psychologies.ro informeaza: O de la Orgasm. Te iubesc dar nu te mai doresc. De ce ne scade dorinta sexuala?
Toate cuplurile au probleme la dormitor. Mai devreme sau mai tarziu. Dorinta nu e ceva care sa se mentina constant, si dorinta sexuala, la fel ca orice alta nevoie umana, se stinge daca este satisfacuta. Oamenii cred, in aceasta epoca in care sexul este vizibil peste tot, in filme, pe internet, etc, ca a nu face sex mai des sau a nu simti dorinta, este echivalent cu a avea probleme de sanatate. Pare ca toata lumea face sex mai putin voi doi! Va iubiti, eventual v-ati si casatorit, si stati de cateva saptamani pe uscat. Ei bine, nu aveti probleme, e normal. Chiar daca sunteti perfect intregi (la cap si la trup) si sanatosi, fluctuatiile de libido sunt ceva fiziologic. La naiba cu ce care afirma altceva!

Libidoul (sau dorinta sexuala) scade fizologic in timp

Ce este libidoul? Folosim acest termen destul de frecvent. Ei bine, s-ar traduce prin dorina sexuala in sine. Freud il extindea la dorinta de viata asa, in general, mai abstract. Asa o fi, herr Freud, dar noi vorbim aici de chestii mai concrete, si mai putin metaforice. Libidoul este mai crescut la inceputul unei relatii romantice. Apoi, relatia in sine evolueaza catre altceva. Evolutia nu ne-a facut sa fim mereu indragostiti si horny toata ziua dupa partener. Daca am fi asa, probabil ca nu ne-ar mai duce capul sa ne ocupam nici de masa zilnica (se stie cat de ocupata le este atentia celor indragostiti, cat de absenti pot fi uneori de la sarcinile zilnice, cu ochii pe pereti, in al noualea cer daca sunt fericiti, sau in al noualea iad daca iubirea lor nu este reciproca). Daaaar. Daca te-a salvat Dumnezeu de la aceasta prosteala dulce numita indragostire, daca ai ajuns sa ai o relatie satisfacatoare, eventual cu copii alaturi de tinta iubirii tale, libidoul e posibil sa scada. E chiar FOARTE posibil sa scada. Si asta nu inseamna ca e ceva gresit sau bolnav cu voi doi. In ultimii 4 ani, niste cercetatori britanici (sau american, nu conteaza) au pus intrebari indecente unui numar de 20. 000 de insi din mai multe tari si culturi, despre viata lor sexuala. I-au intrebat de cate ori fac sex pe saptamana, de cand sunt impreuna, etc. Au aflat (si noi avem motive sa ne gandim ca e si cazul romanilor, caci suntem in medie) ca:
- 12% nu au facut sex deloc de un an
- 21% au facut sex de cateva ori pe an
- 34% fac sex odata sau de doua ori pe luna
- 26% fac sex odata sau de doua ori pe saptamana
- 7% fac sex de 4 sau 5 ori pe saptamana.
Deci, daca tu si jumatatea ta faceti fapta cu pricina de cateva ori pe saptamana, sunteti deja niste campioni ai frecventei. Majoritatea oamenilor fac sex odata sau de doua ori pe luna!
Mai e ceva. Dintre cei intrebati:
- 35% mereu au probleme sexuale inainte de sex (de erecte, de libido scazut, etc)
- 25% au probleme frecvente de libido scazut
- 25% au probleme de chef uneori.
- Doar 9% au probleme legate de libido foarte rar.
- 6% sunt ca iepurasii Duracell care nu au nicio problema si ar face sex tot timpul
Deci 60% au probleme sexuale uneori. Am spune ca aceasta e norma populatiei. Esti in afara acestei norme daca nu ai probleme deloc (felicitari) dar cei care experimenteaza libidoul scazut, erectia care nu vine, precum si alte belele, se inscriu in media populatiei. Deci e (cumva) normal.

Mama Natura nu ne vrea indragostiti

Dar de ce? te vei intreba, amintindu-ti de zilele de inceput ale relatiei, cand erati mereu unul calare pe celalalt. De ce nu mai putem sa facem sex tot timpul?! Am putut la un moment dat. Raspunsul ar fi: pentru ca natura nu va lasa. Oamenii au evoluat sa se indragosteasca, adevarat, dar sa le scada febra erotica pe termen lung. Pentru ca, asa cum spuneam mai sus, daca ar sta toata ziua gandindu-se la ce are in lenjerie partenerul, ar uita si sa manance si (mai grav) sa aiba grija de progenituri. De aia se spune ca dragostea dureaza 3 ani (cu variatii). E perioada minima pana la care parintii trebuie sa aiba grija de copil, pana cand acesta supravietuieste (relativ) autonom. Dupa aceasta perioada majoritatea oamenilor incep sa intoarca capul dupa altcineva (chiar daca o fac discret). Pentru ca un partener nou inseamna diversitate genetica si libidoul este in mod natural propulsat de noutate. Stim ca suna foarte cinic ceea ce am scris, dar acesta e adevarul biologiei. Stim ca ati jurat la Primarie si la Biserica sa va fiti fideli, dar creierul de primata e mai puternic decat juramintele si principiile noastre culturale. Pur si simplu, e biologia de vina. Deci daca problemele de dorinta sunt absolut normale? Daca relatiile pe termen lung sunt dificile si presupun un libido fluctuant? Daca a iubi inseamna sa depasesti absenta dorintei, sa ii arati celuilalt ca-l iubesti uneori facand sex cu el (sau ea) cand singurul lucru pe care ti-l doresti e sa dormi?! Trebuie spus ca, daca stim ca noutatea e motivatorul principal al creierului uman, putem jongla putin cu asta. Putem introduce noutatea in viata de cuplu, si nu e musai sa fie ceva de natura sexuala, o pozitie nemaiincercata (care va da amandurora dureri de spate). Desi nu strica nici asta. Noutatea functioneaza daca apare la orce nivel. De pilda, daca variezi mediul, daca vei calatori alaturi de celalalt, daca cititi sa va impartasiti ganduri noi si originale. Asta poate invia libidoul.
Sau daca celalalt face eforturi sa fie el insusi (sau ea insasi) nou cat mai frecvent, schimband coafura, hainele, etc. Rutina e dusmanul dorintei. Fugiti de rutina cat puteti. Libidoul va va ajunge din urma.

Sursa: psychologies.ro