revistablogurilor.ro informeaza: Terapia cu testosteron duce la agravarea unei boli / STUDIU (Autor: Cristi Teodorescu)
4 studii clinice cu privire la suplimentarea cu testosteron in cazul barbaților varstnici au relevat rezultate mixte si neconcludente pentru a se putea stabili daca beneficiile administrarii acestui hormon masculin controversat depasesc riscurile cardiovasculare pe care le implica, informeaza AFP. Agenția pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) a Statelor Unite a emis, in 2015, o atentionare cu privire la pericolele cardiace provocate de acest gen de tratamente. Cele 4 studii au evaluat efectele testosteronului, administrat sub forma de gel, la barbatii cu varste de peste 65 de ani. Rezultatele, publicate marti in JOURNAL OF AMERICAN MEDICAL ASSOCIATION (JAMA), se bazeaza pe date de la 788 de participanti al caror nivel de testosteron se afla sub limita considerata normala, subiectii fiind tinuti sub observatie in douasprezece zone din Statele Unite ale Americii, timp de un an. Per total, cercetatorii au constatat o ameliorare in ceea ce priveste densitatea osoasa si sanatatea oaselor la barbatii ce au urmat tratamentul cu gel cu testosteron. In plus, la subiectii care sufereau de o forma inexplicabila de anemie, testosteronul a imbunatatit nivelul de fier din sange. Insa suplimentele hormonale nu au reusit sa amelioreze problemele de memorie sau cognitive. De asemenea, cercetatorii au descoperit semne ingrijoratoare cu privire la agravarea problemelor cardiovasculare, observandu-se o inmultire cu 20% a placilor de aterom din artere.
- Cumulate, aceste rezultate nu modifica in mod semnificativ echilibrul defavorabil intre siguranta si beneficiile tratamentului cu testosteron pentru barbatii mai in varsta, dupa cum sustine dr. David Handelsman de la Universitatea din Sydney, Australia, intr-un editorial publicat tot in JAMA. Nivelurile prea scazute de testosteron, ca efect al obezitatii si a altor probleme de sanatate asociate cu imbatranirea populatiei unt cel mai bine abordate prin masuri care vizeaza schimbarea stilului de viata, a adaugat el insistand, de asemenea, pe riscurile cardiovasculare asociate cu suplimentarea cu testosteron, mai arata sursa citata.
In cadrul unui alt editorial, dr. Eric Orwoll, profesor de medicina la Universitatea de Stiinte si Medicina din Oregon, estimeaza ca:
- In acest stadiu medicii si pacientii lor ar trebui sa fie constienti de faptul ca riscurile si beneficiile cardiovasculare aparute in urma unui tratament pentru cresterea nivelului de testosteron nu au fost masurate in mod corespunzator. Cele mai solide indicii cu privire la eficacitatea unui tratament cu testosteron vizeaza functia sexuala, arata dr. Thomas Gill de la Humana Foundation, profesor de medicina si principalul autor al acestei lucrari. Acesta a adaugat ca sunt necesare studii mai ample, realizate pe o perioada mai lunga.