Pasionatii de astronomie au o noapte incarcata. Trei evenimente astronomice au loc in noaptea de vineri spre sambata, fiind vizibile in Europa, Africa, vestul Asiei, America de Nord si estul Americii de Sud. Este vorba despre Luna de zapada, eclipsa de luna si aparitia Cometei de Anul Nou, noteaza space.com.

Luna de zapada

Fiecare luna plina are cate o denumire, iar cea din februarie a fost numita luna de zapada, ca urmare a perioadei in care are loc, influentata de caderi masive de zapada. Anul acesta, luna de zapada are loc in noaptea de vineri spre sambata.

Eclipsa de luna

In aceasta noapte, are loc si o eclipsa de luna, care va fi vizibila de pe mai mult de patru continente. Mai precis, la zece minute dupa ce luna plina va rasari, ea va intra in penumbra pentru patru ore.
Noah Petro, cercetator al NASA, a declarat pentru space.com ca cel mai bun loc din care se poate urmari eclipsa ar fi de pe un vas aflat in Oceanul Atlantic. Maximul acesteia va fi la ora Romaniei 02.34, la doua ore dupa intrarea in penumbra. Luna va fi vizibil mai intunecata. Eclipsa de luna se va incheia la ora 04.55 (11 februarie).

Apariția unei comete

Tot la noapte, o cometa care isi face aparitia la fiecare cinci ani si patru luni va strabate cerul. Cometa 45P, descoperita de astronomii Minoru Honda, Antonin Mrkos si Ľudmila Pajdusakova, in 1948, poarta numele acum de Cometa de Anul Nou.