mariustuca.ro / Nu exista risc de infectie cu virus polio in eventualitatea calatoriilor in Israel (Ambasada)
Ministerul Afacerilor Externe informa, recent, cetatenii romani, asupra faptului ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca problema raspandirii internationale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc si o Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala (USPII).
In acest sens, OMS a emis o recomandare de vaccinare (cel putin pentru urmatoarele 12 luni) cu o doza de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care calatoresc pe termen scurt sau lung in Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina.
Se recomanda cetatenilor romani sa se informeze asupra atentionarilor emise de catre institutiile medicale autorizate din statele sus-mentionate referitor la aceasta problematica.
Ambasada Statului Israel la Bucuresti doreste sa precizeze, in contextul aparitiei stirilor despre prezenta polivirusului, ca nu exista niciun risc de infectie in eventualitatea calatariilor catre Israel, iar vaccinarea si prezentarea de documente aferente acesteia nu sunt obligatorii pentru trecerea granitelor.
Precizarea este facuta intr-o postare pe pagina de Facebook a ambasadei, dar si pe site-ul oficial al Ambasadei.
Inca din martie 2014, in Israel nu au mai fost descoperite urme ale poliovirusului.
Tara este incadrata in prezent, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intr-un grup de risc redus, al statelor care nu mai sunt infectate, dar care pot fi vulnerabile raspandirii internationale.
Masurile propuse de OMS pentru acest grup de state nu includ vaccinarea obligatorie cu vaccin polio inactiv (VPI), se arata in postarea Ambasadei.