Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Tragedia din clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Tragedia din clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015 ne-a pus in fata unei situatii cumplite. Durerea familiilor celor care si-au pierdut viata in chinuri groaznice, precum si durerea celor care au supravietuit, dar se lupta din greu pentru viata lor pe patul de spital nu ne pot lasa indiferenti.
Dimpotriva, caracterul de groaza al acestor evenimente ne-au adus o stare de soc, in care cred ca ne aflam cu totii. Fireste, exista un amestec de sentimente care ne incearca in fata unei asemenea grozavii. Durerea si cutremurarea, dar si revolta ca o asemenea tragedie s-a produs in tara noastra.
Avem atat de multe de invatat din aceasta drama, dar primul element ar fi acela ca unul dintre factorii declansatori al incendiului nu a legat de artificii, ci de principiul atat de inradacinat ca las' ca merge si-asa”. Investigatia este in curs, dar este clar ca exista numeroase reglementari care nu au fost respectate si trebuie sa ne asiguram ca ancheta ne va arata exact ceea ce s-a intamplat, dar mai ales cine sunt vinovatii pentru aceasta drama.
Raportat la suferinta celor care au fost in clubul respectiv, pedepsele pot fi prea mici pentru cei vinovati, dar trebuie sa ne asiguram ca toti cei responsabili vor plati in mod ferm pentru ceea ce trebuiau sa faca si nu au facut, pentru ceea ce nu trebuiau sa faca, dar totusi au facut.
Avem nevoie de concluzii clare si rapide, trebuie sa facem un plan si o strategie pe care sa le aplicam in mod concret pentru tot unde se impune pentru a evita asemenea tragedii.
Dincolo de toate insa, este nevoie sa schimbam radical abordarea care exista in toate institutiile, conform principiului enuntat mai sus. Cine ne poate spune ca asemenea tragedii vor ramane singulare daca nu schimbam ceva? Cine ne poate feri de drame si mai cumplite, in alt cadru decat acela al unui club, in conditiile in care nerespectarea normelor si a reglementarilor este generalizata?
Cum este posibil ca cineva sa creeze o adevarata capcana deghizata in denumire de club? Asemenea materiale inflamabile precum erau cele din clubul Colectiv se puteau aprinde, fara doar si poate, inclusiv de o bricheta. Cum sa amplasezi detectoare de fum intr-un loc in care este permis fumatul si in care aerisirea si accesul sunt atat de prost realizate? Cum este posibil ca Romania sa nu fi interzis pana la ora actuala fumatul in spatii inchise, cand toata lumea civilizata a luat masuri in acest sens?
Dragi colegi, este de datoria noastra in calitate de cetateni, de parlamentari, dar mai ales de oameni, sa facem tot ceea ce este nevoie pentru a evita alte tragedii, alte pierderi de vieti nevinovate.