Fundatia Orange include in strategia sa de integrare sociala a persoanelor defavorizate un nou domeniu - educatia digitala pentru elevi din zone rurale. Acesta se adauga sustinerii persoanelor cu deficiente de auz sau de vaz, pentru care Fundatia Orange a realizat deja cu succes in cei aproape 4 ani de activitate, numeroase proiecte de educatie, sanatate sau cultura.
Un studiu national derulat de GfK (institut de cercetare de piata) in scoli gimnaziale din mediul rural pentru Fundatia Orange arata ca 95% dintre scoli sunt conectate la Internet, dar conexiunea este folosita in mare masura in scopuri administrative. 90% dintre scolile din mediul rural au un laborator IT, insa doar jumatate dintre laboratoare sunt conectate la Internet.
Desi in toate scolile din mediul rural exista computere, in doar 75% din scoli echipamentele sunt funcționale. De asemenea, studiul a aratat ca 63% din profesori au o atitudine deschisa in ceea ce priveste utilizarea noilor tehnologii la clasa, desi experienta lor didactica cu materiale educative digitale este foarte redusa, in principal din cauza lipsei de material digital corespunzator (cum ar fi softuri educationale sau manuale digitale).
In ceea ce-i priveste pe elevi, majoritatea sunt deschisi catre noile tehnologii si multi dintre ei realizeaza deja activitati scolare pe calculatorul de acasa sau de la scoala.
In concluzie, desi exista o infrastructura tehnologica functionala si o deschidere a profesorilor si a elevilor in ceea ce priveste educatia digitala, in prezent nu exista materiale educative digitale disponibile care sa poata fi utilizate in procesul de predare.
De aceea, Fundatia Orange a decis derularea in anul scolar 2016-2017 a unui proiect-pilot de educatie digitala pentru ciclul gimnazial in 10 scoli de masa din mediul rural. Proiectul, numit Digitaliada, are ca scop imbunatatirea performantei scolare a elevilor la unele din cele mai dificile materii â€" matematica si TIC - prin utilizarea unor metode moderne de predare, in completarea celor traditionale.
In cadrul proiectului-pilot, scolile vor fi dotate cu echipamente pe care vor rula materiale digitale educative de tipul Invatare prin joc pentru clasele V â€" VIII. Au fost alese matematicasi TIC deoarece dezvolta abilitati precum logica si gandirea analitica, esentiale pentru integrarea in era digitala.
Cele 10 scoli participante vor fi alese printr-un apel public, la care se poate inscrie orice unitate scolara cu ciclu gimnazial din mediul rural. Mai multe detalii despre procesul de inscriere si selectie a scolilor se gasesc aici: http://www.fundatiaorange.ro/proiecte-2016/educatie-digitala/metodologie-selectie-scoli.pdf.
Digitalul a revolutionat deja multe domenii, cum ar fi economia sau sanatatea.
Invatamantul insa este inca majoritar traditional, desi digitalizarea are un potential imens de transformare pentru educatie si exista initiative variate in acest sens la nivel global.
In multe tari a devenit comun faptul ca educatia transmisa prin metode digitale imbunatateste abilitatile copiilor si le ofera acestora un bagaj solid de cunostinte pe care il vor folosi pentru a se integra mai repede si mai usor in societatea asaltata continuu de schimbarile tehnologice.
In cazul in care proiectul-pilot va avea rezultate bune, intentionam sa-l extindem la nivel national incepand din 2017, a declarat Dana Deac, Presedinte al Consiliului Director al Fundatiei Orange.
Educatia digitala este directia strategica a Fundatiei Orange si un domeniu prioritar de actiune pentru anul 2016. Experienta pe care o avem acum prin cele 4 programe de educatie digitala derulate de Orange in Europa, Africa si Orientul Mijlociu, ne-a demonstrat ca utilizarea tehnologiilor digitale creste semnificativ prezenta la ore si performanta scolara a elevilor. Suntem incantati ca Romania lanseaza aceasta initiativa de educatie digitala si suntem increzatori ca proiectul va avea rezultate foarte bune, a declarat Brigitte Audy, Secretar General al Fundatiei Corporative a Grupului Orange.