Ca de fiecare data in ultimii ani, Google celebreza ZIUA COPILULUI 2016 cu un logo special.
Ziua copilului (numita si Ziua internationala a copilului) este in multe tari o sarbatoare pentru copii. Ea se sarbatoreste la date diferite in tari diferite. In Romania, ziua se sarbatoreste in fiecare an pe data de 1 iunie.
Preocuparile pentru copil si pentru drepturile sale sunt oarecum recente si dateaza din secolul al XX-lea. Ziua copilului a fost mentionata prima data la Geneva la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor in august 1925, la care 54 de reprezentanti din diferite tari au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Dupa aceasta conferinta, multe guverne au introdus Ziua copilului. In Turcia Ziua copilului a fost sarbatorita pentru prima data in data de 23 aprilie 1920.
In anul 1954 Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat sa dispuna de o zi la asa-numita Ziua copilului. (engleza Universal Children's Day). In deceniul sase al secolului trecut, ONU recomanda statelor membre sa-i sarbatoreasca pe copii. La 20 noiembrie 1959, Adunarea Generala a Natiunilor Unite vota Declaratia Drepturilor Copilului. Numai ca rezolutiile Adunarii Generale suna ca o recomandare, iar aplicarea lor nu este obligatorie pentru statele membre. Astfel ca, in functie de propria istorie si de traditiile locale, Ziua copilului se sarbatoreste pe glob la date diferite sau chiar deloc.
Originea sarbatoririi copiilor din Romania la 1 Iunie nu trebuie cautata la New York sau la Geneva, ci la Moscova. Caci recomandarea Natiunilor Unite, ca toti copiii planetei sa aiba o zi numai a lor, fusese pusa in aplicare de Uniunea Sovietica si de statele din sfera sa de influenta cu cativa ani mai devreme.
In noiembrie 1949 avusese loc in capitala URSS o reuniune a Federatiei Internationale a Femeilor Democrate. (Cu astfel de comitete si comisii, continand musai in titulatura cuvantul democrat, Uniunea Sovietica ii cucerise pe occidentali intre cele doua razboaie mondiale.) Cu acel prilej s-a decis ca trebuie facut neaparat ceva pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale tinerei generatii si totodata s-a proclamat data de 1 Iunie ca Zi Internationala a Copilului. Desi impusa cu argumentele propagandei, grija pentru copiii imperiului sovietic nu era deloc inutila. In aceasta parte a lumii, saracia, bolile, analfabetismul fiind mai degraba regula, iar nu exceptia.Deciziile de la Moscova au fost rapid impuse in statele fratesti. Astfel, in sedinta Secretariatului CC al Partidului Muncitoresc Roman de la 22 martie 1950, la primul punct pe ordinea de zi figura si organizarea Zilei Internationale a Copilului. 1950 a fost primul an cand copiii romani au fost sarbatoriti la 1 iunie. Din acest motiv, chiar si astazi, Ziua Copilului este marcata in prima zi a lui Ciresar doar in fostele republici sovietice si in statele din Europa de Est. In Romania Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.
Sursa: ANTENA 3