Evenimentul Zilei: Sclavi in secolul XXI. Robii traficanților de lemne, rapiti din case si legati in lanturi (Autor: Petrisor Cana)
Zeci de femei, copii si barbati au fost exploatati, mai bine de 8 ani, in localitatea argeseana Gamacesti. Bolnavi psihic sau cu handicap fizic, saraci sau oameni ai strazii, toti erau luati cu forta, chiar si din casele lor, si dusi sa munceasca in gospodariile traficantilor de lemne. Sclavii erau legati cu lanturi, batuti, infometati si pusi sa manance ca si animalele, de pe jos. O moarte suspecta a pus capat ororilor care au avut loc, atatia ani, sub nasul autoritatilor din Arges.
Privite din crampeiele de civilizatie din marile orase, faptele care au avut loc, ani la rand, in comuna Berevoiesti, judetul Arges, par desprinse din Evul Mediu, nu dintrun stat de drept, cu titulatura de tara europeana. Acolo, intr- un sat de circa 800 de oameni, copii, femei si barbati au fost legati in lanturi, batuti cu biciul si obligati sa munceasca si sa fure. Erau hraniti, ca si cainii, cu resturi alimentare aruncate pe jos si erau obligati sa se bata intre ei, pentru distractia stapanilor, ca intr-un scenariu sinistru demn de perioade demult apuse.

40 de proprietari de sclavi

Sclavagismul secolului XXI exista in Romania. A fost demonstrat de ceea ce au descoperit politistii de la Crima Organizata din Pitesti si Craiova, jandarmii si procurorii DIICOT care au impresurat, miercuri dimineata, satul Gamacesti, de fapt un catun in care stau, in marea lor majoritate, locuitori de etnie rroma. Circa 400 de oameni ai legii au impresurat localitatea, intr- o desfasurare de forte fara precedent in ultimii ani. Aveau in vizor 40 de locuinte de unde urmau sa ii ridice pe cei 40 de membri ai mai multor grupari care se ocupau cu trafic de persoane si trafic de minori. Anchetatorii au gasit, in cateva case, trei adulti si doi copii de 10 si, respectiv, 12 ani, legati cu lanturi, in conditii de trai greu de imaginat. Numarul victimelor, insa, este mult mai mare si se cifreaza in jurul a 40 de persoane. Au fost prinsi 29 de membri ai gruparilor infractionale. Pe alti 6 urma sa ii prinda aseara. Ceilalti, urmeaza sa fie depistati.
Sursa: evz.ro