FORMULA AS: Va umflati de caldura? Invatati sa luptati cu retentiile de apa!
Trasaturi buhaite, glezne umflate, senzatia ca v-ati ingrasat si plesniti, au toate o singura explicatie: caldura. Limfa nu mai circula, apa nu mai iriga organismul si formeaza retentii. Cel mai rapid mijloc de lichidare a lor sunt masajele. Pentru multe femei, frumoasa si dorita vara se transforma in chin. Pe masura ce zilele devin mai fierbinti, gleznele, mainile si obrajii incep sa se umfle, transformandu-se in vizibile si neplacute depozite pentru apa. Pe langa trucurile deja stiute (lichide suficiente, pungi cu gheata, infuzii cu plante diuretice), va propunem si cateva tehnici de masaj limfatic, care nu va cer mai mult de trei minute pe zi, dimineata si seara, dand in schimb rezultate notabile.

Masaje pentru fata

- Acoperiti-va fata cu palmele. Masati-o alunecand cu ele catre urechi.
- Apucati cu degetul mare si aratator radacina dinspre nas a sprancenelor si piscati pielea usurel, alunecand catre tample.
- Plasati-va degetele aratatoare pe colturile interioare ale ochilor, apasand usor de-a lungul cearcanelor catre coltul exterior.
- Apasati de cinci ori pe tample cu varfurile degetelor, apoi coborati cu ele de-a lungul obrajilor catre maxilare, presand pielea intr-un mod ritmat.
- Asezati-va degetele pe ceafa si presati de-a lungul tendoanelor, coborand pana la omoplati.

Masaje pentru pleoape

Strabatute de o retea densa de capilare sanguine si limfatice si acoperite de o piele foarte fina, pleoapele sunt cele mai sensibile la retentia de apa. Ziua, clipind de sute de ori, facem o veritabila gimnastica naturala, dar noaptea, pleoapele raman imobile, ceea ce explica um-flaturile de dimineata.
- Demachiati-va cu o lotiune sau un gel special, trecand cu blandete discul de vata de la coltul interior spre cel exterior al ochiului. Nu frecati!
- Fiti atente sa nu aplicati pe pleoape crema de zi sau de noapte. Ideal ar fi un gel special.
- Obisnuiti-va sa stimulati reteaua limfatica in timpul zilei. Puneti varful degetelor pe pleoapele inchise, apasati usor, apoi indepartati degetele. Repetati de 10 ori.
- Tonificati micutii muschi ai pleoapelor. Rotiti-va ochii in toate directiile (inchisi sau deschisi), apoi apasati-va puternic degetele pe pleoape de mai multe ori.
- In fiecare dimineata, aplicati pe ochi comprese cat mai calde, apoi schimbati-le imediat cu altele reci. Au efect vasoconstrictor.

Masaje pentru picioare

- Incepeti masajul apasand bolta plantara de sub degete pana la calcai.
- Urcati apoi spre glezna si masati de o parte si de alta a articulatiei.
- Urcati usor pana la genunchi si - la acest nivel - apasati cu varful degetelor in jurul genunchiului.
- Terminati masajul picioarelor efectuand miscari lungi, ascendente, pana la coapse.

Sursa: Formula AS