CSID informeaza: Cum poti slabi 6 kg in 4 saptamani, pana la Revelion
Nici nu ne-am dezmeticit bine dupa vacanta de vara, ca au inceput pregatirile pentru Sarbatorile de Iarna. Ca de obicei, vrem sa fim stralucitoare si in forma maxima, mai ales ca se anunta festinuri culinare. Ce e de facut? Ne spune din experienta proprie antrenorul personal Elena Trifan:
- Fara cure de slabire drastice sau antrenamente excesive, slabirea si tonifierea fizicului tau vor aparea in mai putin de 4 saptamani de la aplicarea unui program personalizat. Iata ce este de facut:

1. Analiza /Evaluare Corporala.

Acest prim pas este cel mai important atunci cand ne propunem sa slabim. Aici este vorba despre analiza compozitiei corporale, care se realizeaza cu ajutorul unui cantar medical. In procesul de slabire este foarte important sa stim cata grasime corporala, apa si muschi avem in corp la momentul cantaririi. In functie de acest raport, se stabilesc cate kg de grasime ai nevoie si este bine sa slabesti si cata masa musculara este in corp. In urma acestei analize si in functie de obiectivul fiecaruia, se stabileste planul alimentar si programul de antrenament.

2. Planul alimentar se face tinand cont de rata metabolica in repaus.

In general, persoanele care au grasime corporala au metabolismul mai lent. Se tine cont de activitatea fizica zilnica, de alimentele preferate si nepreferate si nu in ultimul rand de programul zilnic. Se recomanda mai multe mese pe zi, ideal 3 mese plus 2 gustari. In felul acesta iti poti tine sub control si poftele alimentare si foamea. Orele ideale sunt: micul dejun la 7:00-7:30, gustare la 10:30, pranz la 13:00, a doua gustare la 15:30-16:00, cina la 18:00-19:00. In functie de metabolism, se recomanda proteine aproape la fiecare masa, intrucat acestea te ajuta sa faci fata senzatiei de foame. Alimentele care sunt bogate in proteine sunt: carne slaba, oua, iaurt, branza, peste, soia, nuci, fasole boabe, linte, naut. De asemenea se tine cont ca alimentele recomandate sa iti aduca necesarul zilnic necesar si de fibre, ce sunt foarte importante in procesul de slabire si nu numai. Femeile au nevoie de circa 20 de grame de fibre zilnic, iar barbatilor le sunt necesare aproximativ 30 de grame. Surse bune de fibre sunt: ovazul, fasolea verde, cerealele integrale, fructele si legumele.

3. Antrenament personalizat. De ce personalizat?

Pentru ca atunci cand este vorba de slabit si tonifiat, antrenamentele se fac in functie de tipul somatic al fiecarei persoane, de conditia fizica, de starea de sanatate si de formele de sport ce ii fac placere. Tipul de metabolism are legatura cu constitutia fizica pe care o ai, adica tipul somatic.
Acesta, la fel ca si metabolismul, este determinat genetic si foarte rar o persoana se incadreaza complet intr-un anumit tip somatic si intr-un anumit metabolism, de aceea, este recomandat ca antrenamentele sa fie personalizate, cel putin in prima etapa a procesului de slabire. De asemenea, antrenamentele personalizate sunt mai eficiente, deoarece in sala se lucreaza doar cu tine, atentia antrenorului este indreptata doar asupra ta, urmarindu-ti evolutia de la un antrenament la altul. Tot antrenorul este cel care te disciplineaza atat din punct de vedere sportiv cat si nutritional. Eficienta sporita a antrenamentului este data tot de prezenta sa, care vede mai bine decat tine cum raspunzi la efort si cum efectuezi exercitiile.Te incurajeaza asa cum singur nu o poti face, te motiveaza, iti da incredere si nu te lasa sa renunti.


4. Monitorizare si motivare

Din experienta, cantarirea si evaluarea saptamanala efectuate de catre antrenorul personal aduc rezultate sigure. Monitorizarea ne asigura daca suntem sau nu pe drumul cel bun. De asemenea se constata, in urma evaluarilor facute saptamanal, cata grasime am scazut, cata masa musculara si cata apa avem in corp. Foarte importanta este evolutia masei musculare, pentru ca stim cu totii cat de importanti sunt muschii, pentru sanatatea noastra, ei sunt cei care ne mentin si ne activeaza metabolismul. Odata cu urmarirea rezultatelor, vine si satisfactia si motivarea. Stim cu totii ca rezultatele, in tot ceea ce facem, sunt cele care ne motiveaza cel mai tare si ne dau curajul, increderea si putearea de a merge mai departe.

xxx

Acestia sunt cei 4 pasi, ce din experienta mea de peste 10 ani, garantez, ca indiferent care iti este obiectivul in procesul de slabire sau de remodelare, nu ai cum sa dai gres si sa nu poti ajunge la rezultatele dorite. Succes!

(Sursa: csid.ro)