Universul are ca fundament o lege morala: LEGEA BINELUI (Un interviu de Dia Radu)
FORMULA AS INFORMEAZA: Dr. Constantin Dulcan: Avem nevoie de bucurie ca de painea cea zilnica
Gandul, cea mai puternica forta din univers
- In Inteligenta materiei, prima dvs. carte, ati demonstrat cu argumente stiintifice ca, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, exista un camp de energie si lumina, coordonat de o minte inteligenta. Cu alte cuvinte, ca nu suntem singuri in univers, ca Dumnezeu chiar exista. V-a afectat certitudinea aceasta modul in care va traiti viata de zi cu zi?
- Odata ce am inteles ca, de fapt, noi ne cream propria realitate, felul in care priveam lumea s-a schimbat. Descoperirile fizicii cuantice au aratat ca mintea noastra e cea care face sa colapseze undele de energie si le transforma in particule, adica in materie. A gandi inseamna a transforma nevazatul in vazut. Gandul e creator, e cea mai puternica forta din univers. Iar Dumnezeu ne-a dat puterea ca, din milioanele de realitati posibile, care exista in stare latenta, sa aducem pe pamant, cu gandurile noastre, doar una. Pe cea care seamana cel mai mult cu gandurile noastre.
- Vreti sa spuneti ca ceea ce ni se intampla e oglinda a ceea ce gandim si simtim?
- Exact. Cand faceam cercetari pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia ca celulele au inteligenta lor. Si m-am speriat. Celulele reactionau la gandurile si sentimentele celui in cauza. S-a facut si un experiment in Occident, cu un esantion de ADN, recoltat de la un individ si dus la 1000 de km distanta, intr-un laborator. Persoana in cauza a fost pusa sa priveasca un film frumos, cu imagini minunate, care starneau bucurie. In acelasi timp, la 1000 de km distanta, masuratorile aratau cum spirala de ADN se relaxeaza. Cand imaginile au fost schimbate cu un film de groaza, ADN-ul a inceput, brusc, sa se restranga, contractandu-se. Afland asta, m-a chinuit o intrebare: cum stie corpul nostru ce e rau si ce e bine? Daca organismul nostru reactioneaza pozitiv la bine si negativ la rau, nu exista decat o singura mare concluzie.

Legea binelui

- Care e aceea?
- Inseamna ca universul intreg are ca fundament o lege morala, legea binelui. Abia acum va pot raspunde la prima intrebare. Da, ca sa fim fericiti si sanatosi, nu e nevoie decat sa ne construim viata dupa legea aceasta.
- Cu alte cuvinte, un stil de viata sanatos incepe de la a gandi si a faptui binele?
- Cand comit un act contrar acestei legi, imi creez singur mecanismele biochimice care duc la boala. Cinci minute de manie sau suferinta imobilizeaza pentru 5-6 ore celulele gardian ale sistemului imunitar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de aparare, iar milioanele de celule moarte, virusi si bacterii circula libere prin organism, se pot localiza undeva si declansa boala.
- Se si spune in popor ca a murit de inima rea. La asta se refera oare?
- Stresul, care azi a luat proportii gigantice, ura, mania, indoiala, neincrederea in ceilalti, invidia, gelozia provoaca in corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are si ea un efect nociv asupra organismului, nu doar ca impiedica vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Dar stiati ca si frica ne face rau? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Intr-o cusca s-a pus un miel si intr-o cusca alaturata s-a pus un lup. Mielul a murit in scurt timp de stresul provocat de frica. Orice dezechilibru emotional aduce, mai devreme sau mai tarziu, boala.
- Cu emotiile nu-i de glumit. Cum ne putem proteja?
- Eu am invatat sa le stapanesc. Incerc sa nu ma implic afectiv intens, sa nu ma enervez. Daca cineva imi greseste, fac un efort sa-l iert, gandindu-ma ca poate intr-o zi va intelege si el ceea ce inteleg eu acum. Sa iertam, fiindca iertarea face ca pH-ul corpului sa vireze spre unul alcalin, favorabil sanatatii. Sigur ca sunt si suferinte care nu pot fi evitate. Dar e important sa ramanem constienti ca fiecare minut de suferinta sau stres ia din viata celulei noastre.

Relaxare si respiratie

- Statisticile arata ca stresul profesional e azi una din marile surse de boala. Munca in exces ameninta sa ne omoare lent.
- Daca nu ne putem lua mici vacante, regulat, sa ne luam macar pauze de zece minute, la fiecare ora, in care sa ne golim mintea si sa respiram adanc. Putem sa ne ridicam de la birou si sa privim ceva frumos pe fereastra. Sau, in loc sa bem trei cafele cu ochii in computer, sa bem un ceai fara sa ne gandim la nimic altceva. Sa ne bucuram de gustul si aroma lui. Cu timpul, inveti sa te relaxezi in orice conditii. Beduinii, de pilda, se odihneau mergand pe camile. Si eu scriu si citesc de dimineata pana seara. Dar cand simt ca incepe sa se aseze oboseala pe mintea mea, ma opresc si aplic cateva tehnici de relaxare.
- Ne puteti da si noua un exemplu?
- Toate tehnicile de relaxare se bazeaza pe respiratie. Oboseala vine si dintr-o lipsa de oxigenare a creierului. Stau cateva minute cu ochii inchisi, incerc sa imi reprezint oboseala ca senzatie la nivelul creierului si apoi, cu fiecare expiratie profunda, imi imaginez ca o elimin. Fiecare isi poate crea propria lui tehnica. Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Ma relaxez, ma concentrez pe starea de bine si cald, o trec prin inima si apoi o trimit acolo unde ma doare. Fac asta de cateva ori si durerea dispare.
- Sa-ti vizualizezi boala pare o conditie foarte importanta pentru vindecare.
- Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai multi bolnavi de cancer in ultima faza si i-a invatat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia sa-si imagineze ca distrug cancerul din corp cu un foc, cu un animal care-l mananca, fiecare dupa cum dorea. Dupa 6 luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psihologice, s-a dovedit ca cei care s-au vindecat erau cei optimisti, cei care credeau in Dumnezeu si cei care erau calmi. Indoiala este un obstacol in calea oricarui succes si mai ales a vindecarii.

Rugaciunea - o realitate fizica

- Ati amintit de Dumnezeu. Credinta e si ea parte din ecuatia starii de bine?
- Rugaciunea e o realitate fizica, e un fel anume de a vorbi cu universul. Am testat eu insumi asta, de nenumarate ori, si am ramas infiorat vazand ca poti obtine un raspuns. Prin rugaciune, realitatea din jur se transfigureaza, aducem la noi lumina din univers. Exista cazul celebru al neurochirurgului american Eben Alexander, care, la 54 de ani, a facut o meningoencefalita bacteriana grava. A stat o saptamana in coma, timp in care foarte multe persoane s-au rugat pentru el. Dupa ce si-a revenit, a spus ca in tot timpul cat era in coma a vazut in jurul lui siluete umane care pareau sa stea in genunchi si de la care veneau spre el valuri de energie. Rugaciunile altora l-au vindecat. Dar si propriile noastre rugaciuni ne ajuta. Credinta mobilizeaza, in mod cert, intreg sistemul imunitar. Nu spunea Iisus credinta ta te-a vindecat ?
- Nutritionistii pun si ei pe lista o conditie a sanatatii: ce, cum si cat mancam. Tineti cont de ea?
- Eu respect o regula care se stie inca de la Hipocrat: sa mananci fara sa satisfaci complet senzatia de foame! Adipocitele asteapta semnalul ca te-ai saturat ca sa-si extraga din alimente grasimea. Daca nu te saturi, nu te ingrasi. Studii de ultima ora arata ca lungimea telomerilor de la extremitatile cromozomilor, de care depinde durata vietii, e influentata favorabil de alimentatia cu putine calorii. Mananc legume, icre de peste, iaurt, lapte de soia, pe care il beau dimineata, cu cereale integrale, mazare, linte. Mananc foarte rar carne. Nu beau, nu fumez, nu consum zahar. Si am grija sa tin, din cand in cand, cate o zi de post, in care beau doar ceaiuri si las organismul sa se refaca. Dar, inainte de orice, am grija sa nu ma asez niciodata la masa suparat. Masa ar trebui sa fie o sarbatoare, sa fie prilej de bucurie alaturi de ceilalti. Sigur ca azi nu ne mai potrivim toti la masa, dar atunci cand preparam ceva de mancare, s-o facem cu drag. Gandurile gospodinei trec si-n bucatele pe care le gateste.
- Din tot ce ati spus, trag o concluzie: cele mai bune medicamente ne sunt, de fapt, la indemana.
- Asa e. Dumnezeu ne-a dat deja totul. Daca vrem sa ramanem sanatosi si fericiti, e suficient sa pastram in minte cateva lucruri: sa mancam sanatos, fara sa ne imbuibam, sa facem miscare, sa ne odihnim corect, sa fim optimisti si plini de speranta. Sa fim perseverenti cu pasiunile noastre, sa ne antrenam intelectual si sa ne ferim de rutina. Sa facem constant schimbari in viata noastra. Si sa nu uitam ca trebuie sa pastram in permanenta un echilibru intre energia consumata prin efort si energia obtinuta prin odihna si activitati care ne fortifica. Gandurile rele ne iau din viata, bucuriile ne dau viata. Sa cautam bucuria, avem nevoie de ea ca de painea noastra zilnica. Chiar daca, uneori, n-o putem avea decat in imaginatie.
Sursa: formula-as.ro