luju.ro informeaza: OMUL SISTEMULUI - Fostul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, a fost votat in unanimitate in Comitetul Executiv al PSD pentru sefia Comisiei juridice din Senat in locul senatorului Serban Nicolae. Fost purtator de cuvant al PICCJ cand Procuror General era Laura Kovesi, Cazanciuc e cunoscut ca unul dintre cei mai stersi ministri ai Justitiei, fiind notorii atat declaratiile sale excesiv laudative la adresa fostei sale sefe, cat si atitudinea pasiva fata de abuzurile DNA (Autoare: Gilda POPA)
Fostul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), va prelua conducerea Comisiei juridice din Senat, post ocupat pana in prezent de Serban Nicolae. Decizia a fost adoptata cu unanimitate de voturi in Comitetul Executiv National (CexN) al PSD, la sedinta de miercuri, 10 mai 2017.
Cazanciuc a fost mentionat inca de la inceputul saptamanii in mass-media ca favorit pentru aceasta functie, la doar cateva zile dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a convocat CexN al PSD, pentru a discuta cazul presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Serban Nicolae. La acel moment, liderul PSD a declarat public ca este nemultumit de modul in care Serban Nicolae a gestionat lucrarile Comisiei juridice din Senat in ceea ce priveste Legea gratierii.
Robert Cazanciuc a fost promovat din nou intr-o inalta functia publica dupa ce si-a depus mandatul de ministru al Justitiei in 2015, odata cu demisia premierului de atunci, Victor Ponta. In perioada in care a detinut portofoliul Justitiei, Cazanciuc a fost criticat atat de mass-media, cat si de colegii sai de partid pentru prezenta sa publica stearsa si pentru pasivitatea de care a dat dovada in situatii in care functia sa impunea o pozitie asumata la nivelul ministerului justitiei. Mai mult decat atat, chiar din postura de ministru al Justitiei, Cazanciuc a simtit nevoia sa-si laude excesiv fosta sefa, Laura Kovesi, despre care afirma intr-un interviu acordat in 2015, in calitate de ministru al Justitiei, ca ar avea capacitatea de a conduce DNA spre performanta, declarandu-si public intentiile de a propune prelungirea mandatului la sefia DNA. Cariera lui Robert Cazanciuc a inceput sa prinda contur in 1998, cand s-a transferat la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie unde a fost, timp de doi ani, procuror in cadrul Biroului pentru relatia cu mass-media. Parcursul sau profesional a pendulat mereu intre lumea justitiei si lumea politica. De la PICCJ a ajuns in Guvern, unde a ocupat functia de director general si apoi subsecretar de stat in cadrul Corpului de control al primului-ministru (2001 - 2004). In 2005 a fost director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor. A fost omul de incredere al Laurei Kovesi in perioada in care actuala sefa DNA era Procurorul General al Romaniei, fiind numit procuror sef al Biroului pentru relatii cu presa din cadrul PICCJ, functie pe care a detinut-o pana in 2008, dupa care a primit un post de secretar general in MAE. Cariera sa a fost incununata de mandatul de ministru al Justitiei, pe care l-a detinut in perioada 2013 -2015, in cabinetul Victor Ponta.