diane.ro: Prea mult FACEBOOK=INVIDIE+DEPRIMARE
Pe Blogul Dianei a aparut un articol in care se afirma ca daca stai prea mult pe Facebook si esti obsedat de pozele si update-urile pe care prietenii tai nu contenesc sa le posteze poti sa iti afectezi sanatatea mentala, sa cazi prada unei invidii cronice si a unei depresii greu de vindecat!
Dr. Margaret Duffy, profesor de jurnalism la Universitatea din Missouri si coautoare a unui studiu publicat in Computers in Human Behavior/Calculatoare in comportamentul uman, a declarat:
- Am descoperit ca daca utilizatorii Facebook sunt stapaniti de simtaminte de invidie fata de activitatile si stilurile de viata ale prietenilor lor de pe Facebook, ei sunt pe cale sa fie afectati de sentimente de depresie. Facebook poate fi o resursa pozitiva pentru multi oameni, dar daca este folosit pentru a accentua realizarile cuiva in defavoarea altora, poate avea un efect negativ.
Acest studiu a adunat 736 de studenti, cu o medie de varsta de 19 ani, de la Universitatea Midwestern, care utilizeaza Facebook circa 2 ore pe zi. Participantii au completat un formular in care au descris cat de mult folosesc site-ul Facebook si ce fac, de obicei, pe aceasta retea de socializare. De asemeni, ei au fost pusi sa aprecieze cat de mult sunt de acord cu afirmatii legate de invidie precum: Ma simt, in general, inferior celorlalti, sau Mi se pare ca nu este cinstit cumva ca altii oamenii sa aiba parte de toata distractia, si eu de nimic. Apoi, participantii au trebuit sa arate in ce masura agreeaza fraze care sunt asociate cu depresia, precum: Am fost scos din sarite de lucruri care, de obicei, nu ma deranjeaza, si Am inceput sa vorbesc mai putin decat o faceam altadata.
Cercetatorii au descoperit ca desi accesarea indelungata a Facebook-ului nu este asociata direct cu depresia, utilizatorii care sunt strabatuti de simtaminte de invidie sunt intr-o sporita masura predispusi sa se apropie de depresie. Astfel de utilizatori sunt cu precadere cei care isi compara vietile serbede cu cele ale ale prietenilor care isi posteaza poze cu vacantele lor nemaipomenite si se lauda cu cat de bine o duc.
Copiii care nu se mai satura de Facebook ar trebui sa constientizeze un lucru important. Nimeni nu traieste pe roze tot timpul! Dupa cum spune coautorul studiului, Edson Tandoc:
- Utilizatorii Facebook ar trebui sa isi dea seama ca prezentarea pozitiva reprezinta o motivare importanta in media sociala, asa ca ar trebui sa se astepte ca multi alti utilizatori sa posteze numai lucruri pozitive despre ei insisi.
Daca cei invidiosi de pe Facebook reusesc sa constientizeze asta, ar fi de asteptat ca ei sa nu isi mai muste degetele ori de cate ori frienzii lor se dau mari cu impliniri si reusite de zile mari!