Site-ul amfostacolo.ro informeaza: BODRUM (cunoscut in istorie ca Halikarnas), locul de nastere al parintelui istoriei Herodot, ca si in cazul celorlalte orase colonizate inca din Antichitate, a suferit pierderi insemnate din ruinele anticului oras.
Orasul, locuit necontenit timp de aproximativ 3 milenii, are o putere de atractie deosebita ce se datoreaza, nu in ultimul rand, climei, placute de umiditate redusa a aerului si de aceea isi adjudeca pozitia de Saint-Tropezul turcesc. Este un loc potrivit pentru amatorii de distractii, este miezul vietii de noapte ravnite, pe parcursul verii, in intreaga tara, care abunda de plaje extrem de bune, dar si in obiective turistice.
Centrul si totodata simbolul orasului, este reprezentat prin cetatea Ordinului Ioanitilor, aflata pe o peninsula (Zephyron), ce imparte portul orasului, care are o minunata promenada cu nenumarate cutere si ambarcatiuni cu panze.
Este emblematic pentru aceasta destinatie turistica, fiind unul dintre cele mai bine pastrate monumente medievale.
Construit intre anii 1402-1437, de catre Cavalerii Sfantului Ioan, a fost numit Sfantul Petru Eliberatoru, deoarece era singurul centru de greutate al crestinismului in Asia Mica, in lupta cu musulmanii.
Se presupune ca acesti cavaleri din ordinul ioanitilor, au construit aceasta puternica cetate, cu materiale din ,,Mausoleul din Halicarnas", un monument funerar impunator, din marmura, fiind considerat una din cele 7 minuni ale Antichitatii. Acesta a fost construit de Artemisia, in cinstea sotului-frate, regele Mausolos - de la care vine si denumirea de mausoleu, folosita si-n zilele noastre...
A fost distrus de un mare cutremur, iar o mare parte din zidarie, a fost folosita in construirea castelului, inclusiv celebrele fresce care reprezentau scene cu luptele dintre greci si centauri sau amazoane. Ulterior, originalele au ajuns acum la British Museum, dar copiile sunt expuse impreuna cu schitele in muzeul de aici.
Intrarea se face prin niste turnicheti, dupa ce ai platit 10 euro/persoana la casa. Copii pana in 14 ani, au acces gratuit in castel. Pentru filmat sau fotografiat se mai plateste o taxa, dar atat cei de la caserie, cat si stewardul ce se afla langa acest acces mecanic, vazandu-ma cu aparat foto si camera, nu mi-au perceput nimic.
Castelul are un plan simplist, aproximativ patrat, ocupa o suprafata de 180/185 de metri. La intrare, in stanga cetatii, exista un rezervor de apa potabila (cca 14 cisterne...), care in caz de asediu, furniza apa necesara.
Fundatia este ridicata direct pe stanca, fiind mai lata decat peretele propriu-zis, care are grosime de cel putin un metru si este constituit din piatra cioplita si dispusa regulat.
Am aflat printr-o penoplie, ca fortificatia se poate vizita in mai multe moduri. Respectand sagetile verzi, inscriptionate pe pardoseala, acestea iti oferea un tur complet, iar sagetile rosii simbolizau o tura partiala.
Ghidat de sagetile verzi, am urcat prin dreapta castelului spre curtea interioara. Ne-a intampinat o statuie fara cap - loc de facut fotografii, dar si o fauna ,,specifica'' castelului. Porumbei in adaposturi specifice (hulubarie), cocosi foarte bine hraniti si... atractia fortificatiei: 4 familii de pauni imperiali, in stare de libertate, ce ne-au sedus cu reflexele metalizate de pe cheratina penajului.
Vegetatie mediteraneeana cu lendrii bogati, maslini (un arbore important in lumea Antica), cactusi, pini, rodii, dar si plante folosite in medicina.
De asemenea, in acest interior se afla o baie turceasca si ca in orice cetate de acest gen, o moschee, lacas de cult pentru musulmani.
Aceasta a fost transformata dintr-o capela, ceea ce explica stilul arhitectonic din interior, cu nise de rugaciune bogat ornamentate. Zilnic musulmanii trebuie sa-si marturiseasca credinta, de cinci ori pe zi!
Urmand pavajele verzi, am intalnit mozaicuri extraordinare, ce au perpetuat estetica artei bizantine, ilustrata printr-o cultura cu temelii adanci in legile eterne ale universului, acordand atentie detaliului si ornamentelor. Intotdeauna m-au impresionat aceste lucrari, de tehnica decorativa, cu ansamblare artistica migaloasa a unor granule de marmura sau bucati mici de ceramica sau sticla.
Mozaicul islamic, nu este amplu reprezentat in aceasta cetate. Are cateva decoratiuni unde s-a preferat motive geometrice complexe, arabescuri cu cadre ornamentale, deoarece Coranul interzice reprezentari animalice sau umane.
Exista peste 250 de embleme cioplite, vopsite sau atarnate de peretii castelului, blazoane ale cavalerilor templieri care au dorit sa-si lase amprenta in acest lacas.
Sala de arme este variata, cu inscriptii latinesti din epoca elenistica, care evoca in texte scurte, memoria cavalerilor in salvarea crestinismului.
Am ramas uimit de usile, foarte bine conservate, care deasupra aveau inscriptionate litere grecesti sau desene cu vulturi incoronati.
Turnurile cu profil circular se gasesc in fiecare colt, denumite dupa cele patru natiuni europene de la care a fost format Ordinul Cavalerilor Sfantului Ion si anume: turnul francez, englez, italian si german.
Sunt legate intre ele printr-o curtina, ce uneste toate flancurile pavilionului, care in contextul istoric, aveau pozitie strategica de coasta pentru siguranta tarmului si prevenirea atacurilor de pe mare.
Realizate in stil doric, coloane fara baza, simpliste, capiteluri foarte ornamentate, au triglife care se repeta la intervale egale, oferind metode - acele spatii unde ostenii isi pregateau arsenalul de arme impotriva agresorilor.
Turnul principal si cel mai inalt, este patrat si se presupune ca folosea drept resedinta capitanului garnizoanei, iar in subsolul acestuia se afla temnita.
Are 50 de metri fata de nivelul marii, iar peretii sunt mai intariti, dublati in constructia lor.
De aici ti se ofera o panorama cu priveliste fascinanta a orasului, dar si a insulei grecesti Kos, la cateva mile marine departare.
In aceasta insula s-a nascut Hypocrat, parintele medicini, iar bolnavii din intreaga parte estetica a spatiului mediteraneean au fost tratati aici.
Se observa discoteca Halicarnas, a doua ca marime din Europa, in aer liber - renumita pentru efectele de laser unice si show-uri cu muzica fllor-dance sau house.
Digul otoman, un zid construit in 1794, pentru prevenirea atacurilor piratilor care, din fericire dupa anumite lucrari de restaurare au dezvaluit in anul 2000, aceasta parte a istoriei otomane pentru a fi admirata de catre turistii care viziteaza orasul Bodrum in zilele noastre.
De asemenea, langa castel se afla Yachting-Club si postul vamal, situat pe o limba de pamant, inconjurat de un litoral de culoare turcoaz si de cel mai frumos azur al cerului.
Imi dau seama ca acest castel este amplasat ca un teatru, inconjurat de coline, in jurul unui golf portuar, langa un bazar ce se asterne strategic pe o distanta de aproape 800 de metri.
Conform unor cronici, Cavalerii Ioaniti aveau o misiune caritabila, in asigurarea ordinei si sigurantei in zona, dupa cucerirea Constantinopolului, de catre sultanul Mahomed al 2-lea. Se zvoneste ca celebra panza cu amprenta chipului lui Iisus ( Giulgiul din Torino), a trecut prin acest castel in timpul luptelor anti-ortodoxe, in drumul sau spre Franta.
Castelul gazduieste celebrul Muzeu de Arheologie Submarin.
La inceput am crezut intr-un muzeu intr-adevar subacvatic, unde pestisorii viu colorati se plimba printre relicvele in care s-a asternut timpul si uitarea.
Ma gandeam ca, daca aceasta locatie este in plina dezvoltare a sportului nautic, deoarece conditiile geografice ii permit, ar fi fost incitant o scufundare in mediul subacvatic, alaturi de numeroase artefacte gasite in golf - un element ce poate atrage multi turisti pasionati de acest fenomen, scuba-diving.
Acest muzeu include obiecte originale si reproduceri ale descoperirilor arheologice, unul dintre cele mai importante muzee din lume.
Printre exponate se afla si o jumatate de nava naufragiata din era de bronz (cea mai veche), care acum include echipamente de arheologie subacvatica, alaturi de relicve recuperate din mare, langa o asa numita sala cu vestigii din sticla, datand din anul 1025, ceramica rara din perioada islamica timpurie.
Intentia mea consta in a determina sa deveniti unul din vizitatorul acestui castel si acestei binecuvantate peninsule, ce va poate imbogati clipele petrecute de dumneavoastra pe coasta sudica a Marii Egee.