Un caz de isterie nationala. De ce Romania nu are viitor / psnews / Silviu Manastire
Sunt momente in care simt nevoia sa iau din biblioteca Schimbarea la fata a Romaniei - capodopera lui Cioran mereu actuala, de vreo 70 de ani - si sa o rasfoiesc. Ca sa nu-mi pierd busola in mizeria continua a spatiului public. Se intampla de obicei cand mi-e greata de campaniile de presa purtate pentru indobitocire si pentru a distrage atentia de la adevaratele subiecte.
Mihai Gadea a lansat marea Operatiune de Manipulare si stoarcere de lacrimi numita Cazul copiilor Bodnariu. La mijloc este o rafuiala din comunitatea religioasa de neoprotestanti (asa-zisii, pe nedrept, pocaiti). Cu ajutorul lobby-ului american neoprotestant, Gadea isterizeaza publicul ierbivor, face stand-up-uri in fata Ambasadei Norvegiei si pune presiune pe futilul Guvern Ciolos, care Guvern, din lipsa de viziune si directie, inghite subiectul produs de Gadea&Co. Povestea este impachetata in ideea ca statul roman trebuie sa-si protejeze cetatenii. Corect! Insa cetatenii romani din afara granitelor trebuie sa respecte legea tarii unde s-au stabilit. Chestie evidenta. Daca nu cunosti legea si sistemul in care traiesti, invocarea necunoasterii ei nu te absolva. In aceasta dezbatere am decis sa am mai mare incredere in statul norvegian decat in tipetele isterice ale lui Gadea. Ma uit la Gadea, ma uit la Norvegia, ma uit la Romania si nu-mi e greu sa iau o decizie. Insasi situatia in sine e penibila: niste baieti de pe Dambovita se lupta cu statul norvegian sa ii schimbe legislatia, vor sa faca inclusiv presiune pe Casa Regala Norvegiana.
Tampenia atinge cote fascinante! S-au terminat cumva problemele Romaniei si acum ne ocupam sa democratizam Norvegia? Si cine face asta - noi, mandrii romani! Iti sta mintea in loc! Gadea ar trebui sa stie ca atunci cand Dumnezeu vrea sa te piarda, iti ia mintile, adica simtul realitatii si al penibilului. In spatele acestei mari operatiuni de facut rating si prostit ierbivorii sta o strategie: inventezi subiecte care au in esenta un sambure de adevar, clamezi interesul public, pentru a distrage atentia de la alte teme stringente. Asa-numitele perdele de fum. Basescu, prietenul lui Gadea, era profesor in acest tip de operatiune: cand era ingramadit la colt, pac izbucnea un scandal, un dosar, o acuzatie, o afacere necurata a adversarului.
Batalia reala din Romania este CINE si cu CE subiecte face agenda publica si a MASS-media. Ierbivorii lui Gadea trebuie sa stie ca in spatele subiectului Bodnariu Guvernul Ciolos a acceptat in tacere cresterea cotei de refugiati pentru Romania. Intalnirea cu Merkel a consfintit decizia luata peste capul Romaniei la Bruxelles. In scurt timp, zeci de mii de arabi si magrebieni vor poposi pe meleagurile mioritice iar noi, cetatenii, presa, politicienii, trebuie sa dezbatem si sa gasim solutii pentru ACEASTA realitate. Terorism, probleme de integrare, chestiuni religioase - acestea sunt adevaratele teme de dezbatere publica pentru o tara ca Romania, aflata la granita lumii civilizate. Lumea traverseaza o criza - unii il numesc deja un razboi atipic - iar noi atacam mediatic Norvegia cu pistoale cu apa marca Antena 3. Daca nu ma credeti, va invit sa cititi marile agentii de presa, dar si ziarele din Franta, Germania, Polonia, Ungaria sau Marea Britanie.
Agenda publica este clara: terorism, Rusia si imigratie. In Romania, pe Dambovita, ce vedem? Jelaniile penibile ce acompaniaza cazul Bodnariu, un caz real, umflat insa cu pompa din cinism, interes, dar si din multa ticalosie sau prostie pe alocuri. Audientele aud ca sunt foarte bune, ierbivorii par multumiti, desi la usa bate o noua criza economica, iar Rusia a pus cizma pe gatul Republicii Moldova. Ciolos, acest manager al pacii politice, ca sa citez niste colegi de breasla, constientizeaza acum rahatul caldut in care s-a bagat si incepe timid sa inoate in el. Marile canale de media il ajuta inventandu-i false teme, in timp ce 6500 de familii din Valea Jiului, Petrosani si Hunedoara asteapta dezastrul dupa ce Complexul Energetic Hunedoara a intrat in insolventa.
Fireste, noi ne luptam ca leii cu protectia copilului din Norvegia in loc sa vedem ce putem face cu industria energetica si mineritul din Romania. Faptul ca romanii sunt prosti - adica mai tot timpul neadaptati in fata istoriei cu I mare - nu ma deranjeaza foarte tare. Este pana la urma destinul natiunilor mici, avem nevoie de tatici - din Est, din Vest, cum bate vantul. Insa nu am sa inteleg niciodata apetenta noastra de a ne autosabota, de a ne autoindobitoci, de a fugi din fata lucrurilor cu adevarat importante.
Neseriozitatea noastra funciara, exprimata in zicala Tara arde iar babele se piaptana, ne va aduce cat de repede pe buza prapastiei. Tara asta nu prea mai are viitor.