Adevarul informeaza: Modernizare. Centrul vechi, inclus intr-un proiect de regenerare urbana (Autoare: Ionela Stanila)

Centrul vechi va fi transformat intr-o zona atractiva

Un amplu proiect de regenerare urbana va schimba radical fata actualului centru vechi, o zona plina de istorie, dar care a ramas neamenajata in ultimii ani. Executivul Consiliului Judetean(CJ) Calarasi s-a intalnit, joi, 2 martie, cu cel al Primariei Municipiului intr-o sedinta de lucru privind asocierea celor doua institutii administrative in vederea derularii unui amplu proiect de regenerare urbana. Este vorba despre zona centrului vechi, esplanada din fata CJ si modernizarea segmentului de drum Progresul-Eroilor, situat intre sspital si sediul Arhivelor Statului. De asemenea, la discutii s-a abordat si problema locatiei pe care va fi amenajat heliportul ce va deservi Spitalul Judetean.
- Cel mai probabil acesta va fi ridicat pe terenul parcarii unitatii spitalicesti, dupa o reamenajare a intregii zone, spun autoritatile locale.

Orasul de altadata

Pe vremuri, in jurul centrului vechi pulsa toata viata Calarasiului. In perioada interbelica, urbea de pe malul Borcei avea un aer aristocratic, iar oamenii socializau pe cea mai circulata artera. In centrul vechi gaseai toti negustorii orasului, care puneau la cale ce stofe fine sa mai aduca de la Paris ori ce retete sofisticate sa le prezinte clientilor din restaurante. Orasul avea chiar si un cazinou, situat pe locul unde se afla astazi societatea Baden, unde isi incercu norocul cei instariti sau zaboveau la un pahar de vorba, punandu-se la curent cu ultimele noutati din tara. Odinioara, centrul orasului era insufletit de la un capat la celalalt. Astazi, zona este una aproape pustie. Pentru ca tinerii s-au mutat in alte cartiere ale orasului, aici au ramas doar pensionarii.

Negustori de toate felurile

Oamenii stateau la taclale si incercau sa-si imbie clientii cu marfurile din pravalii. Pe strada Sfantul Nicolae, care incepe exact de la parcarea Consiliului Judetean, negustorii de toate felurile erau la datorie. Croitorii, ateliere de mobila, stofe, librarii, papetarii, ceaprazarie, cafenele, restaurante, cofetarii, tutun, ziare, timbre. Acesta era peisajul care-l intampina pe calarasean la tot pasul. Nimic nu mai aminteste astazi de comertul de odinioara. La 26 septembrie 1910, marele istoric Nicolae Iorga, venit pentru prima data la Calarasi nota:
- Strada Mare se desfasura larga, cu case dintre care multe au doua randuri si o infatisare placuta. Aici si in alte parti ale oraselului zambesc trecatorului vile gospodaresti, despartite de strada prin cochete gradini de flori.

Sursa: adev.ro