Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Comunitatea romaneasca din Ucraina: intre afirmare identitara si bugetul insuficient alocat de statul roman. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In perioada 28-31 august 2015 Comisia romanilor de pretutindeni din Senatul Romaniei a efectuat o vizita de lucru in nordul Bucovinei (Tinutul Herta, raionul Storojinet si Cernauti), Ucraina.
In urma vizitei am constatat ca romanii din Ucraina sunt oameni foarte dedicati limbii si culturii romane. Comunitatea romaneasca ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, daca nu ar fi divizata in romani si moldoveni.
Membrii Comisiei romanilor de pretutindeni au avut intalniri cu reprezentanti ai Administratiei Regionale de Stat din regiunea Cernauti, ministrul consilier in cadrul Consulatului General al Romaniei la Cernauti, redactorul sef al ziarului de limba romana Zorile Bucovinei si redactorul sef al ziarului Gazeta de Herta. Printre temele discutate s-au numarat stadiul proiectului de restaurare a Casei lui Aron Pumnul, procesul de implementare a Legii descentralizarii in Ucraina, care prevede, inclusiv, comasarea benevola a comunitatilor teritoriale, precum si posibilitatea ca unele strazi din Cernauti sa revina la denumirile lor istorice sau sa poarte numele unor personalitati de origine romana.
In cadrul intalnirii, oficialii romani si ucraineni au mai discutat despre posibilitatile de investitie in regiunea Cernauti si dezvoltarea transportului urban prin donarea de catre Bucuresti a unor troleibuze. Totodata, oficialii ucraineni au subliniat importanta lansarii unor curse de linie pe ruta Cernauti â€" Iasi - Bucuresti - Timisoara.
Totodata delegatia romana a avut o intalnire cu membri ai mediului asociativ romanesc la sediul Consulatului General al Romaniei la Cernauti. Printre temele discutate s-au numarat situatia scolilor romanesti din regiune, posibilitatea deschiderii unei facultati pedagogice in limba romana la Cernauti, probleme legate de finantarea proiectelor de catre statul roman, posibilitatea organizarii unor cursuri de specializare pentru profesorii romani din regiune, simplificarea procedurii de introducere in Ucraina a a cartilor romanesti, precum si simplificarea procedurilor accesului la studii in Romania pentru tinerii romani din Ucraina.
Membrii comisiei romanilor de pretutindeni au facut o donatie de carte romaneasca si o donatie de computere Bibliotecii Raionale din orasul Herta, Scolii duminicale de limba romana si ucraineana din Storojinet si gimnaziului din Crasna, institutie de invatamant construita cu sprijinul Guvernului Romaniei in anul 2002 .
Bugetul alocat de statul roman sustinerii proiectelor comunitatii romanesti din Ucraina este insuficient pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.
Statul roman trebuie sa sprijine posibilitatea deschiderii unei facultati pedagogice in limba romana la Cernauti, organizarea unor cursuri de specializare pentru profesorii romani din regiune, simplificarea procedurii de introducere in Ucraina a cartilor romanesti, precum si simplificarea procedurilor accesului la studii in Romania pentru tinerii romani din Ucraina. De asemenea, este necesara deschiderea unei tipografii care sa poata imprima publicatii pentru romanii din regiune (manuale, carti si reviste in limba romana).
Statul roman trebuie sa sprijine parohiile romanesti din Ucraina, care desfasoara o activitate permanenta, de mare raspundere, pe linia mentinerii in randul enoriasilor a constiintei de neam si a credintei ortodoxe stramosesti.
Este imperios necesar ca Ucraina sa acorde un regim similar romanilor care traiesc pe teritoriul ucrainean cu cel pe care statul roman il ofera ucrainienilor din Romania. Romania poate fi considerata un model in ceea ce priveste tratarea minoritatilor nationale in cadrul Uniunii Europene. Prin Constitutie, statul roman recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase. In urma vizitei de lucru am remarcat faptul ca romanii din Ucraina nu beneficiaza de drepturile pe care Romania le garanteaza minoritatilor sale.
Modul in care sunt respectate identitatea, drepturile si valorile spirituale ale comunitatii romanesti din Ucraina trebuie sa reprezinte o preocupare majora pentru Guvern si sa constituie in continuare un criteriu important de evaluare a relatiilor bilaterale.