Glosodinia (senzatia de arsura in gura) reprezinta o problema serioasa, care cauzeaza disconfort si, in unele cazuri, poate afecta chiar si calitatea vietii pacientului. Chiar daca specialistii nu au reusit sa identifice cauzele exacte ale acestei afectiuni, Dr Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, explica de ce este important sa actionam inca de la primele semne ale aparitiei acestei senzatii de disconfort.
Glosodinia este o stare caracterizata printr-o senzatie puternica de arsura la nivelul limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a intregii cavitati bucale, atunci cand ajunge la extreme. De multe ori, aceasta senzatie este asemnanatoare cu cea resimtita in urma contactului cu lichide sau alimente fierbinti. Exista doua tipuri de glosodinie: cea primara, ale carei cauze nu sunt inca elucidate, si cea secundara, care este, de fapt, o consecinta a unor afectiuni sistemice. Cea din urma, fiind si cea mai frecventa, este o afectiune ale carei simptome ar putea fi macar diminuate, daca nu chiar evitate.
Sindromul gurii care arde poate fi un semn al diabetului.
Deoarece diabetul slabeste sistemul imunitar, pacientii pot fi predispusi la dezvoltarea infectiilor fungice, ca de exemplu candidoza orala. Simptomele includ rani dureroase si dificultati la inghitire. Daca se dezvolta o infectie fungica, este important sa mergeti cat mai curand posibil la medicul dentist.