Mituri pentru renuntarea la fumat

E nevoie de vointa ca sa te lasi de fumat!
Fals! Vointa este un instrument psihic de ajutor pe perioade scurte de timp. Vointa ne poate aduce in decizia de a stinge ultima tigara, dar este insuficienta pentru a ne mentine in statutul de nefumatori. Vointa este o mare consumatoare de energie psihica, ea transforma o victorie minunata intr-o lupta continua pentru abtinere. Antrenarea vointei in procesul lasatului de fumat suna prohibitiv: nu ai voie sa mai fumezi! Or, fructele oprite sunt si mai tentante. Daca dorim sa ramanem nefumatori, e necesar sa evitam antrenarea vointei in proces.


Daca ma las de fumat, voi traversa un sevraj oribil.
Fals! Marturie stau toti acei oameni despre care stim ca s-au lasat de fumat cu usurinta, deodata, fara sa simta nimic altceva decat eliberare. Sevrajul nicotinic nu este sever si nu are simptome fizice, ci doar de ordin psihic: neliniste, nesiguranta, senzatie de gol, panica.

Daca ma las de fumat, o sa ma ingras.
Fals! Kilogramele in plus nu vin automat dupa stingerea ultimei tigari, ci vin pentru ca oamenii inlocuiesc tigarile cu mancarea perceputa drept inofensiva.

Nu e bine sa te lasi deodat, ci treptat.
Fals! Fumatul este o adictie. Continuarea hranirii adictiei prin scaderea cantitatii de nicotina duce la cresterea frustrarii psihice, perpetuand problema fiziologica.. Singura sansa la vindecare este eliminarea drogului care creeaza problema si ajustarea mentala optima, in paralel.

Dr. Florin Mihaltan: "Legislatia romaneasca actuala in acest dmeniu se remarca atat printr-o redactare deficienta, cat si prin aplicare insuficienta. Se fumeaza peste tot, nu este o delimitare a spatiilor. Se fumeaza si pe strada! Expunerea este foarta mare la locul de munca si acasa! Exista terapii care sunt si prin programul Stop fumat! si care au rata de succes. Fumatul la mana a treia este, de asemenea, o problema importanta: fumul de tigara care intra in mobilier, in canapea si in computere. Intentionam sa demaram o petitie pentru aceasta lege, pentru ca sunt si fumatori de acord cu aceasta. Se poate face cancer pulmonar si prin fumat la mana a doua", a spus dr. Florin Mihaltan la conferinta de presa care a avut loc la cafeneaua Van Gogh din Capitala.

Diana Vasiliu, terapeut specializat in terapia anti-fumat: "Sunt o fosta fumatoare care s-a lasat de fumat! Motivele de a te apuca de fumat sunt: curiozitate, revolta, ceva concret: gasc, aspect, coolness. Fumatul este asociat cu sexualitatea si erotismul, ceea ce e fals. Aud frecvent zicala: Nu stiu cine sunt fara tigara!".
Substanta nicotina creeaza dependenta de la prima utilizare. Exista studii ca este aproape de heroina ca dependenta.
Nicotina este un insecticid! Este lipsita de sevraj fizic si nu are reactii, iar sevrajul se manifesta la nivel psihic.
"Este usor sa te lasi de fumat daca ai o perspectiva corecta. Imi doresc sa schimbam legea", a mai spus Diana Vasiliu.