VICE: Sunt pisicile spioni extraterestri? (Austine Considine)
Ai pisica. Exista o teorie foarte circulata pe net demna de atentia ta. Nu, nu e aia care spune ca parazitii din fecalele pisicii te transforma intr-o baba nebuna, desi si aia e alarmanta. E mai nasoala ca aia. Pisicile domestice s-ar putea sa fie santinele extraterestre trimise sa ne spioneze si sa raporteze ce afla catre nava-mama. Sau dupa cum au spus unii adepti ai teoriei conspiratiei, ei sunt un fel de camere video extraterestre care ne urmaresc fiecare miscare. Ma rog, poate. Noi iubim teoriile noastre ale conspiratiei si e destul de probabil ca asta sa fie doar una din multe. Un sondaj arata ca 51% din americani cred ca asasinarea lui Kennedy a fost o conspiratie, 15% cred ca guvernul si mass-media folosesc o tehnologie care le controleaza mintea prin televizor, 4 % cred ca niste reptilieni cameleonici controleaza guvernul. E greu sa analizezi cat de bine prinde teoria cu pisicile fara sa ai instrumentul de masura adecvat (daca l-ai gasit, te rog spune-mi). Ai presupune ca nu prea mult. Totusi 4% mi se pare mult pentru teoria cu reptilienii si, conform aceluiasi sondaj, 29% dintre americani cred in extraterestri si 14% cred in Bigfoot, asa ca nu se stie cati se tem de pisici in zilele noastre.
Ca toate teoriile conspiratiei si cea cu pisicile ca spioni este extraordinar de bine construita si se bazeaza pe cateva adevaruri si pe niste ambiguitati actuale. Pana la ce punct e pe bune? Noi la Motherboard am analizat toate premizele punct cu punct. Un utilizator al forumului britanic Digital Kaos, numit RedSpider a rezumat toate cunostintele pe aceasta tema. Eu i-am preluat lista (editata evident) si am scris ingrosat punctele originale.
Iata dovezile, ca sa decizi singur:
1. Nu exista documetatie inaintea celei din Egiptul antic care sa mentioneze existenta pisicilor. Iar acolo erau venerate ca daruri de la zei.
Ca in orice teorie de genul asta, aceste premize sunt in mare adevarate, dar sunt si disputabile. Ca sa aflu mai mult i-am scris lui Ryan Haupt, un paleontolog de la Universitatea din Wyoming care, dupa cum a spus intr-un interviu mai vechi: studiaza viata animalelor prezentului pentru a intelege mai bine cum erau stramosii lor care au disparut.El mi-a spus ca Egiptul este cea mai probabila zona de origine a pisicii domestice, dar a punctat faptul c-au fost gasite schelete de pisici si-n alte situri.
Exportul pisicilor domestice era ilegal in Egipt, conform Wild Cats of the World, o carte scrisa de Mel si fiona Sunquist, care explica de ce ele nu apar in izvoarele istorice ale altor civilizatii pana la mii de ani dupa aparitia lor in Egipt. Oasele de pisica descoperite in alte zone nu dovedesc ca animalele erau domestice sau nu. Dupa Haupt cel mai probabil erau salbatice.
Haupt:
- Cand ne uitam doar la schelete, e imposibil sa ne dam seama cand au incetat pisicile sa fie animale salbatice si cand au devenit domestice.
Cat despre partea cu veneratul lor, chestiunea e mai complicata decat o spun conspirationistii. Pisicile erau intradevar preaslavite de egipteni si erau iubite ca animale de casa. Erau jelite ca membri ai familiei cand mureau. Erau imbalsamate si inmormantate in acelasi fel ca stapanii lor. Cimiterele de pisici au fost construite pe malurile Nilului. Pedeapsa pentru uciderea uneia era moartea. Dar pisicile nu erau vazute doar ca niste daruri de la zei. Unii dintre zeii egipteni, precum Bastet, zeita bucurii si a iubirii, erau pisici. Un papirus antic il arata pe Ra, zeul soarelui ca o pisica patata inarmata cu niste cutite.
Am incercat sa-l contactez pe mail pe Giorgio Tsoukalos, expertul favorit al tuturor in domenii de genul asta, care teoretizeaza pe Ancient Aliens si a fondat Legendary Times Books, dar n-a vrut sa-mi raspunda.
2. Oamenii de stiinta nu inteleg torsul pisicii si nu pot determina cum produce animalul acest sunet. (Feedback, nu?)
Nu-s prea sigur ce voia ala sa spuna prin Feedback, nu?, dar presupun ca zicea ca torsul pisicii e un fel de feedback de transmisie, precum cel pe care-l face un mobil cand il apropii de o boxa pornita. Oricum afirmatia mai larga e iar partial adevarata. Am facut o documentare pe internet pentru asta. Se zice foarte des pe net ca cercetatorii n-au inteles de ce pisicile torc, dar asta spune numai jumatate din poveste. E adevarat ca pisicile nu au niciun organ special pentru tors, dar zoologii au gasit totusi cateva raspunsuri, dupa cum vezi si-n articolul asta din WebMD:
Un oscilator neural (din creier) transmite niste mesaje catre laringe si le face sa pulseze la rata intre 25 si 150 de vibratii pe secunda (Hz). Asta provoaca o bifurcare a corzilor vocale in timpul respiratiei - o vibratie unica felinelor.
O experta in comportamentul animalelor, Karen L. Overall, numeste acest fenomen muzica de opera a pisicilor. Dar acel tors este pe o frecventa atat de joasa incat ajungem sa-l simtim la fel de usor cum il auzim. L-am contactat pe medicul veterinar Ken Simpson, de la Spitalul de Animale Monon, Indianapolis, ca sa-l intreb ce spun ultimele descoperiri din domeniul lui. Apropo, tipul e unchiul meu. El mi-a spus ca fiziologia lor ramane o dilema, dar veterinarii au facut mai multe descoperiri despre acest fenomen in ultimii ani.
El mi-a spus:
- Din punctul meu de vedere torsul este o metoda de comunicare. Laringele se dilata cu sange din cauza entuziasmului provocat de stimularea prin mangaiere. Dupa cum ii iese aerul din laringe, se produce vibratia care genereaza acel sunet. Am auzit si ca miscarile diafragmei deasupra tesutului pulmonar contribuie la sunetele din tors. De exemplu eu am vazut ca pisicile care sufera de astm sau au plamanii inflamati tin sa toarca mai galagios. Exista dovezi ca purtarea lor este ceva ce se invata.
El mi-a dat ca exemplu o pisica surda care nu era in stare sa toarca. Alt pacient de-al sau a fost un motan care avusese meningita cand era pisoi si nu era in stare sa invete nimic, asa ca nici el nu torcea. Studii de caz de genul asta tind sa sugereze ca torsul pisicilor este strans legat de creier, iar Simpson a spus ca nu exista niciun motiv sa credem eronata teoria oscilarii neurale.
Totusi exista un punct unde cunostintele lor se plafoneaza: Ce este aceasta oscilatie neurala? De ce exista acest fenomen? Si de ce, din punct de veder comportamental, simt pisicile nevoia sa toarca? Aceste intrebari raman mistere. Sa fie bio-tehnologia extraterestra? Sa fie un efect al transmiterii semnalelor? Nu cred, mai ales ca si unele pisici salbatice precum ghepardul torc.
3. Daca ii tragi urechile unei pisici peste cap si te uiti la ea din fata, o sa vezi ca arata fix ca stereotipul extraterestrului gri, cu ochii in forma de migdale, gura mica si nasul si mai mic.
Asta e clar adevarata. Vezi mai jos. Urmatorul punct.
4. O pisica vede mult mai bine ca tine. Asta o face sa para mai evoluata pe scara evolutiei ca tine. De ce?
Versiunea extrapolata a acestei teorii spune, din cate am inteles de pe alte siteuri de cospirationisti, ca acei ochi mari sunt de fapt camere video extraterestre care inregistreaza si transmit toate activitatile noastre catre extraterestri gri care monitorizeaza din spatiu. Nu am gasit nimic care sa dovedeasca altceva decat un echilibru neural normal in creierul unei pisici, dar cine stie. Omenirea a construit un calculator din celule vii, asa ca cine stie ce fel de tehnologie complexa se ascunde in creierul felinelor. Lasand asta deoparte, ideea ca ochii unei pisici sunt exponential mai buni" si sa traduci acest lucru ca un salt pe scara evolutiei este absurd. Ochii pisicilor au mai multe bastonase, decat conuri.Cele din urma sunt necesare pentru imaginile in alb si negru, ceea ce le face esentiale pentru vedere noaptea, pe cand cele din urma adauga culoarea, prin care discernem detaliile. Astfel pisicile vad mai bine noaptea, dar ei vad mai bine doar daca mergi dupa o anumita definitie. Mie imi place sa vad culorile, asa ca, daca mi-ai da ochi de pisica nu as zice ca vad mai bine. Totusi ochii matelor au si un avantaj secundar legat de vederea nocturna, dupa cum explica acest articol din New York Times :
Pisicile au pupile eliptice care se deschid si se inchid mai repede si care sunt mult mai mari ca ale noastre. In afara de pisici, o multitudine de animale nocturne au pe spatele ochilor o membrana care seamana cu o oglinda, numita tapetum, care reflecta lumina care trece prin bastonase inapoi prin ele, dar din cealalta directie. Aceasta expunere dubla le permite pisicilor sa vada foarte bine pe intuneric.
Dar sa zicem ca recunoastem ca pisicile vad mai bine ca noi. Asta ar insemna ca ochii sunt cei care-s mai avansati din punct de vedere evolutionar, nu toata pisica. Dar cainii au mirosul mai bun. La fel si albinele si soarecii. Gheparzii alearga mai repede, pasarile zboara mai bine si elefantii ar putea sa te smardoiasca cel mai bine. Sunt si ei extraterestri? Nu prea cred. Daca e vreo specie care pare o anomalie, aceia suntem noi, cu creierele noastre enorme care sunt de trei ori mai mari decat ar fi fost proportional pentru o primata. Vreau doar sa zic ca daca e ceva legat de extrateresti, aceia suntem noi.
5. Ai vazut vreodata cum pisicile par sa doarma adanc, dar apoi imediat se scoala, si fug din camera? Se duc sa receptioneze transmisiunile de la nava-mama si trebuie sa fie singure cand fac asta.
P-asta am vazut-o cu totii si nu gasesc o explicatie. E o dovada a colaborarii cu extraterestri? Hai s-o punem la coloana cu posibil.
6. Chestiile care ies din pisici par complet nenaturale. (Zici ca nu-s de pe Pamant.)
Asta e prea stupida. E adevarat ca ghemotoacele de blana care ies din ele sunt dezgustatoare, dar sunt perfect normale avand in vedere ca pisicile zac pe jos si se ling singure toata ziua. Cat despre urina si fecalele lor nu vad nicio diferenta fata de cele ale altor mamifere, cu exceptia mirosului intepator.
7. Pisicile supravietuiesc unor situatii in care animalele terestre tind sa moara. Cum pot pisicile sa cada de la etajul patru invers si tot s-aterizeze in picioare? (Au proprietati antigravitationale.)
Asta e partial adevarat. Pisicile sunt vanatori foarte buni si probabil ca ar supravietui mai usor ca noi, daca ne-am trezi impreuna cu ele pe o insula parasita sau intr-o situatie post-apocaliptica. La fel ca multe alte animale. Fara sa luam in calcul faza cu picioarele (vezi mai jos), e greu de conceput o situatie in care o pisica va supravitui mai bine ca orice animal terestru. Dar faza ca aterizeaza in picioare nu e o gluma. E o nebunie totala. Cei de la canalul de Youtube Smarter Every Day ofera niste filmari foarte tari cu incetinitorul in care cateva pisici pica de la inaltimi incredibile. Dupa cum spune si prezentatorul, problema rotirii pisicilor in aer ramane un mister de nerezolvat. Totusi in zilele noastre fizicienii stiu mult mai multe despre asta si unii dintre ei s-au folosit de tehnica pisicii pentru a manevra telescoapele spatiale. Dupa cum explica prezentatorul seriei, Dustin Sandlin, un inginer mecanic care se ocupa cu testarea rachetelor, la prima vedere pisica pare sa incalce legea conservarii inertiei:
- Am analizat multe corpuri aflate in cadere libera, chiar si al meu, si odata ce incep sa ma rotesc intr-o directie nu ma mai pot opri.
Dar cand vezi cu incetinitorul cum pica o pisica de undeva, iti dai seama ca ea nu incalca legile fizicii. E doar extrem de agila. In termeni de fizica e destul de complicat de explicat, dar totul se leaga de modul in care-si arcuieste spatele si-si extinde sau strange picioarele. Astfel ea isi roteste corpul pe doua axe de rotatie diferite. Deci, desi teoria antigravitatiei are cateva puncte care par pe bune, nu e o teorie cu greutate.
8. Daca mori, pisicile o sa te manance. Nu e o legatura clara intre asta si extraterestri, dar tot e dubios.
Oricum privesti problema, punctul asta e corect. In 2010 de exemplu, circa 12 pisici au fost descoperite in timp ce devorau corpul unui barbat din Pennsylvania, care a fost gasit mort langa mama sa. Dar dupa cum spune Chris Gayomali pentru The Week, pisicile nu sunt singurele animale care-si mananca stapanii. Unele animale chiar isi ucid stapanii ca sa-i manance. In articolul lui Gayomali sunt exemple de porci, pitoni, hipopotami, soparle si multe alte animal, inclusiv o pereche de pugs din Nebraska care au supravietuit timp de doua saptamani din corpul stapanului lor care se sinucisese. Acum va trebui sa fiu sincer si sa recunosc ca nu suport pisicile. As fi fost dispus sa cred ca pisicile sunt singurele animale care-si mananca stapanii, dar pur si simplu nu asta e adevarul. Brian Palmer de la Slate arata intr-un articol ca istoria e plina de exemple de caini care devoreaza cadavre, chiar si pe cele ale stapanilor lor. Dupa Palmer si trupul lui Hristos ar fi fost mancat de caini si apostolii lui au inventat povestea unui mormant sacru pentru ca erau in starea de negare. Amicii nostri cu teoria conspiratiei au dreptate ca faza asta e un pic macabra. Dar nu mi se pare o dovada ca pisicile ar fi drone extraterestre.
Traducere: Mihai Popescu
Sursa: vice.com