www.realitatea.net informeaza: Untul este ingredientul mai multor preparate delicioase, fiind cunoscut faptul ca poate transforma feluri de mancare banale in capodopere culinare. Totusi, in ultimii 20 de ani, untul a fost evitat, fiind considerat responsabil pentru diferite afectiuni, de la obezitate pana la boli de inima.
In realitate, untul ar trebui consumat, iar specialistii in nutritie s-au straduit sa ii ofere statutul de aliment sanatos. Exista cinci motive pentru care ar trebui sa consumati unt:

1. Este bogat in vitamine solubile in grasimi

Untul include numeroase asemenea vitamine, precum vitamina A, E si K2. O dieta echilibrata ofera aportul de vitamine A si E, dar nu si de vitamina K2. Aceasta are un rol important in buna funcționare a organismului, deficientele putand duce la numeroase boli precum cancer sau osteoporoza.
2. Este bogat in grasimi saturate sanatoase
Chiar daca niciodata nu s-a dovedit ca grasimile saturate sunt daunatoare, studiile pseudo-stiintifice au incercat sa poarte un razboi impotriva acestora.
In realitate, nu exista nicio legatura intre grasimi saturate si boli de inima, ba chiar din contra, acestea ajuta la scaderea colesterolului rau LDL.
3. Este bogat in acid linoleic conjugat
Acidul linoleic conjugat are un efect puternic asupra metabolismului si este vandut sub forma de supliment alimentar, indicat persoanelor care vor sa slabeasca. Untul, in special cel produs din lapte de la animalele hranite natural, reprezinta o sursa importanta de acid linoleic conjugat.
4. Diminueaza riscul de obezitate
Suntem sfatuiti sa consumam produse low-fat, pentru a obtine calciul de care avem nevoie, evitand grasimile rele si caloriile inutile. Totusi, in ciuda conținutului mare de calorii, consumul de lactate bogate in grasimi nu este asociat cu obezitatea, scrie jurnalul.ro. Studiile au demonstrat ca aceste produse reduc riscul bolilor metabolice si de obezitate.
5. Gustul!
Nu mai e nevoie de nicio prezentare. Untul este pur si simplu delicios, savurati-l!