www.desprecopii.com informeaza: Ce faci cand afli ca vei avea un copil cu Sindrom Down

Daca doctorul iti spune ca vei avea un copil cu Sindrom Down, verdictul poate cadea ca o bomba peste tine. Atunci cand afli ca e posibil sa aduci pe lume un copil cu Sindrom Down, esti in fata celei mai dificile alegeri: ce faci? Aduci pe lume un copil care va depinde de tine toata viata sau alegi sa faci asa zisul avort terapeutic? Este o alegere foarte grea! Desprecopii.com te poate ajuta sa alegi ce e mai bine pentru tine si pentru familia ta si iti ofera multa puncte de suport.


Ce este Sindromul Down?

Sindromul Down este una dintre cele mai des intalnite probleme genetice. Este cauzat de prezenta unui cromozom in plus in fiecare celula. Aceasta boala se mai numeste si Trisomia 21.

Ce probleme au copiii cu Sindrom Down?

Sindromul Down este insotit de retard psihic usor sau moderat sau de dezvoltare psihica inceata. Cei mai multi dintre copiii cu SD se nasc si cu probleme de inima. Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate doar prin operatii. Unii au probleme intestinale, probleme de vedere sau de auz. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate.

Cum arata copilul cu SINDROM DOWN


Nou-nascutul cu Trisomie 21 are talia si greutatea sub limita normala corespunzatoare varstei, hipotonie musculara, hiperextensibilitate articulara si rapsuns la stimuli auditivi redus sau absent. Craniul este mic si rotund (brahicefalic), cu calota aplatizata si fontanele largi care se vor inchide cu intarziere. Fata este rotunda, profilul facial este plat datorita dezvoltarii incomplete a oaselor nasului, iar fruntea este bombata.
Fantele pleoapei sunt orientate oblic, in sus si in afara. Aproximativ jumatate dintre pacienti prezinta un repliu semilunar al pielii, aproape vertical si de obicei simetric, care acopera cateodata unghiul intern al ochiului, fara sa adere la el. Irisul poate avea un aspect patat. Urechile sunt mai jos inserate, mici, rotunde si displazice. Lobul urechii are un aspect rulat. Conductul auditiv este mic, iar hipoacuzia si surditatea poate afecta 50% din pacienti cu sindrom Down, la orice varsta. Gura este mica, deschisa, cu protruzie linguala. Limba este mare, brazdata de santuri. Bolta palatina este inalta si ingusta.
Gatul este scurt, gros, cu exces de piele pe ceafa. Mainile sunt scurte si late cu deget V ce poate prezenta brahidactilie sau clinodactilie (incurbare) si cu un singur pliu de flexie palmara (pliu simian). Spatiul interdigital I de la picior este mult mai larg comparativ cu normalul.
Aproximativ 40-50% dintre copiii cu sindrom Down prezinta malformatii congenitale cardiovasculare. Dintre acesti copii 30-40% pot prezenta defect septal atrioventricular complet.

Sunt anumiti parinti predispusi sa aiba copii cu Sindrom Down?

Daca deja aveti un copil cu Sindrom Down, sansele ca si al doilea sa sufere de Trisomia 21 este foarte mare. Daca ati fost diagnosticat cu o anormalitate cromozomiala, riscurile de a da nastere unui copil cu Sindrom Down sunt mari.Riscurile de a da nastere unui copil cu Sindrom Down creste proportional potrivit tabelului urmator:

20 ani 1 din 1,600
25 ani 1 din 1,300
30 ani 1 din 1,000
35 ani 1 din 365
40 ani 1 din 90
45 ani 1 din 30

Poate fi Sindromul Down diagnosticat in timpul sarcinii?


Amniocenteza este un test ce poate diagnostica Sindromul Down in prima jumatate a sarcinii. Totusi, acest test poate cauza avortul. De aceea, amniocenteza este recomandata doar atunci cand riscurile unor boli genetice sunt foarte mari.

Amniocenteza

Mai exista si alta metoda de a diagnostica Sindromul Down?Un test de sange intitulat Triplu test” poate fi facut intre saptamanile 15-18 de sarcina. Triplul test nu poate insa diagnostica 100% sindromnul Down dar poate spune daca riscul este mare sau nu. Dar amintiti-va ca multe dintre gravidele care primesc un rezultat pozitiv nasc copii fara Sindrom Down.

Triplul test in sarcina

Un triplutest negativ inseamna ca sansele de a aduce pe lume un copil cu Sindrom Down este scazut. Insa nu exista nici un fel de garantie.

Triplul test: il faceti sau nu?

Cum sa faceti fata vestii ca veti avea un copil cu Sindrom Down.
Vestea ca un copil are Sindromul Down este socanta si greu de primit, la prima mana. Nu e ceva ce un parinte isi doreste pentru copilul sau. Dar Sindromul Down nu trebuie sa insemne sfarsitul lumii. Iata cum puteti face fata acestui diagnostic:In primul rand trebuie sa intelegeti ca nu e vina nimanui ca aveti un copil cu Sindrom Down.
Acest sindrom este printre cele mai des intalnite defecte cromozomiale. Sindromul Down se instaleaza chiar in momentul conceptiei. Nici mama nici tatal nu au nici un fel de putere sa previna acest lucru. Nu este nimic ce ati fi putut face altfel.Gasiti parinti sau grupuri de suport in apropierea dumneavoastra.
Cei din jur pot fi empatici, dar numai parintii de copii cu SD inteleg cu adevarat prin ce treceti si va pot impartasi temerile, frustrarile si bucuriile. Mai mult decat atat, ei va vor aduce mereu aminte ca nu vi se intampla doar dumneavoastra.Aflati exact ce probleme are copilul si ce se poate face in privinta asta.
Diagnosticul de SD este insotit de obicei de probleme la inima sau de probleme cu tiroida. Discutati cu medicul copilului si aflati ce se poate face pentru a rezolva problemele si la ce sa va asteptati inainte si dupa operatii.Intrebati in jur de orice serviciu oferit copiilor cu handicap.
Veti fi surprinsi cat de multe informatii circula chiar in grupul dumneavoastra de prieteni sau de colegi de la serviciu, informatii carora poate nu le-ati acordat pana acum atentie. Chiar daca vi se pare ca nu exista nimeni pe lumea asta in stare sa va ofere servicii, nu va fie teama sa intrebati. Uneori, aceste servicii sunt generate de nevoia exprimata.
Bucurati-va de venirea pe lume a acestui copil frumos.
Anuntati-va prietenii si familia, faceti multe fotografii. Nu va ascundeti copilul de ochii lumii. Plimbati-va, prezentati-l rudelor. Chiar daca nu va asteptati sa aduceti pe lume un copil cu probleme” asta nu inseamna ca trebuie sa va ingropati intre patru pereti.Nu va mai faceti procese de constiinta.
Prima reactie cand veti afla diagnosticul va fi sa va simtiti vinovati, responsabili sau pedepsiti pentru ceva ce ati facut rau. Dar nu trebuie sa va lasati coplesit de asa ceva. Alungati aceste ganduri cat mai repede. Cel mai bine este sa va spuneti ca uneori aceste lucruri se intampla fara un motiv anume si fara sa poti preveni asa ceva. A avea un copil cu nevoi speciale nu inseamna ca nu sunteti un parinte bun sau o persoana de calitate. Oricine va spune asa ceva trebuie indepartat.Modificati-va orizontul de asteptare.
In functie de ce probleme are copilul, e posibil sa dureze ani de zile pana veti sti exact de ce este in stare puiul dumneavoastra. Nu va mai faceti planuri pentru ce se va intampla peste 5 ani sau peste 10 sau 20 de ani de-acum incolo. E o cheltuiala inutila de timp si de energie. Orice v-ar ingrijora in acest moment este posibil sa nu mai reprezinte o problema peste 10 sau 20 de ani. Asta nu inseamna ca nu va pasa de ce se va intampla cu copilul dumneavoastra. Sigur ca trebuie sa faceti si planuri de viitor. Dar nu faceti o obsesie din asta. Concentrati-va pe prezent si pe ce vi se intampla in acest moment.Cereti ajutor
Gasiti un grup de suport local pentru copilul dumneavoastra. Daca nu exista, creati unul. Inscrieti-va pe forumul dedicat parintilor de copii cu Sindrom Down de pe Desprecopii.com. Exista deja oameni care au batut carari pe care inca nu le cunoasteti.Tineti minte: cei din jur va vor imita comportamentul.
Este normal sa fiti tristi, deprimati sau furiosi. Ar trebui sa fiti supraoameni sa nu va simtiti asa macar din cand in cand. Dar amintiti-va ca rudele si prietenii nu stiu probabil ce atitudine sa adopte. Daca dumneavoastra luati totul in tragic, e posibil ca si cei din jur sa se poarte ca si cum v-ar fi lovit intr-adevar o tragedie si pot incepe chiar sa va evite. Daca va vad ca va straduiti sa o scoateti la capat, le transmiteti de fapt ca e in regula sa va intrebe ce mai face cel mic sau chiar sa va ajute din cand in cand cu ce pot.Interesati-va ce tratamente exista pentru copilul dumneavoastra.
Nu presupuneti automat ca doctorul stie totul. Cautati informatii si dati-le mai departe. Daca pastrati tonul potrivit, sigur doctorul nu se va supara sa afle lucruri noi.ATENTIE: Toti nou-nascuti cu sindrom Down trebuie examinati de catre un specialist pentru depistarea cataractei congenitale si a altor anomalii oculare (strabism convergent, blefarite, nistagmus, opacifierea cristalinului)
Sfatul de la Desprecopii.com:
A fi parintele unui copil cu dizabilitati este o experienta foarte dificila. Pentru a creste un copil cu Sindrom Down aveti nevoie de multa stapanire de sine si de capacitatea de a va stabili foarte clar prioritatile. Va trebui sa va faceti timp pentru mai multe vizite la doctor, sa gasiti resurse financiare pentru terapii si operatii, sa va luptati cu mentalitatile semenilor dumneavoastra, sa nu va lasati batuti in fata greutatilor zilnice care vor fi mai multe decat cu un copil obisnuit.
Incercati sa nu le faceti pe toate deodata si sa va crutati pe cat se poate de eforturi inutile.