Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Toleranta zero fata de nerespectarea normelor de calitate a constructiilor si securitate impotriva incendiilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Adanc marcat de tragedia ingrozitoare produsa vineri seara in clubul Colectiv si de greaua incercare la care sunt supusi cei aflati in suferinta pe paturile de spital, familiile si prietenii celor disparuti si raniti, doresc sa ma alatur tuturor celor care au acordat sprijin si compasiune in aceste momente sumbre. Este adevarat ca orice s-ar mai face ori spune, raul produs nu mai poate fi inlaturat. Modul cel mai potrivit in care putem reactiona ca societate si natiune in fata dezastrului si fata de memoria celor disparuti, este
Totodata, trebuie respinse si trase la raspundere orice forme de neglijenta criminala sau de sacrificare a sigurantei in urmarirea unor beneficii materiale si avem convingerea ca urmarirea respectarii cu strictete a reglementarilor legale, toleranta zero fata de ignorarea normelor privind calitatea in construtii si securitatea impotriva incendiilor, cat si intarirea generala a respectului pentru viata si siguranta semenilor, pot asigura ca o asemenea tragedie sa nu se mai produca in Romania. In acest sens, consider ca este necesara adoptarea actului normativ propus de Guvernul Romaniei pentru modificarea legislatiei, astfel incat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sa poata dispune inchiderea unor cluburi, baruri sau restaurante care nu respecta normele de siguranta si sa dispuna amenzi corespunzatoare. Eliminarea din legislatia in vigoare a posibilitatii acordarii autorizatiilor de functionare in baza unor declaratii pe proprie raspundere, este de asemenea o masura care se impune si speram sa conduca la o maxima exigenta in materie.
De asemenea, tinand seama si de solidaritatea exemplara a cetatenilor din Capitala si din intreaga tara care s-au prezentat la centrele de colectare a sangelui, subliniem necesitatea vitala de asigurare permanenta a rezervelor de sange, mai cu seama a celor din grupe sanguine rare. In aprecierea situatiei trebuie notat ca procentul donatorilor voluntari in tara noastra, este in ansamblu scazut comparativ cu media altor state europene, iar facilitatile acordate in vederea stimularii potentialilor donatori sunt de multe ori insuficiente pentru asigurarea stocurilor sanguine. Cu toate acestea, s-a putut observa ca in urma unei mediatizari corespunzatoare a necesitatii donarii de sange intr-o situatie de criza, cat si a comunicarii constante cu donatorii asupra rezultatelor incurajatoare obtinute in urma realizarii transfuziilor, numarul celor dispusi sa-si ajute semenii este in crestere. Asadar, capacitarea constanta prin politicile publice a marelui potential de solidaritate al natiunii romane, dar si preintampinarea oricaror deficiente in asigurarea rezervelor de sange, inclusiv prin deschiderea in centrele regionale a unor banci de sange care sa dispuna mai ales de grupele sanguine rare, sunt masuri necesare pentru o interventie eficienta in cazul producerii unor mari nenorociri.
Nu in ultimul rand, transmitem si pe aceasta cale familiilor celor 32 de persoane decedate, celor 140 de raniti aflati in grija institutiilor medicale din Capitala, sentimentele noastre de compasiune si credinta ca pe viitor Statul roman si cetatenii sai vor avea puterea de a zadarnici repetarea unor astfel de tragedii.