blogdecalatorii.ro informeaza: Istanbul ne-a impresionat la fiecare pas, insa Moscheea Albastra ne-a ramas intiparita in memorie datorita elegantei pe care o emana, intregind peisajul Pietei Sultanahmet.
Aceasta se afla vis-a-vis de Muzeul Sfanta Sofia, in Piata Sultanahmet (Piata Hipodrom) si reprezinta un important loc de rugaciune pentru locuitori si o cunoscuta atractie pentru turisti. Se numeste, de fapt, Moscheea Sultanahmet, dar este cunoscuta ca si Moscheea Albastra datorita celor aproximativ 21.000 de placi de ceramica din Iznik (Niceea) ce o decoreaza in interior si ii confera o culoare albastra.
A fost construita intre anii 1609-1617 (constructia a durat aproximativ 7,5 ani) de catre al 14-lea padisah al Imperiului Otoman. Acesta avea doar 19 ani cand a luat decizia asupra construirii moscheii si s-a dedicat in intregime proiectului, uneori lucrand alaturi de muncitori.
Complexul cuprindea nu numai moscheea, ci si un spital, un centru de instruire, bucatarie, scoala, grajduri, fantana etc.
In interior, moscheea este ornata cu motive florale, fiind folosite si alte culori pe langa albastru, cum ar fi alb sau verde. Predomina ghirlandele de flori, trandafirii, lalelele, zambilele, ciorchinii de struguri, florile de rodie, garofitele. Patru piloni in forma de picior de elefant cu un diametru de 5 m sprijina cupola si semicupolele. Deasupra fiecaruia exista un mesaj din Coran scris pe un background albastru cu litere aurii.
Moscheea Albastra este o capodopera a arhitecturii epocii otomane, fiind singura cu 6 minarete din Istanbul si din Turcia si a doua ca numar de minarete dupa cea cu 7 de la Mecca. Pe vremuri, 16 persoane chemau simultan de la balcoanele minaretelor lumea la rugaciune. Astazi, datorita tehnologiei, o singura persoana este de ajuns. Muezinul rosteste anuntul de 5 ori pe zi.
Exista locuri special amenajate, unde musulmanii isi pot spala picioarele, mainile, fata inainte de rugaciune. Se spune ca acestia trebuie sa fie curati tot timpul, dar mai ales inainte de a intra in moschee.
Program de vizitare: Luni - Duminica (cu exceptia zilei de vineri cand se deschide la ora 13:45)
08:30 - 11:30
13:00 - 15:30
16:30 - 17:30
Nu se percepe taxa de intrare. Ca in toate celelalte moschei, si in Moscheea Albastra trebuie sa va descaltati la intrare. Nu va faceti griji, pe jos sunt covoare! Exista pungi de plastic in care va puteți pune incaltamintea. Femeile trebuie sa-si acopere capul si umerii. Tot de la intrare puteti lua pliante cu informatii generale despre moschee sau despre religia lor - islamul. Curtea exterioara este plina de verdeata si foarte bine ingrijita, asa ca merita sa faceti o mica plimbare pe acolo. Daca aveti noroc, veti vedea papagali prin copaci.'.
Cateva cifre despre Moscheea Albastra:
- cuprinde 6 minarete: 4 (cu cate 3 balcoane) cu o inaltime de 73 m si 2 (cu cate 2 balcoane) de 60 m inaltime:
- suprafata salii de rugaciune este de 2646 mp;
- curtea interioara cuprinde 30 de cupole asezate pe 26 de coloane separate;
- cupola principala are 43 m inaltime si un diametru de 23,5 m;
- interiorul poate adaposti mai mult de 10.000 persoane;
- dispune de 260 de ferestre.