Ziua mondiala a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marcheaza in fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicata persoanelor care sunt afectate de psoriazis si/sau de artrita psoriazica.
Ziua mondiala a psoriazisului este marcata de catre Federatia Internationala a Asociatiilor de Psoriazis (IFPA), un for international format din organizatii de psoriazis din diferite tari ale lumii. Membrii IFPA se intalnesc in mod regulat pentru a dezbate probleme importante care afecteaza comunitatile bolnavilor de psoriazis. A fost initiata de un comitet constituit din reprezentanti ai asociatiilor de pacienti diagnosticati cu psoriazis, dar si de persoane care nu faceau parte din aceste asociatii, provenind din diferite tari ale lumii. Acest for s-a reunit, pentru prima data, in luna iulie 2004, cand a decis marcarea unei zile dedicate persoanelor afectate de psoriazis, incepand chiar cu anul in curs, la data de 29 octombrie, potrivit site-ului oficial dedicat acestei zile, www.worldpsoriasisday.com.
Ziua mondiala a psoriazisului atrage atentia atat pacientilor, cat si medicilor, asistentelor, dar si populatiei in general, asupra implicatiilor pe care le presupune aceasta maladie si severitatea ei. Manifestarile prilejuite de aceasta zi ajuta la imbunatatirea intelegerii acestei boli de catre forurile sanitare autorizate si de catre autoritati in general, atat la nivel national, cat si international, contribuind, astfel, la facilitarea accesului la un tratament adecvat.
Organizatorii pledeaza pentru cresterea gradului de constientizare a acestei boli, dar si pentru informarea populatiei, prin demontarea mitului conform caruia aceasta boala ar fi contagioasa, ceea ce nu face decat sa-i izoleze pe cei bolnavi. Un alt aspect abordat este cel referitor la facilitarea accesului la tratament pentru toti pacientii, dar si la crearea unei comunitati unite a psoriazisului, in care cei afectati de boala sa poata impartasi propriile experiente din confruntarea cu aceasta maladie. In aceasta zi se desfasoara campanii, manifestari si evenimente menite sa aduca in atentia publicului larg problematica comuna a tuturor persoanelor afectate de aceasta boala.
Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, caracterizata printr-o evolutie accelerata a celulelor pielii.
In mod normal, celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3-6 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii, noteaza site-ul oficial al Societatii Romane de Dermatologie, www.srd.ro.
Psoriazisul nu este contagios, dar, din pacate, nu se opreste doar la nivelul pielii, putand afecta in diverse feluri si alte organe. Fiind o afectiune cu debut la orice varsta si incidenta egala pe sexe, psoriazisul presupune existenta unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp si pe zonele de extensie (coate, genunchi). Desi cei mai multi pacienti prezinta forme usoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate si severe, determinand un disconfort fizic crescut, un stres psiho-social sever si in final un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului. Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declansatori implicati precum: stresul (starile conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infectiile sau anumite medicamente.