Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: 2 Aprilie - Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Autismul este o realitate pe care nu o putem ocoli, dar cred cu tarie ca impreuna o putem invinge.
James Scot intr-un citat celebru spunea: Nu sunt orb, dar nu vad intotdeauna. Nu sunt surd, dar lucrurile imi suna ciudat. Nu sunt prizonier, dar e greu sa ma simt liber. Imagineaza-ti cum e sa fii in locul meu. (James Scot)
Ziua Internationala de constientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcata anual la nivel mondial pe data de 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune intelegeri a autismului si de a creste nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.
Aceasta zi nu este o sarbatoare, este o zi in care ar trebui sa ne luam macar putin din timpul nostru si sa ne gandim la copiii si adultii care infrunta aceasta boala zi de zi.
Copiii cu autism sunt frumosi si speciali, iar unii dintre ei pot avea abilitati extraordinare si o inteligenta geniala. Dar aceasta este partea placuta a povestii lor. Din pacate, ei traiesc in lumea lor, nu pot relationa si comunica in mod normal si risca de multe ori sa fie marginalizati.
In zilele noastre, multi oameni stiu cate ceva despre autism, dar foarte putini inteleg exact ce inseamna viata de zi cu zi a unei persoane ce sufera de autism. Discriminarea si lipsa de intelegere cu care se confrunta zilnic sunt unele dintre cele mai importante probleme. Intelegerea acestor persoane ar fi primul pas in crearea unei societati mai incluzive si bineinteles mai tolerante. O societate in care drepturile acestor persoane sunt respectate, iar ei sunt tratati ca adevarati cetateni europeni cu drepturi si libertati, este idealul catre care tind sa aspire parintii acestor copii si profesionistii care lucreaza zilnic cu ei.
La nivelul judetului Botosani, statistica este una dureroasa, aproximativ 450 de copii suferind de autism, o boala ce ii tine prizonieri intr-o lume a lor. Pentru acesti mici ingerasi, un vis devine realitate. Astfel, la cerinta Asociatiei Parintilor Copiilor cu Autism, primarul municipiului Botosani a alocat in acest an suma necesara pentru amenajarea unei camere senzoriale, o incapere speciala cu lumini, jucarii si sunet care le va imbunatati viata. Fiind o cerinta a Asociatiei Parintilor, este un pas important si de aceea solicit public si altor institutii, in speta Consiliului Judetean Botosani sa se implice pentru a sprijini aceste persoane.
Copiii cu autism din Botosani, alaturi de parintii lor, ne-au amintit zilele acestea ca diferenta apropie, ca a fi special inseamna sa ai mai mult de daruit, ca sprijinul oferit copiilor cu autism inseamna o investitie in propriul suflet, inseamna exercitiu de intelegere si de compasiune, proba de rabdare si de iubire de aproape. Am participat alaturi de alti botosaneni la evenimentul Azi aleg albastru!” " eveniment organizat de Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism din Judetul Botosani, menit sa traga un semnal de alarma asupra necesitatii constientizarii problematicii cu care se confrunta copii diagnosticati cu TSA din judetul Botosani.
In Romania, inca nu avem o legislatie clara, unitara, care sa reglementeze drepturile persoanelor cu autism, inca nu exista o infrastructura solida de servicii si interventii specializate care sa le ajute sa-si creasca abilitatile pentru a fi autonome si nu exista nici disponibilitatea alocarii fondurilor necesare dezvoltarii acestor servicii.
In acest context, consider ca fiecare dintre noi are obligatia morala de a contribui prin orice mijloace la promovarea incluziunii acestor persoane in societate, iar noi ca oameni politici, suntem datori cu un cadru legislativ adecvat care sa asigure servicii de calitate si care sa redea speranta la o viata cat de cat normala, tuturor copiilor ce sufera de aceasta boala.
Tema sub care a a fost marcata in 2016 aceasta zi a fost AUTISM SI AGENDA 2030: INCLUDERE SI NEURODIVERSITATE, iar sub acest titlu cred ca putem pune impreuna bazele unei societati capabile sa elimine discriminarea si sa lupte pentru cei aflati in suferinta. In final doresc sa transmit tuturor ca avem nevoie de respect, solidaritate si implicare pentru a construi o societate mai buna!