romaniatv.net informeaza: ZIUA FEMEII 2017. Ce se intampla pe 8 martie de Ziua Femeii 2017
Ziua mamei se serbeaza inca de pe vremea grecilor antici. In fiecare primavara, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, in Anglia anilor 1800, a fost mentionata Duminica mamei, serbata in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui. Ziua femeilor a fost sarbatorita pentru prima data la 28 februarie 1909 in New York, in amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, greva care avusese loc in 1908. In ciuda a ceea ce s-a pretins mai tarziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o greva. In august 1910, cu ocazia Internationalei Socialiste reunita la Copenhaga, activista socialista germana Luise Zietz impreuna cu colega ei Clara Zetkin propun sarbatorirea zilei internationale a femeii, fara a specifica insa o data anume. Ziua internationala a femeii a fost sarbatorita pentru prima data anul urmator, in 19 martie 1911.

Care era obiceiul in Rusia

Incepand cu anul 1913, femeile din Rusia au sarbatorit ziua femeii in ultima duminica din februarie. In anul 1917, ultima duminica din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declansat o greva cerand incheierea Primului Razboi Mondial, sfarsitul rationalizarii alimentelor si abolirea dinastiei tariste. Dupa Revolutia din Octombrie, comunistii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sarbatoare oficiala in Uniunea Sovietica, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucratoare. Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1977, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru conditia femeii.

Mars la New York

In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, conform unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa insa abia in 1913.

De 8 martie, in unele culturi, femeilor si fetelor li se daruiesc cadouri, flori sau alte atentii.

Situatia de azi

In data de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita (in unele tari fiind declarata prin lege zi libera) in urmatoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. In China, femeile au dupa-amiaza libera de 8 martie. (sursa: wikipedia)

Alte versiuni

Din punct de vedere istoric, originile acestei sarbatori se regasesc in miscarile sindicale produse in America, la inceputul secolului trecut. In 1903, in Statele Unite, organizatiile sindicale ale femeilor, precum si femeile cu profesii liberale luptau pentru dobandirea dreptului de vot, punand bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor. Patru ani mai tarziu, in 1907, angajatele din industria textila au organizat, la New York, manifestatii de protest, impotriva conditiilor grele de munca, sindicatele cerand reducerea zilei de lucru la 10 ore si salarii mai mari. Manifestatiile de atunci au fost, insa, reprimate de politie. Anul urmator, in 1908, in ultima duminica a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, marcata prin demonstratii ample prin care se cerea dreptul de vot, drepturi politice si economice pentru femei. Dupa alti doi ani de proteste ale femeilor impotriva conditiilor inumane de lucru, in anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili, insa, o data anume.

Fenomenul se extinde

In anul urmator, la 19 mai, in Germania, Austria, Danemarca, precum si in alte state europene se sarbatorea prima Zi Internationala a Femeii, zi asociata cu lupta femeilor pentru emancipare. Inca de la fondarea sa, in 1945, dupa al Doilea Razboi Mondial, ONU s-a implicat in diverse actiuni pentru imbunatatirea conditiei femeii. Astfel, in 1946, a fost creata Comisia ONU pentru conditia femeii, care a propus spre adoptare Adunarii Generale a ONU, la 20 decembrie 1952, Conventia privind drepturile politice ale femeii si, la 18 decembrie 1979, Conventia cu privire la eliminarea oricaror forme de discriminare fata de femei. La 16 decembrie 1977, Adunarea Generala a invitat statele membre sa proclame, in conformitate cu traditiile si obiceiurile istorice nationale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii si pacea internationala. Statele au fost invitate sa contribuie la crearea de conditii pentru eliminarea discriminarilor si pentru participarea, deplina si egala, a femeilor la dezvoltarea sociala (rezolutia 32/142). Aceasta actiune a urmat Anului international al femeii (1975) si Deceniului ONU pentru femei (1976 - 1985), ambele proclamate de catre Adunare. ONU a sarbatorit pentru prima data Ziua internationala a femeii, 8 martie, in 1975 - Anul international al femeii. Anul international al femeii (1975), Deceniul Femeii (1976 - 1985) si cele trei conferinte internationale ONU ale femeilor care au avut loc pe parcursul acestui deceniu sub moto-ul EGALITATE, DEZVOLTARE SI PACE au constituit un moment de rascruce. In anii care au urmat, numarul activitatilor desfasurate in beneficiul femeilor a crescut in cadrul ONU.

Discriminarile au fost eliminate

In decembrie 1979, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a reprezentat un pas important in vederea recunoasterii drepturilor femeii ca drepturi ale omului. In cadrul Conferintei Mondiale a Drepturilor Omului de la Viena (1993), ca rezultat al campaniei intinse pe mai multi ani (Drepturile femeii sunt drepturi ale omului), miscarea pentru drepturile femeii a reusit sa aduca subiectul violenta pe agenda evenimentului. Astfel, Declaratia finala de la Viena a condamnat pentru prima oara in istoria Natiunilor Unite in mod explicit violenta asupra femeilor ca incalcare a drepturilor omului. In decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU a fixat afirmatiile documentului final de la Viena intr-un act propriu - DECLARATIA PENTRU ELIMINAREA TUTUROR FORMELOR DE VIOLENTA ASUPRA FEMEILOR, enumerand formele de violenta asupra femeilor din domeniul public si privat care reprezinta incalcari ale drepturilor omului.

O alta comisie

Dupa 4 ani de negocieri, in iulie 2010, a fost infiintata UN Women, entitatea ONU responsabila cu egalitatea intre sexe si drepturile femeilor, care si-a inceput oficial mandatul la 1 ianuarie 2011. Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este indepartarea diferentelor intre sexe, ce are drept consecinta faptul ca femeile nu sunt adecvat reprezentate in structurile decizionale politice si economice; mai mult decat atat, sunt abuzate de familie si de societate. La conducerea acestei entitati a fost numita Michelle Bachelet, care a condus administratia de centru-stanga din Chile in perioada 2006-2010.

Sursa : romaniatv.net