Romanii din Ucraina nu beneficiaza de drepturile pe care Romania le garanteaza minoritatilor sale

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Actualitate / Diaspora
Romanii din Ucraina nu beneficiaza de drepturile pe care Romania le garanteaza minoritatilor sale
Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Comunitatea romaneasca din Ucraina: intre afirmare identitara si bugetul insuficient alocat de statul roman. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In perioada 28-31 august 2015 Comisia romanilor de pretutindeni din Senatul Romaniei a efectuat o vizita de lucru in nordul Bucovinei (Tinutul Herta, raionul Storojinet si Cernauti), Ucraina.
In urma vizitei am constatat ca romanii din Ucraina sunt oameni foarte dedicati limbii si culturii romane. Comunitatea romaneasca ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, daca nu ar fi divizata in romani si moldoveni.
Membrii Comisiei romanilor de pretutindeni au avut intalniri cu reprezentanti ai Administratiei Regionale de Stat din regiunea Cernauti, ministrul consilier in cadrul Consulatului General al Romaniei la Cernauti, redactorul sef al ziarului de limba romana Zorile Bucovinei si redactorul sef al ziarului Gazeta de Herta. Printre temele discutate s-au numarat stadiul proiectului de restaurare a Casei lui Aron Pumnul, procesul de implementare a Legii descentralizarii in Ucraina, care prevede, inclusiv, comasarea benevola a comunitatilor teritoriale, precum si posibilitatea ca unele strazi din Cernauti sa revina la denumirile lor istorice sau sa poarte numele unor personalitati de origine romana.
In cadrul intalnirii, oficialii romani si ucraineni au mai discutat despre posibilitatile de investitie in regiunea Cernauti si dezvoltarea transportului urban prin donarea de catre Bucuresti a unor troleibuze. Totodata, oficialii ucraineni au subliniat importanta lansarii unor curse de linie pe ruta Cernauti a" Iasi - Bucuresti - Timisoara.
Totodata delegatia romana a avut o intalnire cu membri ai mediului asociativ romanesc la sediul Consulatului General al Romaniei la Cernauti. Printre temele discutate s-au numarat situatia scolilor romanesti din regiune, posibilitatea deschiderii unei facultati pedagogice in limba romana la Cernauti, probleme legate de finantarea proiectelor de catre statul roman, posibilitatea organizarii unor cursuri de specializare pentru profesorii romani din regiune, simplificarea procedurii de introducere in Ucraina a a cartilor romanesti, precum si simplificarea procedurilor accesului la studii in Romania pentru tinerii romani din Ucraina.
Membrii comisiei romanilor de pretutindeni au facut o donatie de carte romaneasca si o donatie de computere Bibliotecii Raionale din orasul Herta, Scolii duminicale de limba romana si ucraineana din Storojinet si gimnaziului din Crasna, institutie de invatamant construita cu sprijinul Guvernului Romaniei in anul 2002 .
Bugetul alocat de statul roman sustinerii proiectelor comunitatii romanesti din Ucraina este insuficient pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.
Statul roman trebuie sa sprijine posibilitatea deschiderii unei facultati pedagogice in limba romana la Cernauti, organizarea unor cursuri de specializare pentru profesorii romani din regiune, simplificarea procedurii de introducere in Ucraina a cartilor romanesti, precum si simplificarea procedurilor accesului la studii in Romania pentru tinerii romani din Ucraina. De asemenea, este necesara deschiderea unei tipografii care sa poata imprima publicatii pentru romanii din regiune (manuale, carti si reviste in limba romana).
Statul roman trebuie sa sprijine parohiile romanesti din Ucraina, care desfasoara o activitate permanenta, de mare raspundere, pe linia mentinerii in randul enoriasilor a constiintei de neam si a credintei ortodoxe stramosesti.
Este imperios necesar ca Ucraina sa acorde un regim similar romanilor care traiesc pe teritoriul ucrainean cu cel pe care statul roman il ofera ucrainienilor din Romania. Romania poate fi considerata un model in ceea ce priveste tratarea minoritatilor nationale in cadrul Uniunii Europene. Prin Constitutie, statul roman recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase. In urma vizitei de lucru am remarcat faptul ca romanii din Ucraina nu beneficiaza de drepturile pe care Romania le garanteaza minoritatilor sale.
Modul in care sunt respectate identitatea, drepturile si valorile spirituale ale comunitatii romanesti din Ucraina trebuie sa reprezinte o preocupare majora pentru Guvern si sa constituie in continuare un criteriu important de evaluare a relatiilor bilaterale.
(Luni 14.09.2015 16:32, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Liliana Sbirnea propune preluarea, de catre consulatele si ambasadele romanesti, a intregii activitati referitoare la reinnoirea pasapoartelor cetatenilor din Republica Moldova (02.05.2018)
Jenny Paulson ar putea fi noul ambasador al SUA la Bucuresti: Ea este cea care l-a convins pe Donald Trump sa candideze! (29.03.2017)
Igor Dodon este noul presedinte al Republicii Moldova (14.11.2016)
Adrian Nastase: Primul tur al alegerilor de la Chisinau ne-a aratat ca exista o fractura in Republica Moldova (01.11.2016)
Liderii de la Bucuresti si-au pus coada intre picioare (30.10.2016)
Cozmin Gusa (Realitatea TV): Retinerea si amendarea liderilor unionisti - o gafa majora a Guvernului Ciolos, care ne-a facut de rasul intregului mapamond (23.10.2016)
Fapte si declaratii antiromanesti: De ce romanii nu reactioneaza? (09.09.2016)
Localitatile infratite din Romania si republica Moldova vor putea accesa fonduri europene transfrontaliere pentru finantarea unor proiecte comune de interes local sau regional (20.04.2016)
Autostrada Moldova va lega estul Europei de vestul Europei (24.02.2016)
Analiza situatiei politice din Republica Moldova (07.02.2016)
 CURS VALUTAR
Joi 12.12.2019
1 EUR 4.7794 lei +0.01%
1 USD 4.3124 lei -0.06%
1 HUF 0.0145 lei +0.33%
1 RUB 0.0679 lei +0.15%
1 BGN 2.4436 lei +0.01%
1 MDL 0.2485 lei +0.20%
1 Gr. AUR 203.4229 lei +0.11%
Toate valutele
Miercuri 11.12.2019, BNR
Penthouse de vanzare - Maria Rosetti 38
Interviu / Exclusiv
Inga Valerie: Pentru mine, familia este cea mai importanta

Inga Valerie: Pentru mine, familia este cea mai importanta

Ultimele cautari
rezultate titularizare 2010 dambovita
lista scoli postliceale sanitare acreditate mangalia
leonard orban
accident rutier in brasov 2010 harman
paul papp
cuclea stele
ionescu gheorghe botosani
pietre
accident
golgheteri divizia c
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
lista
rezultate
pro
accident
antena
accidente rutiere 2010 cluj bihor
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2019 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.1112 sec.