mariustuca.ro / EXCLUSIV. Dr Silvia Nica, sefa UPU a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti: Avem o ambulanta UPU-SMURD cu dotari asemanatoare unei unitati de terapie intensiva (Autoare: Magda Marincovici )

Joi, la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) va intra in functiune unitatea mobila UPU-SMURD din Bucuresti. Este a doua de acest gen, prima functionand la Spitalul de Urgenta Floreasca. La acest eveniment sunt asteptati ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, si secretarul de stat an Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. In interviul pe care ni l-a acordat in exclusivitat in legatura cu acest eveniment, dr. Siliva Nica, sefa Unitatii de Primiri Urgente din SUUB, medic primar medicina de urgenta, medic specialist ATI, spune ca unitate UPU-SMURD a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, este aproape ca o unitate de terapie intensiva dintr-un spital.

- Domna doctor Nica, ce inseamna aceasta unitate UPU-SMURD?
- Noua unitate UPU-SMURD de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti consta intr-o ambulanta SMURD cu Unitate de Terapie Intensiva mobila, dotarile reusesc sa acopere practic aproape necesitatile, indiferent de cat de grava este starea pacientului. Spun aproape pentru ca este o unitate de terapie intensiva si nu un spital. Manevrele de stabilizare, tratamentul, absolut totul se pot acoperi prin dotarile acestei ambulante.

- Si echipajul?
- Echipajul este format din doi paramedici, apartinand Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, un medic si un asistent din cadrul SUUB. Aceasta ambulanta va stationa la SUUB si va fi coordonata de dispeceratul SMURD de la Spitalul Floreasca.

- Ce anume a determinat materializarea acestui proiect despre care se discuta de vreo patru ani?
- A fost necesara darea in functiune a noii unitati UPU-SMIRD de la Spitalul Universitar, din cauza presiunii foarte mari asupra ambulantei UPU-SMURD de la Spitalul Floreasca. Proiectul acestei unitati UPU-SMURD dela Spitalul Universitar este in discutie de aproximativ patru ani.

- Cum functioneaza aceasta unitate speciala tip SMURD?
- UPU-SMURD de la SUUB va functiona in modul urmator: apel la 112, de aici apelul este directionat catre dispeceratul SMURD sau catre dipeceratul Ambulantei si, in functie de gravitatea cazului, va fi sau nu pusa in miscare aceasta ambulanta UPU-SMURD. De aceasta ambulanta speciala vor putea beneficia pacienti din Bucuresti, dar si din judetul Ilfov. In viitor, probabil, toate spitalele de urgenta din Bucuresti ar trebui sa aiba in dotare o asemenea ambulanta UPU-SMURD.

- Doamna doctor, ce este UPU a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, la ora actuala. Va intreb in calitatea dumneavoasta de coordonator al acestei unitati medicale cu activitate non-stop 24 din 24 de ore, 7 din 7 zile.

- Pot sa va spun cu certitudine ca aceasta unitate de primiri urgenta este cea mai solicitata din tara. Statisticile dovedesc acest lucru. In ultimii 5 - 6 ani, potrivit datelor Ministerului Sanatatii si ale Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, avem la unitate de primiri urgente aproximativ 150.000 de pacienti pe an. Asta inseamna o medie de 400-450 in 24 de ore,din care circa 140 de pacienti adusi cu ambulantele sau cu ambulantele SMURD, restul cu mijloace proprii. Cazurile foarte grave, din acest total de 150.000 de pacienti, reprezinta 10-15%, cu politraumatisme in urma unui accident rutier, cadere de la inaltime, lovire cu un obiect greu etc., cu come, pacientii cardiovasculari. Toata paleta de patologie se poate prezenta la SUUB.

- De ce sunteti atat de solicitati?
- Sectoarele 5 si 6 ale Bucurestiului sunt extremde aglomerate. Apoi sunt judete, cum este Giurgiu, Teleorman, de unde ambulantele aduc pacientii direct de la Giurgiu, de la Alexandria la Bucuresti. O explicatie a suprasolicitatii este si faptul ca SUUB este un spital regional tip A si avem aproape toate specialitatile in spital.

- Dar asta presupune si presiune foarte mare asupra personalului medical din SUUB. Cum faceti fata?
- Prin deblocarea posturilor, anul aceasta, la UPU, s-au mai facut angajari de personal mediu sanitar si auxiliar (asistenti medicali, operatori si registratori medicali, infirmieri, brancardieri etc.). Dar sunt momente si situatii in care lucrurile ar putea decurge mult mai bine si aici am in vedere, in primul rand, comunicarea cu pacientul si apartinatorii acestuia, care este deficitara. Dar asta este o regula in spitalele din Romania.

- De cati medici ar mai avea nevoie UPU de la SUUB?
- De cel putin 10 medici.