Senatoarea Doina Federovici:a sustinut o declaratie politica intitulata: ACTUALA GUVERNARE SPRIJINA PRIN MASURI CONCRETE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI LA SAN. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
1 octombrie este Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San, o maladie teribila care afecteaza, din nefericire, un numar foarte mare de femei din Romania. In cazul cancerului la san, esentiale sunt preventia si detectarea maladiei in stadii incipiente, caz in care rata de supravietuire este de 98%.
In ultimii doi ani, ministrul sanatatii, domnul Nicolae Banicioiu, a luat o serie de masuri extraordinare in beneficiul pacientelor, pentru a le sustine atat pe parcursul procedurilor medicale, cat si in dificila perioada post-operatorie. Printre acestea se numara decontarea investigatiei CT-PET (scanare de inalta rezonanta pentru depistarea si stadializarea cancerului) si a reconstructiei mamare dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare.
- Pentru a avea sansa vindecarii si a unei vieti normale, mamele, bunicile si surorile noastre au nevoie de sprijin, atat din partea statului, cat si din partea familiei. Noua, celor apropiati, ne revine sarcina de a le incuraja sa nu neglijeze investigatiile care le pot salva viata. Statului ii revine obligatia de a le asigura accesul la tratamente moderne care le pot asigura vindecarea, a declarat presedintele OFSD Botosani, senatorul Doina Federovici.
In 2014, un numar de 800 de bolnave cu cancer mamar au beneficiat de reconstructie mamara, un buget de 2,52 milioane de lei fiind alocat in acest scop. Totodata, 3.000 de paciente au efectuat investigatii PET-CT, suma totala alocata fiind de 12 milioane de lei. Tot din 2015, tratamentele de radioterapie sunt decontate integral atat in unitatile sanitare de stat, cat si in cele private. Sapte medicamente noi pentru diverse afectiuni oncologie pentru care nu exista alternativa terapeutica au intrat din august 2015 pe lista de medicamente compensate si gratuite.
- Pacientele au astfel acces gratuit si mult mai rapid atat la proceduri cat si la tratamente performante. Statul roman aloca fonduri pentru deschiderea de noi centrele de tratament cu profil oncologic, in locul celor inchise in perioada guvernarii PDL. Astfel, la inceputul anului 2015 au fost alocate fonduri de peste 27 milioane lei pentru proiectarea si executia Compartimentului de radioterapie al Spitalului de Urgenta din Bacau. Pentru realizarea si dotarea Institutului Regional de Oncologie Timisoara a fost alocata de la bugetul de stat suma de 500 milioane lei. De asemenea, Ministerul Sanatatii a semnat un proiect de peste 5,6 milioane de euro ce va asigura infrastructura de baza â€" aparate RMN si de anestezie pentru 4 centre regionale din domeniul oncologiei pediatrice, a precizat lidera femeilor social democrate din Botosani.