O somitate medicala trecuta in eternitate, apoi in uitare: Ioan Moraru, cel de-al cincilea roman laureat al Premiului Nobel, premiul pentru Pace decernat in 1985
Senatorul Viorel Chiriac a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Satisfactie amara. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Romania a dat lumii numerosi savanti, oameni de arta si cultura. In functie de conditiile social-istorice respective, dar si de importanta contributiei lor la dezvoltarea stiintei sau patrimoniului cultural al umanitatii, unii dintre acestia au dobandit o notorietate mai mare sau mai restransa. Au fost si cazuri in care savanti romani, cercetatori din domenii de pionierat ale stiintei sau realizatori ai unor descoperiri revolutionare, au pierdut sansa de a se afirma pe plan international, fie datorita unor manevre necinstite, fie datorita autoritatilor nationale, care nu i-au sustinut, fie datorita modestiei personale sau inabilitatii de a se autopromova .
Premiile Nobel, decernate anual celor mai valorosi oameni de stiinta si cultura din lumea intreaga, sunt un trofeu mult ravnit si consacra, pentru eternitate, numele detinatorilor in panteonul spiritual al umanitatii. De asemenea, un Premiu Nobel aduce un imens prestigiu tarii laureatului, invatamantului si culturii nationale, spiritualitatii in ansamblul acesteia.
Nominalizarea, alegerea si decernarea unui Premiu Nobel este conditionata de realizari exceptionale intr-un domeniu de referinta ( respectiv, fizica, chimie, economie, medicina, literatura si pentru pace ), obtinute dupa o viata de munca, ca incununare a unei cariere de exceptie, unei contributii personale revolutionare sau unei descoperiri epocale.
George Emil Palade, Elie Wiesel, Herta Muller si Stefan Hell sunt laureatii Permiului Nobel, care au adus cinste si faima Romaniei, care ne-au facut mandri ca apartinem acestui spatiu geografic cu o spiritualitate multimilenara. Numele lor, cunoscute lumii intregi, au devenit nemuritoare in memoria natiunii romane .
Despre Ioan Moraru, cel de-al cincilea roman laureat al Premiului Nobel, premiul pentru Pace decernat in 1985, si singurul care a ales sa ramana in Romania, nu s-a vorbit nici in acele vremuri si nici dupa aceea. Din cauza unor motive propagandistice si a unor orgolii meschine, numele lui Ioan Moraru a ramas atunci necunoscut opiniei publice. Autoritatile nu i-au permis sa mearga pentru a culege laurii binemeritati. Nici mai tarziu, dupa instaurarea democratiei in Romania nu s-a facut nimic pentru recunoasterea valorii uriase a acestui savant si pentru popularizarea reusitei sale, unice pana in prezent, de a obtine cel mai prestigios premiu al contemporaneitatii, in domeniul salvgardarii pacii, pentru promovarea celor mai inalte idealuri ale omenirii .
Medicul Ioan Moraru a fost, alaturi de rusul Mihail Kuzin si americanul Bernard Lown, unul dintre cei trei copresedinti ai Organizatiei medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear, iar Premiul Nobel li s-a acordat pentru analiza stiintifica, amanuntita si responsabila a consecintelor unui razboi nuclear .
Toate acestea s-au petrecut in plin Razboi Rece si au fost considerate un demers unic, in acel contex istoric, pentru promovarea pacii.
In locul onorurilor meritate cu prisosinta, somitatea medicala Ioan Moraru a fost rasplatit cu discriminare si marginalizare de catre autoritatile romane ale vremii, pana in 1989, cand a trecut in eternitate. Apoi a fost trecut in uitare.
In aceste circumstante, ce gust mai poate avea sentimentul mandriei, al satisfactiei de a fi compatriotul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, doctorul si academicianul post-mortem Ioan Moraru?