Un documentar video al Radio Romania a fost selectat de juriul Festivalului International al Filmului Istoric si Militar din Polonia pentru participarea in competitia desfasurata la Varsovia, ce va desemna, la mijlocul lunii septembrie, cele mai bune productii care au subiecte militare. Festivalul se afla la cea de-a saptea editie, iar Radio Romania a fost selectat pentru a doua oara in concurs, alaturi de case de productie si televiziuni din intreaga lume.
Documentarul Batalia de la Nassiriyah a fost produs de Radio Romania Actualitati in 2013, atunci cand s-au implinit zece ani de la prima lupta in care a fost angajata Armata Romana dupa cel de-al doilea razboi mondial. Realizat atat in varianta radiofonica, dar si in format video, documentarul spune, in premiera si in exclusivitate, povestea acestei lupte, relatata chiar de catre cei care au luat parte la ea.
Documentarul, care il are ca producator pe Nicu Popescu, a fost realizat de Ilie Pintea si Mario Balint, dupa o idee de Radu Dobritoiu, corespondent de razboi al Radio Romania, care a relatat despre aceasta batalie chiar de la fata locului, din Irak, unde insotea trupele romane. Imaginea si montajul sunt semnate de Ilie Pintea, iar documentarul a fost realizat intr-o maniera in care interlocutorii spun povestea acestei lupte fara nici un element de fundal al realizatorilor. Pentru prezentarea in festival, traducerea in limba engleza a fost asigurata de Alexandru Zugravu.
Pentru realizarea acestui film, jurnalistii s-au intalnit cu militarii din cadrul Batalionului Scorpionii Rosii de la Craiova care au participat direct la aceasta confruntare, dar si cu cel care i-a comandat pe campul de lupta, generalul Nicolae Ciuca â€" actualul sef al Statului Major General, si cu fostul ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu.
Dupa difuzarea pe site-ul Radio Romania, documentarul a fost preluat si citat de catre agentii de presa si publicatii nationale, de catre site-urile de specialitate din domeniul militar, dar si de catre televiziuni nationale, care au preluat fragmente din productia Radio Romania Actualitati.
Batalia de la Nassiriyah nu este prima productie video a postului national de radio, iar acest documentar a fost urmat de o serie de reportaje multimedia realizate inexclusivitate in ultimii trei ani in Afganistan de catre corespondentii nostri, disponibile pe site-ul Radio Romania Actualitati.
Prezenta acestor documentare in festivaluri de prestigiu cum este cel de la Varsovia, demonstreaza faptul ca atentia acordata in ultimii ani de Radio Romania componentei multimedia poate duce la crearea unor productii care concureaza, de la egal la egal, cu studiouri de productie TV din intreaga lume.