www.vacantareusita.ro informeaza: Cand va pregatiti pentru o calatorie spre Ithaka, rugati-va ca sa aveti o calatorie lunga, plina de aventuri, plina de cunoastere! Cam asa se exprima Cavafy, talentatul poet grec, in poemul sau intitulat simplu, Ithaki!
Si noi ne pregatisem pentru o calatorie lunga, mai exact o croaziera in 7 insule, pe Marea Ionica, cu durata de-o zi si a treia oprire era in insula Ithaka. Plecarea era din portul Nidri, din partea de est a insulei Lefkada.
Cum ne-am indepartat de port, tot orizontul s-a intunecat si mai mult ca sigur majoritatea pasagerilor erau speriati, cu gandul ca va fi furtuna pe mare, deci…valuri mari si senzatia de rau de mare! Acest lucru imi amintea de ceea ce inseamna cu adevarat o calatorie spre Ithaka, adica un drum lung, in spatiu si timp, cu posibile piedici sau aventuri, un loc dupa care toata viata tanjesti.
Pe mare nu erau decat cele trei nave care faceau excursii in fiecare zi si navigau una dupa cealalata, la o mica distanta. Dintre pasageri am remarcat ca predominau nordicii.
Daca asa statea treaba in est, sa stiti ca in vest, adica la Porto Katsiki, locul unde am facut prima oprire, era senin si un soare arzator. La fel si in urmatoarea insula Kefalonia. Deci Poseidon nu ne putea pune bete in roate. Sau cel putin nu astazi! Ne apropiam de tarmul insulei Ithaka, cu multa emotie si bucurie. Nu stiam prea multe despre insula, decat ca este locul de nastere al marelui erou legendar Ulise, din Odiseea lui Homer.
Si locul unde frumoasa Penelopa il astepta pe sotul ei, Ulise, mai bine de 10 ani, sa se intoarca din Razboiul Troian, ziua tesand si noaptea desirand.
Insula se afla la doar 3 km de Kefalonia, in partea de vest a Greciei si este scaldata de Marea Ionica. La nord se invecineaza cu insula Corfu. Este o insula muntoasa, altitudinea ajungand cam pana pe la 800 de metri, intalnind paduri de pin, chiparosi, maslini si vita-de-vie.
Nu este cel mai spectaculos loc din cele 1000 de insule cate are Grecia, dar este o insula frumoasa si linistita, care inca nu a fost asaltata de turismul in masa. De fapt, nici nu stiu daca vreo agentie din tara are oferte pentru Ithaka, cel putin eu nu am vazut. Dar cu cazarea te descurci si in insula, la fata locului.

Portul Kioni

Pe vapor ne anunta ca vom face aici o pauza de 90 de minute in portul Kioni. Acesta se afla in partea sud-est a insulei, intr-un golf incantator, cu multe barci pescaresti si cateva yachturi.
In jurul amiezii este cam aglomerat, pentru ca vin vapoarele cu excursionisti. Kioni este un sat pitoresc, cu strazi pavate, cu case albe, a carui arhitectura mai pastreaza si astazi influenta venetiana, construite pe versantul unui munte, sub forma de amfiteatru.
Dateaza din secolul al XVI-lea, dar ininsula exista ruine care dateaza chiar din anul 400 i. Hr. Cutremurul din 1953 a distrus si in Ithaka foarte multe cladiri, dar au fost renovate, pastrandu-se arhitectura veche.