MAGAZIN: Intalniri stranii ale cosmonautilor sovietici (Autor: DAN D. FARCAS)
In octombrie 2015, ufologul Paul Stonehill a publicat in Fate Magazin un articol despre fenomene inexplicabile observate de cosmonautii sovietici si rusi, in timpul activitatilor din spatiu. Rezum mai jos cateva extrase din acest articol. Conform celor aparute in revista Spektra nr. 8, 1992, in 1976, cosmonautul Vladimir Kubasov a declarat unui reporter ca el si alti colegi ai sai au avut numeroase experiente care dovedesc existenta OZN-urilor. In 1978, Vladimir Kovalionok a observat, pe 15 august, din statia spatiala Saliut-6, un obiect ciudat care s-a apropiat si s-a distantat in mod repetat.
Cosmonautii Valeri Riumin si Leonid Popov, in 14-15 iunie 1980, in timp ce se aflau la bordul aceleiasi statii, au observat un card de puncte albe stralucitoare, care parea sa fi decolat din zona Moscovei, si a zburat in spatiu mai sus de nava lor. Ei au raportat incidentul catre controlul sol. Pe 2 septembrie, 1978, cosmonautii sovietici Kovalionok si Ivancenkov au observat umbra statiei orbitale Saliut-6 proiectata pe stratul de nori aflat dedesubt. Umbra a avut o foarte ciudata culoare portocalie-rosietica si, ce e mai uimitor, si-a schimbat dimensiunea. Colonelul Iuri Nazarov, fost comandant adjunct al Centrului de Control al Misiunii Spatiale Sovietice, a reamintit ca la 29 august 1978, cosmonautii Kovalionok si Ivancenkov (mentionati mai sus), ca si cosmonautul nou venit Bakovski si cosmonautul est-german Sigmund Jahn, au observat un obiect sferic neidentificat de mari dimensiuni, care a zburat in jurul statiei Saliut-6. Dupa ce cosmonautii s-au intors pe Pamant, cercetatorul OZN sovietic Vladimir Ajaja l-a abordat pe Bakovski, pentru a obtine unele detalii, dar cosmonautul n-a vrut sa recunoasca decat ca au observat ceva inexpli-cabil de la bordul statiei.

Fenomene necunoscute

- Cosmonautul Gheorghii Greciko a raportat ca, in timp ce erau deasupra Mongoliei, au vazut o fiinta stranie, de dimensiuni gigantice. Gheorghii Greciko si Iuri Romanenko au raportat, de asemenea, la Centrul de Control, ca in timp ce survolau Insulele Falkland au observat litere uriase. Fotografiile facute cu acest prilej au fost trimise pe Pamant, prin cosmonautii vizitatori Djanibekov si Makarov.
- Cosmonautul Vladislav Volkov a relatat ca, in 1969, zburand cu nava Soiuz-7, a auzit in casca zgomotele inexplicabile: caini latrand si copii plangand. Pana la moartea sa tragica, la o a doua misiune, in 1971, Volkov nu a fost capabil sa gaseasca o explicatie pentru cele intamplate. Si cosmonautii Gagarin si Leonov spuneau ca au auzit o muzica, pe care au descris-o ca nefiind de pe acest pamant.
- Cosmonautul Iuri Malisev spunea in 1981 ca, atunci cand vine vorba de OZN-uri, probabil nimeni in lume nu poate spune ce anume sunt. Fenomenul este imposibil de respins intrucat exista mii, sau zeci de mii de oameni care i-au fost martori, dar natura sa ramane necunoscuta. Anterior in acelasi an, cosmonautul Vladimir Aksionov a fost ceva mai precaut. El a spus ca de multe ori cosmonautii observa aparitii luminoase ciudate, a caror natura este inca inexplicabila, cercetarea fenomenului fiind abia la inceput.
- In anul 1982, pe 12 iulie, cosmonautii sovietici Gheorgii Beregovoi si Valentin Lebedev au observat un obiect in forma de picatura pe ecranul monitorului de pe Saliut-7. Obiectul a zburat, ascendent, intre statia spatiala orbitala si nava cargo Progress-14. Obiectul, estimat a fi la o distanta de 200 de metri, putea avea marimea unei nave spatiale. Cosmonautul Ghennadii Strekalov a mentionat ca a vazut fenomene stranii de mai multe ori, dar a ezitat sa le califice drept OZN-uri. El mai afirma ca unii colegi ai sai au vazut farfurii zburatoare si ii invidiaza, fara a oferi alte detalii. Ceea ce a observat el, in 1990, la 28 septembrie, in timpul sederii sale pe statia spatiala MIR, a fost o sfera plutind, la altitudinea de 20-30 de kilometri, deasupra insulei canadiene Newfoundland. Vizibilitatea era perfecta. Sfera era frumoasa si isi schimba culorile; a ramas vizibila timp de zece secunde, dupa care a disparut instantaneu. El a raportat incidentul la Centrul de Control, dar nu a spus ca a fost un OZN, explicand ca in aceasta privinta cosmonautii trebuie sa fie prudenti. Cosmonautul Gennadii Manakov fusese impreuna cu Strekalov la bordul statiei spatiale MIR, si a observat si el fenomenul.
- In 1984, la bordul statiei orbitale Saliut-7 erau sase cosmonauti: Oleg Atkov, Vladimir Soloviov, Svetlana Savitskaia, Igor Volk, si Vladimir Djanibekov. In ziua 155 a zborului navei, echipajul era ocupat cu experimente planificate, teste, si observatii stiintifice. Din senin, in fata statiei Saliut-7, la circa 250 de kilometri deasupra Pamantului, intr-un vid aproape perfect, a aparut un nor mare de gaz portocaliu, de origine necunoscuta. Cosmonautii au informat imediat Centrul de Control. In timp ce la sol, inca se analiza, cu uimire, raportul, Saliut-7 a intrat in acel nor. Cosmonautii s-au repezit la hublouri. Ceea ce au vazut i-a lasat fara cuvinte: 7 forme gigantice puteau fi usor distinse in interiorul norului portocaliu. Pareau 7 ingeri ceresti, cu o forma oarecum umana, cu aripi uriase, si inconjurati de halouri orbitoare. Cand au privit spre echipajul sovietic, martorii spun ca aparitiile au zambit. Au fost zambete de bucurie, de extaz, cum niciun om nu ar putea zambi. Dupa 10 minute, spre regretul echipajului, ingerii au disparut, impreuna cu norul lor. Intre timp, Pamantul cerea explicatii. Cand a fost primit raportul complet, acesta a fost imediat clasificat ca strict secret. Experimentele in curs de efectuare au fost intrerupte, echipajul fiind obligat sa efectueze un numar de teste de sanatate fizica si mentala. La sol, a fost formata o echipa speciala de medici care a verificat rezultatele testelor, gasind ca totul era in regula. Paul Stonehill spune ca incidentul a fost musamalizat ani de zile, pana cand a fost semnalat in revista rusa NLO nr. 9 din 1998.

Soapte extraterestre

O alta istorie, poate si mai stranie, a fost prezentata in publicatia Press-Extra nr. 135 din 1997, despre soapta spatiala. Un martor, numit doar Cosmonautul X, relata ca auzise zvonuri despre intalniri cu soapta, dar era convins ca era doar o legenda creata de prima echipa de cosmonauti sovietici, ca sa-i sperie pe novici. Asta pana cand, fiind la bordul unei nave spatiale sovietice, zburand peste emisfera sudica, impreuna cu un coleg, s-a intalnit cu soapta. Martorul spunea ca a simtit brusc, ca cineva a aparut langa ei si il priveste in ceafa. O secunda mai tarziu, camaradul lui, inginerul de zbor, care pana atunci privea prin hublou, s-a intors brusc si s-a uitat spre el. Apoi fiecare a simtit ca i s-a transmis cate un text. Dupa incident, si-au comparat impresiile. Amandoi erau oameni obisnuiti, atei, dar prieteni buni, care se cunosteau inainte de antrenamentele de cosmonauti si aveau multa incredere unul in celalalt. Textul primit de X era urmatorul:
- Ai ajuns aici prea devreme, si ai facut asta intr-un mod gresit. Crede-ma, pentru ca eu sunt stramosul tau pe partea mamei. Aminteste-ti ca ea iti povestea, pe cand erai copil, despre strabunicul tau, care a fondat fabrica D in Urali. Baiete, nu ar trebui sa fii aici, du-te inapoi pe Pamant, nu incalca legile Creatorului. Baiete, tu trebuie sa te-ntorci, sa te-ntorci, sa te-ntorci. Soapta i-a mai relatat cosmonautului o poveste foarte privata, ca pentru a dovedi ca stie lucruri cunoscute doar in interiorul familiei.
Ambii cosmonauti s-au intors pe Pamant doua zile mai tarziu. Dupa aterizare, soapta a revenit inca o data, la fiecare, spunandu-le aceleasi texte ca si prima data.
Cosmonautii nu au raportat incidentul, de teama ca astfel cariera lor s-ar fi putut incheia imediat. Se putea spune ca psihicul lor este prea instabil pentru alte zboruri in spatiu. Dar ei au incercat totusi sa gaseasca o explicatie pentru cele intamplate. Prima ipoteza a fost ca o inteligenta extraterestra, printr-un soi de hipnoza, se straduieste sa opreasca omenirea din explorarea spatiului cosmic, folosind fapte si amintiri extrase din subconstientul cosmonautilor.
Dar daca nu a fost o astfel de influenta, ce putea fi? Cumva rudele decedate viziteaza cu adevarat echipajele sovietice in spatiu? Sa existe viata dupa moarte, constiinta continuand sa traiasca pe alte paliere? Sa existe cumva o ierarhie a acestor paliere, iar in partea de sus a ierarhiei sa fie Creatorul, asa cum spunea strabunicul cosmonautului?
Au fost si alti cosmonauti, care au auzit soapta, dar au si raportat asta. Drept rezultat, in programul de formare a cosmonautilor au fost introdusi hipnotizatori medicali de varf, care au inceput sa exploreze psihicul candidatilor, intregul program de formare suferind modificari.