Durerile de spate, indiferent de cauza, tind sa ne reduca activitatea, mobilitatea si disponibilitatea pentru deplasari, chiar si acum, in prag de concediu. Si cum este mai usor sa previi decat sa tratezi, implica mai putina suferinta si costuri mult mai mici dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, ofera 10 sfaturi numai bune de pus in bagaj pentru ca persoanele care au probleme la coloana cervicala, dorsala sau lombara sa aiba o vacanta linistita.
Inotul este indicat, in special stilul bras. Atentie, nu se recomanda
stilul future si nici inaintarea contra valurilor mari. Orice miscare de hiperextensie lombara poate fi cauzatoare de durere.
Daca popositi in vecinatatea Lacului Techirghiol, profitati de apa
sarata si namolul acestui lac binecuvantat. Onctiunile cu namol pe spate
sau/si la nivelul altor articulatii afectate sunt benefice pentru calmarea durerilor articulare. In plus, facand aceste aplicatii intr-o formula alternanta cald-rece, plaja-namol- imersie in lac-plaja, veti stimula sistemul de termoreglare, cu ameliorarea adaptabilitatii la schimbarile bruste de temperatura si clima.
Hidratati-va din plin, evitati bauturile alcoolice pe plaja. Seara puteti
dansa, adoptand stilui care sa nu va produca dureri de spate. Daca tineti cont de aceste sfaturi, sper sa aveti parte de o vacanta de vis!
Dr. Iulia Belc

Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi, implica mai putina
suferinta si costuri mult mai mici. Sportul, exercitiul fizic intr-un mediu
organizat reprezinta initial o provocare, dar cu perseverenta descoperi
beneficiile lui, cu ameliorarea fara echivoc a starii fizice si psihice.
Considerati frecventarea centrului Ana Aslan Health Spa ca o polita de
asigurare in alb pentru sanatatea dumneavoastra.

1 - Alegeti genti si valize usoare, eventual pe roti, si fiti atenți la scoaterea lor din portbagaj! Cand faceti acest lucru departati picioarele la nivelul umerilor, indoti usor genunchii si din aceasta pozitie scoateti bagajele. Evitati sa le ridicati, de exemplu, la urcarea pe scari, si incercati sa folositi pantele si lifturile.
2 - Tineti cont de pozitia scaunului in masina sau in avion! Spatarul trebuie sa fie drept, iar in cazul drumurilor lungi, perioadele de relaxare trebuie alternate cu miscari de pedalare si de rotație ale picioarelor. Daca nu sunteti sofer si suferiti de dureri cervicale, folositi un colar de suport cervical.
3 - O data ajunsi la destinatie, verificati salteaua si pernele din camera, pentru ca e bine sa evitati saltelele si pernele prea moi.
4 - Daca este o zona montana evitati plimbarile lungi in panta. Apariția durerii este un semn ca trebuie sa va opriti, asa ca asezati-va pana la disparitia puseului.
5 - Incaltamintea comoda, cu talpa elastica, cu sustinator al boltii platare si amprente anatomice pentru degete si calcai, ar fi alegerea optima pentru plimbarile lungi de vacanta.
6 - Daca aveti in plan o vacanta la mare, evitati expunerea la soare in jurul pranzului, cand intensitatea radiatiilor solare este maxima. Utilizati crema de protectie solara odata cu instalarea pe plaja, dar si dupa fiecare baie in mare sau piscina, dus, sau transpirație abundenta. Persoanelor cu dureri lombare trebuie sa evite mersul descult pe nisipul uscat. Folositi sandale de plaja, de preferat cu talpa cu amprente anatomice pentru degete si calcai si sustinator de bolta plantara. Mersul desculț pe terenul neregulat, asa cum este suprafata de nisip uscat, este suprasolicitant pentru coloana lombara, generand forte de forfecare, cu stres semnificativ asupra discului intervertebral.
7 - Si alegerea sezlongului este extrem de importanta! Capul acestuia trebuie ridicat la 35 de grade, iar sub genunchi trebuie pus cu prosop facut sul. In pozitia ventrala, culcat pe burta, se recomanda plasarea aceluiasi prosop facut sul, sub abdomen. Si in aceasta situatie trebuie evitate pozițiile monotone. Aceasta inseamna ca la intervale scurte trebuie schimbata poziția, iar o plimbare pe malul marii, pe nisipul ud, acolo unde valurile se sparg la nivelul gleznelor sau gambelor este o buna metoda de a ne activa circulatia periferica si de a intari musculatura picioarelor.
8 - Inotul este indicat, in special stilul bras. Atentie, nu se recomanda stilul fluture ssi nici inaintarea contra valurilor mari, pentru ca orice miscare de hiperextensie lombara poate fi cauzatoare de durere.
9 - Daca mergeti in statiuni cu izvoare termale, ape sarate si namol, incercati sa profitati la maximum de beneficiile acestora. Onctiunile cu namol pe spate sau/si la nivelul altor articulatii afectate sunt benefice pentru calmarea durerilor articulare. In plus, facand aceste aplicatii intr-o formula alternanta cald-rece, plaja-namol-apa, veți stimula sistemul de termoreglare al organismului si il veti ajuta sa se adapteze mai usor la schimbarile bruste de temperatura si clima, iar in astfel de momente sa nu mai reactioneze dureros.
10 - Hidratati-va din plin si evitati bauturile alcoolice pe plaja! Seara puteti dansa, adoptand un stil care sa nu va produca dureri de spate.