romaniatv.net / PLUTO, sarbatorit de Google cu un logo special pe 14 iulie (Autoare: Alina Costache)
PLUTO este sarbatorita Google de marti, 14 iulie. Sonda New Horizons apartinand NASA se apropie de destinatia misiunii sale, planeta pitica Pluto, fiind la o zi de intalnirea istorica cu acest corp cosmic indepartat, dupa o calatorie care a durat mai mult de 9 ani, conform Reuters.
Pluto si cel mai mare satelit al sau, Charon, se afla in rotatie sincrona si astfel o fata a lui Pluto se afla mereu orientata spre aceeasi parte a lui Charon. Ceilalti patru sateliti ai lui Pluto, in ordinea marimii sunt Nix, Hydra, Kerberos si Styx. Pamantenii au marti, pentru prima data, sansa de a privi de la cea mai mica distanta Pluto, planeta pitica aflata la marginea sistemului nostru solar. Sonda americana New Horizons va trece, marti, la cea mai mica distanta de Pluto, aceasta intalnire fiind considerata de specialisti principalul eveniment spatial al anului 2015. Google marcheaza acest eveniment printr-un doodle, o schimbare animata a logo-ului sau traditional.
Pluto, o vreme considerata cea mai indepartata planeta din Sistemul Solar, in 2006 a fost retrogradata, existand specialisti care cred ca ar putea fi clasificata mai curand drept asteroid sau cometa.
Pentru un ochi de profan, asa cum este infatisata in noile fotografii publicate de NASA, Pluto pare a avea o culoare galbena-portocalie, dar astronomii asigura ca in prezent este cu 20% mai rosie decat inainte.
De asemenea, potrivit fotografiilor, calotele de gheata ale lui Pluto isi schimba structura: sunt mai luminoase la nord si mai intunecate la sud, o schimbare care i-a surprins pe specialisti. Pe Pluto, fiecare anotimp dureaza 120 de ani.
NASA a publicat recent noi imagini ale piticei Pluto si ale celui mai mare satelit al sau, Charon, iar, pe masura ce sonda New Horizons se apropie de tinta sa, fotografiile devin din ce in ce mai clare si colorate.
Fotografiile pe care New Horizons le va trimite marti catre Pamant vor fi primele de acest gen, ceea ce le va permite oamenilor de stiinta sa isi faca o idee mult mai clara despre indepartata planeta pitica, in fapt, o minge de piatra si gheata.
La 14 iulie, sonda New Horizons, care nu a avut nevoie de o modificare a traiectoriei sale initiale, se va apropia la o distanta de 12.500 de kilometri de tinta sa, un survol istoric. Intalnirea va completa misiunea de explorare a celor noua planete clasice din Sistemul Solar: odata cu survolarea lui Pluto, toate cele noua corpuri ceresti vor fi fost explorate cel putin o data de o sonda spatiala.
New Horizons se va afla in cel mai apropiat punct de planeta pitica Pluto marti la ora 11:49 GMT. Sonda va ramane pe pilot automat pentru intalnirea cu Pluto, urmand ca toate cele sapte instrumente stiintifice de la bord sa culeaga date despre aceasta planeta pitica, precum si despre cele cinci luni cunoscute ale sale. Datele stiintifice adunate vor fi transmise prin radio spre Pamant in urmatoarele 16 luni.
- Trebuie sa-ti placa cu adevarat sa astepti sa-ti primesti cadourile daca vrei sa faci parte din echipa acestei misiuni, a glumit coordonatorul misiunii New Horizons, Alan Stern, de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.
Intre anii 1960 si 1977 NASA a lansat o serie de misiuni de explorare a planetelor din sistemul nostru solar, cu exceptia lui Pluto. Insa, dupa ce in 1992 a fost descoperita curtea din spate a sistemului nostru solar, asa-numita centura Kuiper (centura de asteroizi si comete ce inconjoara sistemul solar, extinzandu-se dincolo de orbita planetei Neptun), plina de obiecte transneptuniene, fosile vii ale zorilor sistemului nostru solar, interesul a crescut si NASA a acceptat sa trimita o misiune si spre Pluto si anturajul ei de 5 sateliti naturali.
Pluto si cel mai mare satelit al sau, Charon, se afla in rotatie sincrona si astfel o fata a lui Pluto se afla mereu orientata spre aceeasi parte a lui Charon. Ceilalti 4 sateliti ai lui Pluto, in ordinea marimii sunt Nix, Hydra, Kerberos si Styx.
Anul in care NASA a lansat sonda New Horizons, 2006, a fost un an de trista amintire pentru Pluto care si-a pierdut statutul de planeta, fiind recatalogata drept planeta pitica, o decizie care a aprins vii controverse privind definirea planetelor si daca acest corp cosmic indepartat poate sau nu sa fie considerat drept o planeta.
Un an pe Pluto dureaza 248 de ani terestri, iar aceasta planeta pitica are o orbita foarte eliptica, ce o aduce in interiorul orbitei lui Neptun timp de 20 de ani - perioada in care se afla la cea mai mica distanta fata de Pamant si cand ar fi nevoie de doar 4 ore pentru ca un mesaj pornit de pe Pluto sa ajunga la destinatie. Atunci cand se afla in cel mai indepartat punct al orbitei sale fata de Pamant, un astfel de mesaj ar ajunge pe Terra in peste 6 ore si jumatate.
In functie de locul in care se afla pe orbita, temperaturile pe Pluto variaza, in medie, intre -223 grade Celsius si -233 grade Celsius. Aceasta diferenta relativ mica de temperatura ar putea avea efecte asupra atmosferei rarefiate a planetei pitice.
(Va urma)