eFoarteBine: O alta Delta a Dunarii, langa Calarasi
Ca sa ai parte de o duminica placuta, ori pur si simplu sa te rasfeti intr-o dupa amiaza libera, nu trebuie nici sa intri in aglomeratia de pe Valea Prahovei si nici sa platesti taxa de pod spre litoral.
La doi pasi de Calarasi exista o lume mirifica, cu locuri cum poti gasi doar in Delta Dunarii. Ai nevoie doar de o barca cu motor si chef de duca.
Dunarea a creat aproape de Calarasi o adevarata minidelta, un ecosistem care ascunde peisaje de o frumusete ce-ti taie respiratia. O plimbare cu barca pe canalele strajuite de o vegetatie luxurianta in care se ascund zeci de specii de pasari face mai mult decat orice medicatie antistres.
Daca nu e prohibitie, pescarii trebuie sa-si ia sculele la ei. Nu trebuie sa dai dovada de prea multa rabdare pentru a te lauda cu o captura serioasa. Se prinde somn, salau, avat, caras si crap. Pescarii pot sta cu ochii pe pluta toata ziua dar nici amatorii de drumetii cu barca nu se vor plictisi pe Dunarea de langa Calarasi. Exista mai multe rute si puncte de interes.
Daca ai o zi intreaga la dispozitie, iti propunem un itinerariu de aproximativ 50 de km, dus-intors, in urma caruia iti vei umple sufletul si cardul din aparatul de fotografiat cu amintiri superbe.
Lasi municipiul Calarasi in urma, navigand pe bratul Borcea, si te indrepti spre Silistra, o apuci stanga pe canalul Jianu, intri pe Dunarea veche, admiri peisajul, iti umpli plamanii cu mireasma ca de tamaie a vitei de vie salbatica, poti face si un popas. Pe fata nordica a insulei Pacuiul lui Soare, ai intalnire cu istoria.
O cetate misterioasa isi ascunde peretii fortificati in apele Dunarii, in functie de nivelul apei masurandu-se si norocul privitorului. Oricum, raman destule vestigii de admirat si pe insula cu vegetatie bogata. Unii istorici spun ca am avea de a face aici cu o cetate bizantina, Vicina. Edificiul a fost construit pe la sfarsitul anilor 900, cunoscut la inceput cu destinatie militara apoi ca centru comercial. Acum cetatea de la Pacuiul lui Soare este doar o destinatie turistica pentru cunoscatorii alesi.
O alta ruta, mai scurta, dar nu lipista de tentatii este pe Dunarea navigabila. Imediat dupa ce parasesti batranul brat Borcea, faci dreapta si dupa vreo 4 km faci popas, pe malul stang, pe ostrovul Pisica ori Tramsani, tot aia e. Aici este un adevarat paradis verde, cu paduri impodobite cu liane si vita de vie salbatica. Speciile de pasari aflate pe cale de disparitie, care populeaza insula, au facut ca zona sa fie declarata arie protejata. Dupa popasul de pe Pisica, la aproximativ 8 km in aval, pe dreapta, gasesti cetatea Pacuiul lui Soare, despre care am povestit adineaori.
Sunt multe de vazut in zona si nu am de gand sa fac o enciclopedie a locurilor, nici daca as putea. Cum nu poti savura o placinta numai din ce ti se povesteste, nu sper decat ca prin aceste randuri si cele cateva poze pe care le-am adunat aici (din cele cateva sute facute) sa te indemn sa-ti oferi o excursie, aproape, in Delta Dunarii de Calarasi. Fac pariu ca o sa-ti placa.