Romania, amenintata de viscol. Jumatate de tara intra in cateva ore sub avertizare de ninsori si vant puternic. Pana duminica seara, iarna se va dezlantui in jumatate de tara. Cele mai afectate zone vor fi Capitala si alte 11 judete din sud estul tarii, care vor fi sub cod portocaliu de viscol.
Meteorologii ne anunta ca incepand de sambata seara ne asteapta 24 de ore de vreme severa. Sunt anuntate ninsori abundente si intensificari ale vantului.
Specialistii spun ca rafalele de vant pot atinge si 80 km/ora.
"Ciclonul mediteranian responsabil de vremea severa din urmatoarele zile din zona tarii noastre s-a format deja in bazinul mediteranian. Traiectoria acestuia va fi catre partea de Est- Sud Est a continentului, va traversa zona Peninsulei Balcanice si va afecta in prima faza regiunile din partea de sud a tarii. Evolutia o sa fie foarte rapida pentru ca din orele serii ninsorile isi vor face aparitia in sudul Olteniei, al Munteniei, urmand ca pe parcursul noptii sa se intensifice foarte repede", a spus meteorologul Gabi Bancila.
Vantul va continua sa se intensifice pe parcursul zilei de duminica cand va continua sa ninga. Temporar, in partea de sud-est a tarii, respectiv in judetele din Dobrogea, partea de est si de centru a Munteniei, sudul Moldovei, viscolul va fi puternic. Rafalele de vant pot depasi, in special in judetele Buzau, Ialomita, partea de est a judetului Braila, 70 km/ora.
Ninsori sunt asteptate si in judetele atentionate cu cod galben. Stratul de zapada ar putea sa depaseasca 30-40 centimetri, poate chiar mai bine de jumatate de metru in zonele cu cod portocaliu.
Autoritatile au intrat in alerta si spun ca sunt pregatite sa intervina de urgenta unde vor fi probleme.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a dispus ca in toate judetele aflate sub avertizare meteo sa fie activate comitetele judetene pentru situatii de urgenta, iar acestea sa aiba in atentie zonele cunoscute ca fiind cu risc de inzapezire, conform analizei de risc efectuate la nivelul ultimilor 5 ani.
De asemenea, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, le-a cerut vineri, la Comandamentul de iarna, responsabililor cu deszapezirea sa ia toate masurile pentru a nu exista probleme tehnice cu utilajele.
ANM a emis, vineri, doua avertizari meteorologice cod galben si cod portocaliu de intensificari ale vantului, ninsori moderate cantitativ si viscol, valabile de sambata seara, de la ora 20,00, si pana duminica seara, la ora 20,00, in mai multe judete ale tarii.
Potrivit meteorologilor, incepand din data de 16 ianuarie, ora 20,00, sub cod galben se vor afla judetele Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti.
Codul portocaliu se instituie in judetele Buzau, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul Bucuresti), Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Braila, Vrancea, Galati.
In judetele Tulcea si Constanta, viscolul va avea intensitatea maxima incepand din primele ore ale zilei de duminica.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane atentioneaza in privinta pericolelor pe care circulatia in condirii de vreme nefavorabila le poate reprezenta pentru participantii la trafic.
Avand in vedere ca Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cu cod galben, respectiv portocaliu, referitoare la ninsoare si viscol, valabila pentru perioada 16 ianuarie, ora 20:00 - 17 ianuarie, ora 20:00, politistii recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum daca nu este necesar.
In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, ii sfatuim pe soferi sa-si echipeze corespunzator autovehiculele pentru circulatia in conditii de iarna (anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional etc.).
De asemenea, trebuie luata in calcul si posibilitatea intreruperii circulatiei pe unele drumuri, iar in acest caz din autovehicul nu trebuie sa lipseasca haine groase, paturi, alimente, apa si unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto.
In cazul in care traficul rutier se va intrerupe din cauza zapezii, sfatuim conducatorii auto sa opreasca autovehiculele in afara partii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina.