AmosNews: Daramarea Revolutiei (Autor: Octavian STIREANU)
Asistam la o mutatie lenta in placile tectonice ale istoriei recente. La temelia Revolutiei din decembrie se loveste tot mai puternic cu tarnacopul procurorilor. Iar pe ruine se incearca instalarea tragediei de la Colectiv, ca semnal al adevaratei revolutii. Nu una a poporului revoltat, ci a strazii emancipate.
- Din tragedie a rasarit speranta, suna directiva ambasadorului Klemm.
Daramarea Revolutiei, ca fapt istoric realizat de popor, nu e o intamplare. Este un plan si un ordin. Planul nu este ruperea teritoriului, ci fracturarea istoriei. Istoria reala trebuie compromisa in perceptia comuna si pusa intre paranteze.
- Discutia despre Revolutie nu-i treaba istoricilor. Deocamdata, este treaba procurorilor, iar cine a gresit va plati, spunea dl Iohannis pe 6 octombrie, la Cotroceni.
Aceasta era o directiva, nu o opinie. A fost atat de clar in exprimare incat parea ca a invatat fraza pe de rost, de pe o fituica strecurata in palma. Pentru orice neamt si profesor de fizica, logica elementara a lucrurilor este exact pe dos: despre Revolutie mai intai ar trebui sa se pronunte istoricii, si abia apoi procurorii. Dar, de dragul privilegiilor desantate, dl Iohannis a preferat sa devina trompeta unui lumpen si apostolul unei misiuni. Miza nu este dezmembrarea teritoriala a Romaniei, ci descompunerea ei morala. Pentru o tara ingenuncheata, Revolutia din decembrie era ultimul reazam de demnitate. Atata a mai ramas in ultimul sfert de veac din patrimoniul moral al acestui popor - faptul de a-l fi inlaturat pe Ceausescu printr-o revolta care a starnit admiratia lumii. Revolutia reprezinta ceva care nu poate fi indexat, nu incape in MCV si nu poate face obiectul niciunui tratat. Este un fapt unic, care da o lumina peste aceasta tara, care inspira respect si care obliga pe multi la tacere. Tocmai de aceea el trebuie distrus. Oamenii care si-au asumat riscuri imense in acele zile risca si ei sa ramana cu un prea mare prestigiu in istorie; de aceea si ei trebuie compromisi. Istoria o scriu invingatorii, se spune. Si se confirma o data in plus: la peste un sfert de veac, adevaratul invingator al Revolutiei din decembrie nu este poporul, ci Sistemul neosecurist biruitor. Intr-o societate paralizata de frica si spalata pe creier, procurorii devin arbitrii istoriei, exact ca in anii '50 ai bolsevismului celui mai dur. Iar cand procurorii scriu istoria, nu mai e nimic de facut.