despre-sanatate.info: 7 boli care se mostenesc de la parinti
Cand ne referim la anumite trasaturi ale noastre, ca inaltimea, culoarea parului sau a ochilor, mostenirea genetica pare sa aiba un rol extrem de important. Asa ca, daca unele trasaturi ale corpului sunt transmise de la parinti, asa ca, si unele boli pot fi transmise tot de la ei. Afla deci, care sunt bolile care pot fi mostenite de la parintii!

1. Diabetul zaharat

Daca parintii sufera de o forma de diabet, copiii pot mosteni boala. Cel mai mare grad de risc il au persoanele care au ambii parinti bolnavi de diabet zaharat, potrivit doctorulzilei.ro.
Cercetarile de specialitate au aratat ca rudele de gradul I ale unei persoane care sufera de diabet de tip II prezinta un risc de trei ori mai mare de a face boala. Daca ai rude care sufera de diabet ai grija sa duci un stil de viata sanatos, bazat pe miscare si alimentatie sanatoasa.

2. Unele tipuri de cancer

Printre afectiunile care pot fi mostenite este si cancerul. Formele de cancer cel mai mult influentate de gene sunt cel mamar, ovarian, de stomac si cancerul de colon. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care prezinta mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 prezinta un risc dublu de a dezvolta cancer de san pe parcursul vietii, fata de cele care nu prezinta aceste anomalii.
Testarea genetica este cea care iti poate spune daca ai predispozitie catre una dintre aceste forme de cancer.

3. Boli de inima

Daca unul dintre parinti sufera de hipertensiune arteriala sau are un nivel mare al colesterolului, riscul ca si copilul sa se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare: cam de 50%. Mai mult, daca ambii parinti sufera de aceeasi afectiune, atunci riscul de mostenire a bolii urca semnificativ, pana la 75%, arata studiile.

4. Alergii

Exista trei afectiuni respiratorii care se transmit genetic: rinita alergica, cea cronica si sinuzita. Statisticile arata ca daca unul dintre parinti sufera de rinita alergica, riscul ca urmatoarea generatie sa mosteneasca boala este de aproximativ 30%. In cazul in care ambii parinti sufera de aceste boli, riscul de a le transmite si copiilor creste la 65%. Si alergiile se transmite genetic, mai exact sensibilitatea la anumiti alergeni. De aceea, trebuie, ca medic, sa cunosti istoricul familial de boli. Ingrijorator este faptul ca si astmul poate fi mostenit in proportie de 80% de cei mici.

5. Anumite afectiuni ale ochilor

Multe dintre afectiunile oculare pot fi influentate genetic. Printre acestea se numara miopia, astigmatismul, glaucomul si hipermetropia. De aceea, este foarte important ca parintii care sufera de o astfel de afectiune sa mearga cu copii la un control oftalmologic de rutina, pentru ca eventualele probleme sa fie depistate din timp.

6. Fibroza chistica

Fibroza chistica, afectiune determinata de mutatia unei singure gene, este o alta boala care poate fi mostenita. Este o boala incurabila, care afecteaza in special plamanii si pancreasul. Speranta de viata a celor diagnosticati cu fibroza chistica este de aproximativ 36 de ani. Boala este cel mai adesea descoperita in timpul copilariei.

7. Obezitate

Un copil ai carui parinti sunt obezi sau supraponderali are un risc de a avea probleme cu greutatea cu 50% mai mare decat cei ai caror parinti au o greutate normala.
Daca doar unul dintre parinti este obez, riscul de a avea probleme cu greutatea scade, dar nu considerabil, la 40%.

Sursa: despre-sanatate.info