mariustuca.ro / EXCLUSIV. Ministrul Nicolae Banicioiu: Cred ca greva generala s-ar fi impus in 2010, in guvernarea Boc, cand s-a luat si nu s-a dat. Dar atunci a fost liniste (Autoare: Magda Marincovici)

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, nu vede rostul unei greve generale a personalului medical in conditiile in care intr-un an si jumatate suntem la a treia marire de salarii. Si mai spune ministrul Banicioiu ca, lunar, cardul de sanatate face economii de 90 de milioane de lei, ca introducerea triplei terapii este o chestiune de zile si ca, in contextul valului de refugiati, vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a unor epidemii.

- Domnule ministru, ce faceti pentru a preveni o eventuala greva generala?
- Eu discut cu toata lumea care are reprezentativitate si are un statut formal si legal constituit. Am discutat cu sindicatele, cu Colegiul Medicilor si cu toti cei care au cerut sa discute cu mine. Asa am ajuns la concluzia ca toate aceste eforturi pe care le-am facut au fost la baza reformelor cerute de sistemul medical in ansamblu. Una dintre consecinte a fost marirea salariilor. Va reamintesc este a treia marire de salarii de cand eu am venit la Ministerul Sanatatii. In martie anul trecut, prima marire, ce a bursei medicilor rezidenti de 670 RON, a doua cea de la 1 ianuarie anul acesta, iar cea de a treia, asa cum am promis, din economiile realizate prin introducerea cardului de sanatate, cu 25% de la 1 octombrie, in prima transa. Evident, discutam si este un plan asumat al Guvernului de recunoastere a eforturilor si pregatirii personalului medical. O recunoastere bazata pe argumente foarte serioase intelese de toata populatia Romaniei, constand in respectul fata de aceasta categorie profesionala. Este un plan de dublare a veniturilor intr-un timp relativ scurt si bine definit. Este pentru prima data cand suntem la a treia marire a salariilor intr-un an si jumatate, cand ne-am asumat un calendar foarte strict pentru dublarea salariilor, cand suplimentam veniturile cu serviciile private in spitale de stat, ca in multe alte tari europene, dand posibilitatea medicilor de castiga in Romania ca in Occident. In felul acesta, vom trece si la asigurari private, pentru ca trebuie sa intelegem ca si in Romania trebuie sa existe acestea.

- Dar nu exista riscul ca, prin serviciile private in spitale publice, sa se creeze o impartire a pacientilor in pacienti cu si fara bani si, in functia de aceasta, accesul la serviciile medicale?
- Dar si in momentul de fata este. Dar nu este corect sa fie haotic. Cand nu identifici si definesti fenomenul, abuzurile sunt mari. Cei care nu vor ca aceste aspecte sa fie la vedere, dupa parerea mea, s-au complacut ani la rand in aceasta situatie, a inceput sa le placa, avand convingerea ca, nefiscalizat, castiga mai mult. Dar cand suntem membri cu drepturi depline in UE nu mai putem continua asa.

- In acest sens, ati initiat si introdus un proiect de lege.
- Este un proiect de lege, semnat de peste o suta de colegi parlamentari care, de fapt, regleaza si da posibilitatea personalului medical de a avea pacienti privati in spitalul public. Adica, de a folosi, dupa orele de program si dupa garda, infrastructura spitalului in regim privat, ceea ce inseamna niste venituri pentru o munca suplimentara. Sunt venituri in primul rand fiscalizate corect, care inseamna eliminarea spagii si nicidecum legalizarea ei, asa cum spun unii, care se fac ca nu inteleg.

- Cand credeti ca va fi adoptat acest proiect?
- El a trecut de Senat si este la Camera Deputatilor, camera decizionala. Eu cred ca, in mod normal, opozitia si puterea ar trebui sa sustina impreuna acest proiect, unul de interes national, astfel incat cel tarziu la jumatatea lunii octombrie ar trebui sa treaca. Evident, daca este acceptat.

Va fi sau nu va fi, aceasta e intrebarea!

- O greva generala ar fi o premiera in tara noastra. Deci intrebarea este: va fi sau nu greva generala in sistemul medical?
- De ce am avea greva generala? Eu cred ca toate structurile, sindicale, profesionale, ar trebuie sa ne fie parteneri, pentru ca, iata, masurile pe care l-am propus noi chiar dau rezultate, sunt simtite si de medici, si de pacienti, aduc economii in sistem. Chiar cred ca ar trebui, cel putin de aceasta data, sa fie partenerii Ministerului Sanatatii. Daca ma intrebati, cred ca greva generala s-ar fi impus in 2010, in guvernarea Boc, cand s-a luat si nu s-a dat. Dar atunci a fost liniste.

- Domnule ministru nu aveti senzati ca foarte multi tineri se duc la facultatile de medicina pentru a studia aici si a profesa in alte tari?
-Din pacate, da. Pentru ca medicina este o profesie banoasa in afara si mai putin banoasa in Romania. Dar sunt si foarte multi tineri care studiaza medicina avand vocatie si dorinta de profesa aici, de a ajuta bolnavul de aici. Foarte multi sunt pasionati de medicina. Dar dincolo de pasiune, pe masura ce inainteaza in varsta exista dorinta de a se defini profesional, de a avea o familie si venituri pe masura pregatirii si muncii efectuate. De aceea, tot ce am facut a fost in sensul redarii respectului pierdut cel putin in ultimii ani.

(Va urma)