adelaparvu.com: Da! Arhitecta Ileana Mavrodin te invata sa-ti faci singur casa de lut! Hai sa vezi uimitoarea ei Cob House!
Vai ce m-am bucurat cand am dat peste doamna arhitecta Ileana Mavrodin! Doamne, si nu mi-a venit sa cred ca de 10 ani de zile ea proiecteaza si face case de lut la noi! M-am intrebat, pe buna dreptate, unde mi-a fost capul si cum am putut rata asa ceva? Povestea Ilenei este fascinanta si ea a pornit de la o carte pe care a cumparat-o in Canada, unde a locuit pana in urma cu 10 ani. Acolo a lucrat ca si arhitect in stilul cunoscut de majoritatea dintre ei, adica in fata computerului, cu dureri de spate si ochii atintiti pe ecranul computerului. Cand a dat peste cartea asta in care era abordata nu doar partea practica, ci si cea filozofica a constructiei caselor din lut, si-a strans bani cu gandul sa ajunga in comunitatea situata la nord de San Francisco, unde toti isi fac case de lut. Dar mai intai a venit in Romania, la Timisoara, orasul natal, intr-un concediul mai lung de trei luni de zile, iar in bagaje avea cartea care a sadit o samanta in mintea si in sufletul ei.
Ei bine, in acest concediu, acum zece ani, o prietena a rugat-o sa o insoteasca in Sasca Montana, un loc aproape de Timisoara unde orasenii mergeau sa prospecteze locul pentru a cumpara terenuri pentru case.Da, prietena ei avea de gand sa cumpere o mica proprietate si s-a gandit ca sfatul unui arhitect nu strica. Dar ce sa vezi? Ileana, cum a ajuns aici a dat peste un teren excelent pentru constructia unei case de lut. Cum adica? Adica unul pe un versant sudic, unde bate soarele, pe malul unei ape, cu argila din plin, exact cum era descris in cartea pe care o citise. Pentru ca vezi tu, noi nu ne dam seama, dar Ileana, desi ar fi vrut sa inceapa o construtie de genul acesta in Canada, n-a dat peste argila. Acolo pamantul este mai stancos. Ce minunatii avem in tara si nu realizam! Si da, pamantul este una dintre ele. Nu intamplator vroia sa mearga la San Francisco, pentru ca acolo exista sol lutos. Si uite cum, gasind acest teren, banii pusi deoparte pentru excursia de documentare in SUA au fost investiti in proprietatea de aici. A cumparat-o, iar aventura era abia la inceput!
Arhitecta Ileana Mavrodin are o voce calda si optimista, simti energia si entuziasmul ei. Doamna aceasta s-a apucat sa-si faca, pe terenul cumparat, prima casa de lut proiectata de ea. Si ce frumusete a iesit! Da, a trebuit sa apeleze la ajutor, pentru ca lutul trebuie framantat, trebuie sa ai forta. Poate tie ti se pare ca nu e mare lucru, ca doar si ai nostri bunici isi faceau casele din chirpici si sobele din lut. De asemenea prejudecati s-a lovit si Ileana, dar ea stia mai bine, ca doar venea dintr-o tara unde tehnologiile noi, materialele moderne i-a indepartat oarecum pe oameni de un stil de viata apropiat naturii. Si aici nu e vorba despre vreo moda eco. Este vorba despre faptul ca o casa pe care o faci cu mainile tale absoarbe din energia ta, exista o satisfactie enorma sa locuiesti intr-o constructie pe care stii ca ai framantat-o cu sudoarea trupului tau si care peste timp nu va dauna sub nicio forma mediului sau sanatatii tale. Si cu toate prejudecatile si cu toate luarile in ras Ileana nu doar ca si-a facut casa, dar in scurt timp s-a vazut inconjurata de curiosi, in speciali tineri care doreau si ei sa invete mai multe.
Visul de a avea propria casa il are oricine. Adapostul este una dintre nevoile noastre primordiale. Dar ce asteptari ai de la cuibul tau? Vrei ceva perfect, stralucitor, cu finisaje puse la milimetru? Ei bine, atunci casele de lut, denumite in engleza si cob house, nu sunt de tine. In schimb, daca visezi la ceva natural, in armonie cu ceea ce ne inconjoara, cu stilul rustic, cu acoperis verde, o casa confortabila, placuta, fara muchii si pe care o poti ridica la costuri absolut rezonabile, atunci merita sa afli mai multe. Si acum ai de unde! Arhitecta Ileana Mavrodin face seminarii practice despre constructia caselor de lut. In fiecare vara in iulie - august organizeaza tabere in care poti invata cum sa-ti faci singur propria ta casuta, de la fundatie la acoperis, de la finisajele exterioare la amenajarea interioara. Si finisajele, chiar daca sunt colorate, sunt obtinute tot natural. La Sasca Montana tine cursurile, caci acolo are terenul unde sa se desfasoare si materiile prime necesare.
Ileana Mavrodin este fericita! Are nepotii in Timisoara carora le citeste seara povesti. In mod straniu, dupa zece ani de pionerat in arhitectura verde la noi parca nici spatele nu o mai doare asa de tare si nici ochii, desi mai are putin si implineste 60 de ani (nu mi-a venit sa cred cat de frumoasa este la varsta aceasta!). Bucuria ei este ca odata intoarsa in tara a descoperit o adevarata comunitate de tineri care isi doresc un trai sanatos. Cei mai multi dintre clientii ei sunt cupluri tinere, care viseaza sa-si creasca copiii intr-o casa de lut cu gradina, departe de poluarea urbana. N-are timp Ileana la cate ar mai vrea sa faca. Si acum iarna, cand, de regula, e o perioada mai linistita pentru arhitecti, ea are de lucru. Munceste cu drag la proiecte. Si-ar dori mai mult timp si pentru site-ul ei casa-verde.ro, dar n-apuca sa actualizeze asa cum si-ar dori continutul, desi ai sa gasesti informatii pretioase! Si da, este asaltata de mailuri si invitatii, asa ca daca-i scrii si nu-ti raspunde imediat, nu te supara!
Casuta Ilenei a fost desemnata de comunitatea internationala a constructorilor de case din lut naturalgomes.org in topul primelor 9 constructii de gen din lume. In timp, pe langa casa, au mai fost ridicate anexe, inclusiv o bucatarie de vara (o sa vezi poze mai jos). Asta in timpul seminariilor practice. Este invitata in tara, dar desi si-ar dori sa ajunga peste tot, n-are cum sa se imparta, dar este generoasa si da sfaturi, ajuta cu documentarile. Uite, in articol ai sa gasesti imagini si cu casa si cu anexele fotografiate in diferite etape si anotimpuri. Eu sunt tare mandra de doamna noastra si sper sa gasesc locuri in tabara ei de vara de la Sasca Montana, unde imi doresc sa merg cu gemenii mei. Felicitari Ileana! Si multumim ca ne deschizi ochii!