Economica.net informeaza: Scotia a inceput pregatirile pentru un nou referendum privind independenta de Marea Britanie.Scotia isi vede viitorul in Uniunea Europeana. Brexit: Partidul irlandez Sinn Fein cere un referendum pentru o Irlanda unificata
Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat ca a inceput pregatirile pentru un nou referendum privind independenta de Marea Britanie, relateaza Sky News. Sturgeon a subliniat:
- Este inacceptabil din punct de vedere al democratiei ca Scotia sa fie scoasa din UE impotriva vointei sale. Posibilitatea unui al doilea referendum trebuie sa fie pe masa si este pe masa, a declarat premierul scotian. Vom incepe sa pregatim legislatia necesara pentru organizarea unui nou referendum, cand si daca cere Parlamentului, a adaugat ea.
Prim-ministrul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat:
- Rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeana arata clar ca poporul scotian isi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene, transmite Reuters. Votul in toate cele 32 de regiuni a fost predominant proeuropean - 61%, iar oficialul nu exclude varianta organizarii unui al doilea referendum pentru independenta.
Partidul republican irlandez Sinn Fein, fosta vitrina politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a facut vineri dimineata apel la un referendum privind o Irlanda unificata, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, conform proiectiilor media, transmite AFP. Sinn Fein a mai transmis:
- Referendumul privind Uniunea Europeana are consecinte enorme asupra naturii statului britanic, dat fiind faptul ca Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul comunitar.
Dupa publicarea rezultatelor finale, Seful Guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, a cerut oficial organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei.