CATAVENCII: Democratia si demonii ei
Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata cu viteza fulgerului, fulger care si-a facut obiceiul sa loveasca in adversarii politici ai lucrului bine facut. Fulgerul lovea inainte, dupa cum se stie, in adversarii politici ai lucrului bine baut, si de atunci el a ramas cu acest narav. Procesul lui Tariceanu pare o gainarie, dar e ceva de hultan in zborul politic al ALDE: o deschidere a aripilor de pana la 10 procente la alegerile din toamna. Asa ca procurorilor li s-a dat drumul in cotet si se spune ca, repede-repede, lui Tariceanu ii vor merge fulgii.
De unde vin aceste porniri? Pai, din cateva sondaje si din perspectiva neagra ca alegerile sa fie ciastigate la modul zdrobitor de alianta PSD-ALDE. Aici, la limita intre democratie participativa si justitie proactiva, se forjeaza viitorul marii noastre natiuni. Va reusi brigada inarmata cu mandate de aducere sa urce voturile in duba? Vor reusi cercetatii penal sa se smulga din chingile terminologiei judiciare si sa formeze un guvern? Raspunsul zboara ca o musca prin camera presedintelui Iohannis si se tot izbeste la nesfarsit de geam. La fiecare izbitura, presedintele tresare si da sa puna mana pe telefon, dar ochiul care-i supravegheaza dorintele nu-l lasa sa ridice receptorul, ci transmite el direct numele care-l framanta pe presedinte. Asa se zice ca au aparut retinerile candidatilor la locale, noul proces al lui Dragnea, numirea Liviei Stanciu la CCR si noile numiri la SRI. Cand lucrul bine facut pare sa aiba probleme, apar si dispar oameni.
Daca Tariceanu si Dragnea ar scapa necondamnati pana la alegerile din decembrie, e aproape sigur ca Iohannis va fi nevoit sa numeasca un premier sustinut de majoritatea PSD + ALDE + UDMR. Ungurii vor fi acolo, fiindca au luat - zic ei - prea multe busituri pe parchet. In aceasta situatie, guvernul meu ar ramine pe bara, iar Iohannis cu week-end-urile la Sibiu. Daca, dimpotriva, fulgerul judiciar va lovi in dusman dupa buletinul meteo al presedintelui, guvernul meu ii va prelungi contractul lui Ciolos. Asa s-au petrecut lucrurile mereu, asa se petrec acum si asa se vor petrece in secolul ce va urma. E, fara discutie, singurul lucru bine facut.