mariustuca.ro / Meduzele, cel mai eficient filtru al nanoparticulelor din apa (Autoare: Magda Marincovici)
Meduzele protejeaza mediul, fiind capabile sa filtreze apa de nanoparticule. Meduzele au un mucus cu ajutorul caruia pot epura apele de nanoparticulele, pe care nici un sistem de filtrare nu reuseste sa le retina, potrivit reultatelor unei cercetari realizate de Institutul National pentru Sanatate si Cercetare (INSERM) din Franta.
S-a observat ca nanoparticulele de seleniu sau cadmiu, folosite in imagistica medicala, par a fi indestructibile si persistente in aa, transmitandu-se de la o generatie la alta de specii de animale. Din ce in ce mai multe produse contin nanoparticule : compusi
electronici, vopsele, creme solare si cosmetice, substante de contrast pentru imagistica medicala, chiar unele medicamente. Si nimeni nu s-a intrebat ce se intampla in natura, spune Philippe Barthelemy, intr-un comunicat al INSERM, coordonatorul acestei cercetari.
Alain Thiery, de la Institutul mediteraneean de biodiversitate si ecologie marina si continentala, si Fabien Lombard, de la Statia marina de la Villefrance-sur-Mer,si-au indreptat speranta spre meduze.
Cercetatorii au constatat ca mucusul meduzelor, produs in caz de stres, de reproducere sau de moarte, formeaza un filtru extrem de eficient pentru nanoparticule. Acest mucus este compus dintr-o retea extrem de densa de un anumit tip de molecule si de peptine, care capteaza nanoparticulele si le retine. Acolo ele sunt agregate si este posibia recuperarea lor, explica Philippe Barthelemy.