In urma cu ceva timp, prof. dr Irinel Popescu anunta ca Academia de Stiinte Medicale si-a propus sa doteze 17 centre cu angiografe si sa instruiasca peste 3.000 de medici si asistente medicale in transplantul de organe. In prezent, ASM are in tara peste 70 de centre si nuclee de cercetare. De asemenea, ASM a inceput accesarea de proiecte europene. In acest context, cele mai notabile realizari ale ASM sunt doua proiecte cu fonduri europene. Primul proiect isi propune ca 17 centre de cercetare sa fie dotate cu angiografe destinate cercetarii angiografice pentru afectiunile vasculare cerebrale, coronariene, vasculare periferice si pentru tumorile abdominale. Angiografele sunt aparate scumpe, performante, iar daca noi reusim sa dovedim ca, in Romania, se poate face cercetare angiografica inseamna ca am facut un mare pas inainte., spunea atunci prof. dr irinel Popescu. Asta inseamna diagnostic corect si in unele cazuri tratament (stenturi pe vasele carotide si coronare). Al doilea program este unul de instruire a aproximativ 3.000 de medici si asistente medicale in transplantul de organe. Este un program de tip POSDRU. Peste 2.000 de cadre medicale din toata tara s-au inscris deja la cursuri, ceea ce va creste calitatea activitatii de transplant in tara noastra.
Si iata ca acest proiect s-a concretizat. Astfel, in 17 spitale din Romania sunt angiografe noi. 1.700 de romani, copii si adulti, vor fi operati gratuit!
112 milioane de lei au costat aparatele ultramoderne. Acestea au fost achizitionate din fonduri europene (statul roman a contribuit cu aproape 15%) printr-un proiect al Academiei de Stiinte Medicale. Cu ele va fi realizat un studiu in cadrul caruia circa 1.700 de pacienÈ›i vor fi operati gratuit. Obiectivul principal al acestui proiect este utilizarea unei tehnologii moderne â€" angiografia â€" in diagnosticul si strategia terapeutica a unor domenii de patologie de importanta majora- boli cardiovasculare si tumori, dar si dezvoltarea unor centre medicale de performanta in cercetare si asistenta medicala cu raspandire gegrafica uniforma, in beneficiul populatiei.
Practic, in fiecare spital dotat cu angiograf se va desfasura o cercetare clinica, in care vor fi inclusi 100 de pacienti, in medie, pe fiecare centru.
Totusi, cele 17 angiografe vor fi folosite nu doar pentru cei circa 1.700 de pacienti, adulti dar si copii, inclusi in studiul prevazut in proiect, ci si pentru diagnosticul si tratamentul altor bolnavi cu astfel de probleme,
- Aniografele vor fi utilizate, fara discutie, si pentru urgente, a anuntat prof.dr. Radu Deac, managerul acestui proiect.
Lista spitalelor dotate cu angiografe si ce afectiuni vor fi cercetate in cadrul programului:
Studiul patologiei coronariene se va face in:
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
Studiul patologiei coronariene, cerebrovasculare si al afectiunilor arteriale periferice se va face in:
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta,
Spitalul Judetean de Urgenta Suceava,
Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi,
Spitalul Judetean de Urgenta Buzau,
Spitalul judetean de Urgenta Timisoara,
Spitalul Judetean de Urgenta Brasov,
Institutul Inimii de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare din Cluj
Spitalul Clinic Judetean Satu Mare,
Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara.