Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania: Ce trebuie sa stim despre oua rosii, cozonac si vinuri
La intoarcerea de la biserica se pune masa de Paste. In unele zone, masa de Pasti se pune imediat ce se imparte lumina de Inviere la biserica, la miezul nopții de sambata spre duminica. In alte zone, se scot cu lopata mici petice de pamant cu iarba verde si proaspata care se pun la intrarea in casa, in fața usii, pe care se paseste la venirea de la biserica.
Mai peste tot, traditia cere ca inainte de asezarea la masa, fata sa se spele cu apa neinceputa (prima apa luata dupa miezul noptii) din cana noua, in care s-au pus: un ou inrosit, unul alb, un ban de argint, un fir de iarba etc. Spalatul pe fata da sanatate, face fata frumoasa, asigura spor in toate. Mezinul casei ia banul si oul.
Masa de Paste este bogata in aceasta zi si la cei saraci. Nu lipsesc de pe masa ouale rosii si colorate, pasca si cozonacul, vinul rosu, carnea de miel, pestele, painea proaspata si alte numeroase bunatati. Masa incepe cu ciocnitul oualor rosii, cu varful, moment in care cei doi dialogheaza: Hristos a inviat! Adevarat a inviat! In ziua de Paste nu se mananca oul cu sare, se spune ca transpiri tot anul. La masa de Paste e bine sa mananci mai intai un ou, existand credinta ca acesta aduce sanatate pe parcursul anului, apoi peste si pasare, pentru a fi sprinten precum pestele si usor ca pasarea.
Evident, meniul de Paste contine si mancare gatita dupa variate retete care folosesc oua, carne de miel sau ied (cum sunt: ciorba, stufatul, drobul), branza (placinte, branzoaice), coca de cozonac (colaci, pascute), legume, verdeturi etc. La o masa care se respecta se pot deosebi in derularea mesei multe bunatati, grupate pe rosturile lor: pasca si oua rosii, aperitive (drob, pateuri, rulade, chec-aperitiv, oua-umplute), ciorba/bors de miel, sarmale (sarmale cu pasat), miel (friptura, gratare, frigarui), muschi de vita, peste, pasare (pui, rata, curcan), iepure, patiserie, placinte, cofetarie, cozonaci si bauturi (neaparat vinul rosu ritualic). O zicala potrivita pentru mesele de Paste: Trei zile, masa-ntinsa!
Sursa: apc-romania.ro