martiustuca.ro / Praful din case, cauza obezitatii la copii (Autoare: Magda Marincovici)
Unii compusi organici existenti in praf activeaza un receptor specific si, astfel, ar putea favoriza aparitia obezitatii la copii. Poate parea o gluma, dar totul este serios.
Potrivit studiului realizat de Duke University din Carolina de Nord (SUA), praful care se aduna in casele noastre ar putea sa inlesneasca dezvoltarea obezitatii la copii. Studiul, publicat in revista Enviromental Sciences&Technology, arata ca, zilnic, copiii americani inspira pe caile bucale sau nazale, aproximativ 50 mg de praf. In acest praf se afla in medie 30 de compusi semi-volatili (COSV), in special proveniti din produsele menajere pe care noi le folosim zilnic.
Acesti compusi organici semi-volatili (COSV) au efecte asupra sanatatii noastre. Potrivit cercetatorilor americani, unii compusi (intre 25 si 30) au capacitaea de a activa receptorul numit PPAR gamma, implicat in metabolismul grasimilor. Si, asa, contribuie la aparitia obezitatii la copii.

Atentie la compusii organici semi-volatili

- Credem ca activarea receptorului nuclear este un factor determinanat in luarea in greutate, mai ales in cazul copiilor, spune Heather Stapleton, principalul autor al studiului.
Top Sante mai face referire si la alergiile provocate de compusii organici semi-volatili folosind datele indicate de Observatorul privind calitatea aerului interior, un organism din Franta. In acest caz, s-a stabilit ca acesti compusi sunt responsabili de tulburari hormonale, neuronale si de reproducere.