Mancatorii de usturoi sunt protejati de ateroscleroza, de unele gastroenterite si candidoze (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
Un nou studiu american, publicat in Journal of Nutrition, confirma beneficiile usturoiului asupra sanatatii. Un supliment extras din cateii de usturoi poate impiedica formarea de placi pe artere si astfel sa stopeze evolutia bolilor cardiovasculare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda folosirea usturoiului ca adjuvant in dieta contra hiperlipidemiei (cresterea nivelului lipidelor din sange) si prevenirea tulburarilor vasculare legate de procesul de imbatranire (ateroscleroza). Usturoiul poate fi folosit si in caz de hipertensiune moderata.
Studiul demonstreaza faptul ca usturoiul reduce acumularea de placi si previne formarea altora noi in artere, indepartand astfel pericolul bolii de inima. Aceste depozite, foarte bogate in lipide (colesterol), obtureaza vasele de sange si impiedica circulatia sanguina.
In majoritatea cazurilor, stilul de viata - tabagism, obezitate, stres, sedentarism, contraceptive orale, alcoolism -, factorii genetici (antecedente in familie de accidente cardiovasculare) si unele boli metabolice (nivelul crescut de colesterol, diabet, guta, hipertensiune arteriala) faciliteaza formarea placilor si obturarea arterelor.
Cercetatorii britanici au monitorizat 55 de pacienti cu boli metabolice, cum sunt hipertensiune, obezitate, cu riscuri de cardiovasculare si cu varste intre 40 si 75 de ani. Fiecare dintre ei a facut o angioplastie coronara pentru masurarea volumului grasimilor si a calciului prezent in artere. Apoi, timp de un an, cercetatorii au administrat unui grup placebo, iar altui grup, 2,4 mg de extract de usturoi.
La finalul studiului, cercetatorii au observat ca la mancatorii de usturoi s-a incetinit vizibil acumularea de placi, s-a redus densitatea acestora si chiar regresul lor.
Printre avantajele oferite de usturoi sa nu uitam de proprietatile lui antibacteriene si antifungice, de exemplu in gastro-enterite sau infectii cu candida albican.