HotNews.ro Tentativa de lovitura de stat militara din Turcia a esuat: 265 de morti si 1.440 de raniti. / Liderii de la Ankara il acuza pe predicatorul turc Fethullah Gulen, aflat in exil in SUA, ca ar fi in spatele puciului si vorbesc despre razboi cu Statele Unite. / MAE: Nu sunt romani printre victime
(Autoare: Alina Neagu )
Tentativa de lovitura de stat care a avut loc vineri seara in Turcia a esuat. Sustinatorii presedintelui Erdogan au iesit in strada pentru a-l sustine pe acesta, dupa ce liderul turc a denuntat o tentativa de lovitura de stat organizata cel mai probabil de o factiune a armatei. Cel putin 60 de oameni si-au pierdut viata in confruntarile de noaptea trecuta din cele mai mari orase ale Turciei, Istanbul si Ankara, iar presa internationala vorbeste despre sute de raniti. Sambata dimineata, circa 800 de soldati rebeli care luptau pentru inlaturarea lui Erdogan au fost capturati sau s-au predat. Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat ca sprijina conducerea aleasa a Turciei, iar Recep Erdogan a anuntat ca cei responsabili vor plati scump.
--------------------------------------
18.41: Cei 8 soldati turci care au fugit in Grecia si au cerut azil politic vor fi repatriati, anunta ministrul de Externe al Turciei. (Reuters)
18.14: Sute de oameni fluturand drapelul national turc s-au adunat in fata cladirii Parlamentului din Ankara pentru a protesta fata de tentativa de puci, in timp ce legislatorii se pregatesc sa tina o sesiune extraorinara (AP)
18.03: Liderul opozitiei turce denunta tentativa de lovitura de stat si afirma ca aceasta aduce partidele politice mai aproape de gasirea unui numitor comun pentru imbunatatirea democratiei (Reuters)
17.40: Premierul turc Binali Yildirim, in Parlamentul Turciei: Autorii tentativei de lovitura de stat nu sunt militari, ci teroristi.
17.28: Consiliul judiciar suprem turc a suspendat 2.745 de judecatori si a demis 5 dintre proprii sai membri, dupa ce au fost retinuti de procuratura
17.15: Angela Merkel face apel la Recep Erdogan ca autorii puciului sa fie tratati cu respectarea regulilor statului de drept. (AFP)
17.08: Al doilea zbor umanitar Tarom care va repatria cetateni romani va decola la ora 2:15 (ora locala a Turciei) si va prelua 131 de cetateni romani, anunta MAE.
16.50: Angela Merkel face apel sa se puna capat varsarii de sange din Turcia. (Reuters)
16.44: Activitatea este blocata la baza militara Incirlik din sudul Turciei, folosita si de trupe NATO, unde a fost taiata energia electrica.