B365.ro informeaza: ORA DE VARA: Cand se schimba ora in Romania in anul 2017
Specialistii spun ca avem nevoie de o saptamana pentru ca organismul nostru sa se adapteaze la trecerea la ORA DE VARA.
Sambata spre duminica Romania trece la ORA DE VARA, iar ziua de 26 martie - duminica - va fi cea mai scurta din an, ea avand numai 23 de ore. Romania va reveni la ORA DE IARNA in 28 spre 29 octombrie, de regula in ultima duminica a lunii octombrie. ORA SE SCHIMBA: ora 3 dimineata devine ora 4. Romania a adoptat ora oficiala de iarna si de vara in aceeasi zi cu statele Uniunii Europene si alte state din Europa, parte si ele a acestei intelegeri, in 1997. ORA OFICIALA DE IARNA este adoptata in ultima duminica a lunii octombrie, iar ORA OFICIALA DE VARA in ultima duminica din luna martie. Sistemul OREI DE VARA a fost pus la punct pentru a economisi lumina naturala, a Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala; in acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului. Se pare ca organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ORA DE VARA si ne influenteaza ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat in publicatia Current Biology. Acest efect este mai accentuat in cazul persoanelor care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata, avertizeaza specialistii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen. Trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea inimii. Potrivit unui studiu aparut in publicatia New England Journal of Medicine si realizat de specialistii de la Institutul Karolinska din Suedia, aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei. Un studiu aparut in publicatia Sleep and Biological Rhythms arata ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ORA DE VARA este mai mare decat in restul anului. Intr-un studiu publicat in revista Science, cercetatorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legatura intre lipsa de somn si sanatatea mentala. De aici, cercetarile au continuat si au scos la iveala cresterea nivelului de stres in conditiile in care pierzi o ora de somn, continuand cu dificultatile de concentrare si invatare cu care ne confruntam la serviciu sau la scoala. Iar daca totusi te temi ca ai putea avea probleme cu adaptarea la noua ora, iata si cateva motive sa isi descrețesti fruntea, dar si care sa te ajute sa iți intaresti psihicul. Medicii spun ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Un studiu australian din 2008 a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului.
Ora de vara 2017 pica in noaptea de 25 spre 26 martie, cand ora 03.00 va deveni ora 04.00. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore in loc de 24. In fiecare an, in ultima zi de duminica din luna martie trecem de la ora de iarna, la cea de vara. Asadar, trebuie sa ne dam ceasurile cu o ora inainte, iar ora 03.00 va deveni ora 04.00. Ceasurile se vor da inainte in acelasi timp in toate tarile Uniunii Europene. Aceasta schimbare aduce o serie de neplaceri. Inconveniente sunt si pentru oamenii care se trezesc in zori sau al caror program depinde de rasaritul soarelui. Crescatorii de pasari sau fermierii se plang ca schimbarea orei le nelinisteste pe vaci cand sunt mulse cu o ora mai devreme. Medicii spun ca timp de 3 zile de la trecerea la ora de vara creste riscul de infarct cu 5-10%, in special la persoanele tinere, active profesional. De asemenea, aceasta schimbare accentueaza depresiile si ii afecteaza pe cei cu vulnerabilitati psihoemotionale.
- O masura importanta de prevenire a influentelor negative este introducerea in alimentatie a produselor care furnizeaza organismului vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali. Legumele, verdeturile si fructele energizeaza, au efect tonic asupra organismului si imbunatatesc starea de psihic, explica Victor Verinceanu, medic de familie.
De asemenea, este esential sa avem o programare inteligenta a orelor de somn. Incearca sa te culci seara cu minimum o ora mai devreme, astfel incat organismul tau sa nu simta privarea de odihna atat de intens. Timpul petrecut in aer liber, in bataia soarelui ajuta corpul sa produca vitamina D, dar contribuie si la o stare de bine, de optimism. Si nu in ultimul rand, miscare ne ajuta sa fim in forma, spun specialistii. In timp ce unii dintre noi nici nu simtim aceasta schimbare de ora, altii sunt profund afectati. Scurtarea duratei somnului cu o ora, precum si trezirea cu ora mai devreme duce la un stres suplimentar, iar de aici apar o serie de probleme: modificari cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si variate tulburari de ritm cardiac; neuropsihice: insomnie, somnolenta, astenie, apatie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij.
- Sub aceasta simptomatologie se pot ascunde si alte cauze si de aceea este bine sa fiti evaluati corespunzator de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic, spun medicii.

De unde a pornit aceasta idee?

Ideea orei de vara apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. In anul 1784, acesta a scris un eseu numit AN ECONOMICAL PROJECT, in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Pe cand se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 06.00, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont. Apoi, in anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In 1908, prima tentativa de a introduce aceasta regula s-a facut in Marea Britanie, insa a fost intampinata negativ. Prima tara care a adoptat ora de vara a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. In tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 si a fost o norma in vigoare pana in anul 1943 cand a fost suspendata. Aceasta a fost reintrodusa in anul 1979. Pana acum, 70 de tari au introdus ora de vara. Medicii spun ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Conform Mediafax, un studiu australian din 2008 a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului.